Cisca Dresselhuys: 'Hairextentions van € 1100, waar gaat dat over?'

Cisca Dresselhuys
© ANP

Daar zat ik in de kapsalon, als enige vrouw met kort haar. Om mij heen vijf jonge vrouwen met lang haar. Allemaal hadden ze extensions, strengetjes haar, die in en aan het eigen haar worden bevestigd, waardoor je een veel vollere haardos krijgt.

Mijn kapster (26) heeft ze zelf ook, hoewel ze eigenlijk wel eens een vlot, kort kapsel zou willen. Maar ja, lang haar en extensions zijn de specialiteit van haar zaak, dus dan kan zij als eigenaresse geen Annechien Steenhuizen-coupe hebben.

Op weg naar kort(er) haar

Tegen haar 30ste hoopt ze wel kort haar te hebben, ’dan heb ik wel een eigen identiteit ontwikkeld, die niet meer afhankelijk is van de mening van de mensen om me heen’, zegt ze. Van de zes kapsters in haar zaak (allemaal lang, los haar), hebben er drie extensions.

Extensions zijn geen nieuwe uitvinding, maar dat het gebruik ervan zo populair is, is wel nieuw. Zoals zo vaak waren het eerst de vrouwen in de mode–, televisie– en filmbranche die ermee begonnen.

Goedkoop zijn die weelderige bossen niet...

Inmiddels lijkt het wel of elk meisje met lang haar ze gebruikt. En dat terwijl ze bepaald niet goedkoop zijn. Een doorsnee extensions-kapsel kost gauw zo’n 300 euro en houdt maximaal vijf maanden. Dan is het tijd voor een nieuwe ronde.

Een van de oorzaken van die grote populariteit is de immense hoeveelheid filmpjes op Tiktok, waar influencers, maar ook gewone meisjes laten zien hoe je met gebruik van extensions of haarstukken van een eenvoudig bosje haar een weelderig kapsel maakt.

Extentions van 1100 euro 

‘Tijdens de behandeling in de kappersstoel maken ze al filmpjes van zichzelf‘, vertelt mijn kapster. In haar zaak komen vrouwen, die er 800 tot 1100 euro (dat was een zogenoemde voetbalvrouw) per keer voor over hebben.

Stomverbaasd was ik toen ik dat hoorde. Die enorme bedragen worden veroorzaakt door de hoeveelheid extensions, die men wenst. Normaal ligt dat aantal tussen de 30 en 75 stuks van 50 cm. lang, deze vrouwen gingen voor 100 stuks van 60 cm.

Audrey, Liza, Mia...

Op mijn eindexamenfoto uit 1961 staan 15 meisjes van 17 of 18 jaar, allemaal hebben ze kort haar. Onze voorbeelden uit die tijd, Audrey Hepburn, Liza Minelli en Mia Farrow, hadden ook korte kapsels. Heel anders dan de Kardashians van nu.

In de mode geldt: hoe slechter de economie, hoe langer de rok en hoe florissanter het gaat, hoe korter de rok. Nu de inflatie dit jaar hoog is, zie je inderdaad weer lange rokken in het modebeeld.

Ik vraag mij af of zoiets ook speelt bij lang of kort haar. Je zou zeggen dat de economie wel gunstig moet zijn, willen extensions betaald kunnen worden.  

Mannen? Die gaan voor kaal!

Maar laten we eerlijk zijn, de echte doorslag op dit vlak geven vooral de mannen. Die zijn dol op lang haar, ze vinden het vrouwelijk, verleidelijk en jeugdig. Hun eigen hoofd scheren ze vaak kaal. Nog nooit zoveel (jonge) kale mannen gezien als tegenwoordig. Lekker stoer en makkelijk in onderhoud.

Of vrouwen dat mooi vinden, wordt niet gevraagd.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys blijft zich verbazen en dat is maar goed ook. Elke maand een eigenzinnige column.