• Lifestyle

11 X de ijzeren wetten voor shoppen met je vriendinnen

11 X de ijzeren wetten voor shoppen met je vriendinnen

Hoofdredacteur Claudia wordt over 3 maanden & 13 dagen 50 jaar en vindt dit haar beste jaren ooit. Eén ding wat ze haar hele leven wil blijven doen - desnoods achter een rollator - is shoppen met haar vriendinnen in Antwerpen.

Claudia: “Elk half jaar ga ik met mijn vaste clubje naar de solden in Antwerpen. Het is leuk, het is inspirerend, het is dichtbij, maar ook weer net ver genoeg om tegenover het thuisfront te rechtvaardigen dat we béslíst moeten blijven slapen. Zodat we de volgende dag nog één keer kunnen shoppen, waarbij soms de uitverkoop-korting in één nacht van 30 naar 50% korting is gegaan (soms tot verbazing van het winkelpersoneel zelf).

Lees ook: Proosten op de solden, hier vind je de 6 beste wijnbars van Antwerpen

Een paar andere diepe shop-insights over de solden die ik graag met je deel:

1. Shop met je vriendinnen. Ze hebben een kritisch oog, kennen je kledingkast, roepen je tot de orde als je je zoveelste zwarte jurkje wilt kopen, komen soms met een suggestie die je in je koortsachtigheid zelf niet had bedacht, maar vooral: behoeden je voor miskopen. Want de belangrijkste soldenwet:

2. Bij twijfel niet doen. Zeker niet in de uitverkoop. Je kunt namelijk niet meer ruilen.

3. Maak van tevoren ’n lijst met wat je wilt hebben. Ga vooral voor klassiekers en basics. Tijdloos.

4. Budget. Geef jezelf van tevoren een budget, maak dat ook over naar je lopende rekening.

5. Creditcards zijn moeilijk. Veel zaken accepteren geen creditcards tijdens de solden. Moeten ze te veel commissie over afdragen. Voorkom gênante toestanden zoals bij vriendin B. en mij. Wegduikend achter een kledingrek en met de ING-app in de weer: spaargeld naar de leeggetrokken lopende rekening overboekend. (Klopt, staat haaks op punt 4 dat je je aan je max. budget moet houden, maar deze laarsjes van Thirion waren een once in a lifetime).

6. Mijd krappe paskamers met slechte belichting en 3 spiegels rondom. Woedend was ik op mezelf, elke maand breng ik een substantieel bedrag naar de sportschool voor groot onderhoud van mijn lijf, maar wat zag ik daarvan terug in de spiegel bij &OtherStories? Niets. Sterker: de kwabben vlogen mij om de oren. Van 3 kanten, mind you. Net toen ik mij verdrietig ter aarde wilde storten, hoorde ik vriendin B. op rechts en vriendin E. op links hardgrondig vloeken. Over hun figuur. Wie ontwerpt eigenlijk zulke freakshow-kleedkamers? Vast cool als je twaalf bent, maar onze lichamen knappen daar niet van op. Enige goede bijkomstigheid: de twee gepaste jurkjes niét gekocht.

7. Omarm mode-jargon. Vlaamse verkoopsters die met een ijzeren gezicht zeggen dat ‘een kleedje ongesoldeerd‘ is. Toch net wat charmanter dan: “Nee hoor, is gewoon de volle mep, zéker voor u.”

8. Geduld. Niet alleen voor vriendinnen die willen passen, maar ook voor de geheime afprijzingen van de solden. Vaak scheelt een dag al 20% korting extra. De laatste week van de solden gaan de prijzen naar 70% afprijzing.

9. Maak een pot. Als iets één pretbederver is, is het gedoe over geld. Vriendin K. laat met gemak de flessen Meursault aanrukken. Niet over piepen, we zijn in Antwerpen om het leven te vieren. Allemaal in het begin € 150 in de pot storten. (Tot op de komma splitten doe je thuis maar weer). Omdat het geld zo toch al uitgegeven was, voelt het anders. En eerlijk is eerlijk: iedereen tankt mee van K.’s Meursault.

10. Oordopjes. Geld besparen we wel door hotelkamers te delen. Maar hoe ouder, hoe meer intimteitsproblemen. Ik vind een kamer delen gezellig, maar kan ‘s nachts niet tegen geluiden. Op mijn bijna 50ste moet ik maar eens over mijn bed-angst heen. Dus: oordopjes & ooglapje mee. Vriendin E. heeft niks meegekregen van mijn nachtzweten, ik niet van haar gedraai.

11. Stappenteller. Zodat zelfs de meest gemakzuchtige vriendin te porren is om van onze favoriete driehoek Nationalestraat/Steenhouwersvest/Lombardenvest heulemáál naar de Mechelsesteenweg (winkel An-vers) te lopen. 4149 stappen gescoord én een vintage Marc Jacobs.

De solden duurt tot 27 januari, doe je voordeel met deze tips. De volgende is in juli. Ruim de tijd voor &OtherStories in de Kleine Gasthuisstraat om haar kleedkamers te renoveren.

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."