Claudia blogt: "Waarom ik als 51-jarige geen gebroken nachten meer wil."

Claudia blogt: "Waarom ik als 51-jarige geen gebroken nachten meer wil."

Oftewel: Organiseer je leven in 6 stappen

Vorige week schreef ik een veelgelezen blog over mijn grote hobby: dauwwandelen. Naast instemmend gejuich (“zo fijn wandelen”), kreeg ik ook negatieve feedback: “Jij hebt makkelijk praten. Je werkt vast part-time, zodat je allemaal leuke dingen kunt doen.”

Nee lieve lezeres, ik werk niet part-time. Als hoofdredacteur van een mediatitel werk je fulltime, je staat eigenlijk altijd aan. Als Máxima haar enkel verzwikt (bij wijze van), moeten we daar online meteen verslag van doen.

Hoe ik dan toch naast werk, man, dochter, vriendinnen af en toe kan dauwwandelen? Focus en organisatie. Lees hieronder mijn 6 gouden tips:

1. DURF LOS TE LATEN

De allerbelangrijkste les. Je kunt niet meer alles zelf doen, moet vertrouwen op andere mensen. Zowel thuis, als op het werk. Als er heel af en toe een foutje in mijn blad sluipt, probeer ik daar geen slapeloze nacht van te hebben (Vooral nu ik 51 ben, wil ik geen gebroken nachten meer).

Zoals een van mijn ex-collega’s Karin Swerink ooit predikte: “Durf fouten te maken”. Natuurlijk wil ik liever geen grote fout, dus ik scan wel alle artikelen.

2. SNELLEZEN

Vloeit voort uit hierboven, ik kan heel veel dingen niet, maar heb wel een talent voor snel artikelen scannen. Dat is ook wat ik iedereen adviseer: investeer in een cursus snellezen, daar heb je zo veel profijt van!

3. WERK MET OLYMPISCH GOUD

Ik kan ook loslaten, omdat zowel op Nouveau als op Nouveau online topmensen zitten. Margreet, Marion, Wies, Merijn, Annemarie, Inge. Ze weten wat ik wil én wat goed is voor het merk. Ik moet mijn mensen blindelings kunnen vertrouwen, en dat kan ik bij deze kanjers.

4. LEEF IN TIME-SLOTS

Time-management, een vies woord? Welnee. Heb enorm veel baat bij Ernst van Dijk's (bureau GIFT) mantra: zware klussen in de ochtend, en vergaderen pas in de middag. Het energielevel van mensen is hoger ’s ochtends. Verzet de Himalya-bergen daarom in de voormiddag.

Kijk bijvoorbeeld naar productieve schrijvers; die schrijven vaak van 9-12 uur, en gaan daarna iets anders doen. Martin Bril stond er zelfs om bekend dat hij slechts een half uur nodig had voor zijn Volkskrant-column, daarna ging hij de stad in om zich te verwonderen/verbazen over wat hij nu weer als inspiratie tegen zou komen.

Al mijn vriendinnen weten: Claudia leeft in timeslots. Zelfs het dauwwandelen is ingebakerd, om 11 uur moet ik weer achter de laptop.

(En voor iedereen die hier een contradictie-in-terminus in ziet: door mijn timeslots kan ik daarna juist heel goed loslaten).

5. PRIKKELLOOS WEEKEND

Het weekend is voor mijn gezin. Al die prikkels van de buitenwereld… Door de week heb ik ze nodig voor mijn werk, maar in het weekend zit ik het liefst in een prikkelloze, liefdevolle omgeving. Mijn gezin. We zijn een echt spelletjesgezin. Onze nieuwste aanwinst: Safari-Opoly, gekocht in ‘n weekendje Beekse Bergen.

6. RELATIVEER

En natuurlijk gaat er bij mij ook wel eens wat mis. Weet ik soms ook niet meer van voren dat ik van achteren nog leef, en heb ik een schuldgevoel dat ik mijn moeder te weinig bezoek. Maar dan hap ik adem, blaas ik heel hard uit, en ga ik lekker om 10 uur al naar bed.

Klaar voor de nieuwe werkweek.

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."