• Beauty

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Voor een moderedacteur als Anita is het momenteel een luilekkerland aan inspirerende exposities met fashion als thema. Hier zet ze 5 aanraders voor je op een rij. 

Vroeger sprak ik meestal met een vriendin af in een café. Tijdens corona werd dat ‘noodgedwongen’ wandelen en nu wil ik eigenlijk het liefste ‘iets doen’ als ik met iemand afspreek.

Samen naar een tentoonstelling bijvoorbeeld. Het is actiever, het inspireert en je komt tot andere gesprekken. Soms maken we er zelfs een dagje uit van, zoals laatst naar Antwerpen. Dat voelt dan bijna als vakantie omdat je er even helemaal uit bent.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

(c) Maison Amsterdam

Al vind ik het ook heerlijk om af en toe alleen op pad te gaan en me te laten verassen door wat ik ziet. Het leuke van tentoonstellingen is dat iemand (bijvoorbeeld een conservator) iets tot de bodem heeft uitgezocht en jou als bezoeker dan het hele verhaal vertelt. Een soort levend boek, vind ik het bijna.

Als je net zo dol op mode bent als ik, dan zijn dit de 5 leukste tentoonstellingen, van minigalerie tot groot modemuseum. Ze staan kriskras door elkaar, dus kijk vooral wat het beste bij je past, of combineer het uitstapje met de buurt eromheen.

1 Mode en politiek in Antwerpen

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Na een lange verbouwing is het modemuseum in Antwerpen (MOMU) weer open en het is beslist een bezoekje waard.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Behalve een leuke documentaire over het ontstaan van de 6 van Antwerpen (onder andere Dries van Noten en Ann Demeulemeester) is er de tentoonstelling E/Motion. Waarbij de sociale en politieke omwentelingen van de laatste 3 decennia aan de hand van mode getoond wordt. Met korte videofragmenten van onder andere Barack Obama en Bill Clinton.

Tot en met januari 2020 in het MOMU Antwerpen

2 Mode en kolonisatie in Den Haag

De tentoonstelling Global Wardrobe laat zien hoe internationaal mode altijd geweest is.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Handbeschilderde katoen uit India, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono. Kledingstukken met een verhaal en een verleden, want veel van deze textilia kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen. De tentoonstelling laat dit mooi zien en laat eveneens het verschil tussen toen en nu zien. Leuk om je tieners mee naartoe te nemen, want hip modemerk Daily Paper hangt er ook.

Tot 16 januari Kunstmuseum Den Haag

3 Mode en illustraties van Mylo Freeman

Illustrator en auteur Mylo Freeman showt alle illustraties die ze gemaakt heeft voor haar nieuwste boek Over Dames en Sieraden.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Het is een feestje om alle beelden in de kleine gallerie naast elkaar te zien hangen.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

De originele illustraties zijn te koop en je ontvangt er een gratis (en gesigneerd!) boek van Mylo Freeman bij. Mocht je langsgaan, breng dan ook direct een bezoekje aan De Hallen, een inspirerend stukje Amsterdam, met leuke kleine winkeltjes.

Tot 28 november 2021 in I love illustration Gallery, De Hallen Amsterdam, Hannie Dankbaarpassage

4 Mode en duurzaamheid

Midden in de stad zit het interactieve modemuseum Fashion for Good. Het richt zich op de toekomst van de mode (technologie, wetenschap en innovaties) er hoe de mode eruit gaat zien.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

De nieuwste tentoonstelling "GROW: the future of fashion" is gemaakt door Nederlands designtalent dat aan de slag is gegaan met duurzame materialen zoals sinaasappelzijde, vegan (circulair!) leer van kokosnoten en kurk en textiel van de bananenplant. Ook ontwerpers Karim Adduchi en Iris van Herpen hebben aan de tentoonstelling meegewerkt.

Tot en met januari Fashion for Good Amsterdam

5 Maison Amsterdam

Er is al veel over geschreven maar toch is de tentoonstelling over 250 jaar mode in Amsterdam beslist een bezoekje waard.

Anita: 'Deze 5 mode-exposities kan ik je aanraden!'

Al is het maar om de video’s van de modeshows uit de jaren 60 en 80 te zien, of om de trouwjurk van Maxima nu eens van heel dichtbij te kunnen bekijken.

Tot 3 april 2022 De Nieuwe Kerk Amsterdam

Anita Willemars

Anita Willemars

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen Anita Willemars (60) is verantwoordelijk voor alle lifestylepagina's Nouveau. Voor Nouveau test zij persoonlijk alle nieuwe fashion- en lifestyletrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en lifestyle gebied.