• Lifestyle

Claudia test: dit is de wijn die mij elke keer weer een juich-moment geeft

Claudia test: dit is de wijn die mij elke keer weer een juich-moment geeft

Wijn is mijn lust en leven. Ik heb inmiddels zo veel flessen gedronken dat ik meen er ook wel een beetje verstand van te hebben. Woorden als ‘terroir’ en Grosse Gewachs rollen moeiteloos uit mijn mond – wel iets hikkeriger na een paar glaasjes by the way. ‘Welke wijn moet ik nu drinken?’ krijg ik vaak als vraag.

Mag ik je voor de zomer deze 7 soorten wijn tippen?

  1. Scheurebe. Een kruising tussen Sylvaner en de Riesling-druif. Daardoor een goede, lichte instapper voor beginnende wijndrinkers. Ontworpen door de Duitse onderzoeker Georg Scheu, en de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Juist omdat zijn frisheid nu zo in fashion is.
  2. Riesling. Heet niet voor niets ‘De Koningin onder de wijnen’. Neemt moeiteloos verschillende smaakgedaantes aan. Van mineralig bij een Kabinet tot een vollere vette uit de Spätlese pluk, dat is een latere druivenpluk waardoor de druif nog meer kan rijpen. Doordat Riesling zo veelzijdig is, gaat deze ook goed bij een Aziatische maaltijd, kan namelijk tegen veel zuren op. In Hong Kong zijn ze niet voor niets zo gek op Duitse wijnen.
  3. Grauburgunder oftewel Pinot Gris oftwel Pinot Grigio. Sommige boeren gooien na het gistingsproces de donkere schil nog in het vat, zodat deze ’n trendy rosé uiterlijk krijgt.
  4. Spätburgunder. Een rode wijn? Jawohl. Ook bekend als de pinot noir. Wat niet iedereen weet, is dat je deze wijn gekoeld kunt drinken. Sterker: dan komt deze nog meer tot haar recht. Lekker bij een bbq als je rood bij vlees wilt.
  5. Grüner Veltliner. Vergeet de chardonnay. Dat is een prima druif hoor, vooral als die in het noorden van Frankrijk groot is geworden, maar er zijn echt heel veel middelmatige chardonnay’s op de markt. Doe het niet. Schenk dan liever een Gruner Veltliner. Combineert bij veel gerechten. Bij de Hema hebben ze een uitstekende.
  6. Sekt. Betaalbaarder dan Champagne, en minstens zo goed. Reichsrat von Buhl bijvooreeld haalde de Franse keldermeester bij Bollinger weg, hij nam zijn eigen unieke gist mee naar de kelders van Deidesheim.
  7. Pas du Tout. Na alle zes wijnen hiervoor even detoxen? Grapedistrict heeft een prima alcoholvrije bubbel.

En ja, het klopt: bijna alle wijnen zijn Duits. Komt omdat ik fan ben van de goede prijs-kwaliteitverhouding én omdat je heel makkelijk even snel over de grens kunt inkopen. Mijn tip voor een weekend Duitsland: vlakbij Deidesheim heeft Dr. Buerkin-Wolf een landgoed geopend: Englischen Garten. Honderden vierkante meters gras, bomen, vogels, lavendel. In strandstoelen, luxe zitjes, en duurzame bankjes wijnproeven met zicht over de velden. Als er een wijnhemel bestaat, ziet ‘ie er zo uit.

Zo’n 5 uur rijden. Vind je dat te ver? Ga dan 30 mei tot 15 juni naar de Rieslingweken in aangesloten restaurants.  (duitsewijn.nl)

Zum wohl!

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."