• Beauty

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Nouveau's moderedacteur Anita had er al veel over gehoord, maar was er nog nooit geweest: hoog tijd om naar de parel van de zuiderburen te gaan: Leuven!

Manlief wilde graag naar de Belgische universiteit stad Leuven. Ik ging gezellig mee en was aangenaam verrast, ik had geen idee dat het zo’n geweldig leuke stad was! Het is een perfecte mix van een historisch centrum, veel cultuur, heerlijk eten en prachtige exposities. En vanaf Amsterdam ben je er in 2,5 uur.

1 Knal Festival

Dé reden waarom we naar Leuven gingen was het Knal Festival. Een groot Stadsfestival met veel muziek, exposities en evenementen door de hele stad met als thema: The Big Bang Theory.

Georges Lemaître, professor in Leuven lanceerde in 1931 de theorie van de oerknal, oftewel na veel wetenschappelijk onderzoek stelde hij aan de hand van de relativiteitstheorie van Albert Einstein dat het universum ooit is ontstaan door een oerknal en steeds verder aan het uitdijen is. Het Knalfestival is te bezoeken tot 30 januari 2022. Voor actuele exposities kijk je op Knalfestival

2 Culinair is het genieten op niveau

Leuven is een grote universiteitsstad, er zijn dus overal cafés en leuke eettentjes. Op de Grote Markt wemelt het van de restaurants en op de Oude Markt (er net achter) zijn er nog veel meer. Nergens in Europa schijnen er meer cafés op één plek ter zijn dan hier!

Wij hebben dit weekend echt superlekker gegeten bij Zarza, Belgische gastronomie gemixt met Aziatische invloeden…

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

… en bij Lust Bold Bistro, waar je in een klassiek herenhuis kunt kiezen tussen een 4 of 5 gangen dagmenu met pure en eerlijke ingrediënten. Wij hadden onder andere  papadums met zoete aardappelcrème, eendenborstfilet en krokante kabeljauw met spruitjes.

Zarza, Bondgenotenlaan 92 

Lust Bold Bistro, Wieringenstraat 14

3 Stadswandeling met gids

Leuven heeft een prachtig historisch centrum, met als fotogeniek middelpunt het stadhuis, dat helemaal omgeven is met 235 standbeelden. Wij hebben de stadswandeling gemaakt van 2 uur samen met een gids. Dat is zoveel leuker en je ziet zoveel meer.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

In augustus 1914 is Leuven door de Duitsers in brand gestoken en de verwoesting was enorm. Ik vond het bijzonder om met de gids door het oude en nieuwe gedeelte van Leuven te lopen en de verhalen te horen.

De gids hebben we geboekt bij Leuven Leisure, Tiensestraat 5 

4 Slapen in een klooster

Wij sliepen net achter de Grote Markt in het viersterren hotel Martin’s Klooster. Het is een oud klooster wat nu gemoderniseerd is, maar je herkent nog de tuinen en de lange gangen.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Het hotel heeft 103 kamers en was ‘fully booked’ toen wij er waren. De bar is zeker een drankje waard!

Martin’s klooster, Onze Lieve Vrouwstraat 18 

5 Beklim de toren van de universiteitsbibliotheek

De universiteit is een prachtig gebouw, dat veel ouder lijkt dan het is. Het werd  volledig verwoest tijdens de grote brand in 1914 en is daarna met Amerikaanse giften weer opgebouwd. Tijdens de brand zijn alle belangrijke boeken jammer genoeg verloren gegaan.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

De leeszaal is een bezoekje waard, maar het allerleukst is om de 87 metershoge toren te beklimmen en daarna te genieten van het prachtige uitzicht over Leuven.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Wij gingen net voor zonsondergang en het is echt heel erg mooi. Op het plein ervoor staat een moderne totempaal met bovenop een reusachtige kever van Jan Fabre.

6 St Pieterskerk

In deze grote kerk hangt een beroemde afbeelding van Het Laatste Avondmaal en de kerk is beslist een bezoekje waard. Wij waren wat erg enthousiast en deden een hololens tour.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

De eerste 5 minuten waren geweldig, want de brand van Leuven was een soort van nagebootst en alles wordt 3-dimensionaal. Maar het verveelt ook heel snel. De kerk is in mijn ogen zeker zo mooi zonder hololens.

St Pieterkerk Grote Markt 

7 Op de fiets naar Abdij van Park

Fietsen in een vreemde stad vind ik altijd leuk en Leuven is een perfecte fietsstad! Komt natuurlijk ook door de minimaal 50.000 studenten die hier jaarlijks zijn. De Abdij van Park ligt buiten het centrum en is een perfect fietstochtje: je mag 'm echt écht niet missen.  

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Het is een goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw. Ik vond het bijzonder dat hier nog altijd een kleine gemeenschap Norbertijnse paters woont. In de abdij zijn een paar prachtige ruimtes bewaard gebleven.

Abdij van Park

8 De oudste katholieke universiteit van Europa

De opening van het academiejaar wordt traditioneel gevierd met de Stoet der Togati, waarbij de professoren in academisch gewaad door de stad gaan. Helaas was dat niet toen wij er waren, maar dit is wel een soort Harry Potter-moment.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Al wandelend ontdek je de historische colleges en ook het Arenbergkasteel maakt deel uit van de universiteit. De katholieke universiteit was ooit een soort springplank voor het Vaticaan in Rome.

9 Museum M

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Dit moderne museum heeft wisselende exposities, zoals nu met Richard Long, de Britse kunstenaar die zich laat inspireren door het universum.

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Het is ook een prachtig gebouw (architect Stéphane Beel) en als het mooi weer is, dan is het fantastisch om op het dakterras te zitten.

Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28 

9 redenen om nog deze winter naar Leuven te gaan!

Het leuke van Knalfestival is dat op bijna alle bovenstaande plekken, kleinere of grotere exposities zijn. Zowel in de Abdij van Park, de universiteitsbibliotheek en ook in dit museum. Als je tijd hebt ga dan voor 30 januari naar Leuven en verwonder je over de exposities waar kunst, wetenschap en religie samenkomen. Manlief heeft vooral genoten van alle exposities, ik heb vooral genoten van de superleuke en gezellige stad!

Voor meer informatie: Visit Leuven. Check voor je reserveert altijd het reisadvies en de meest recente coronamaatregelen voor België op Nederland Wereldwijd.

Anita Willemars

Anita Willemars

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen Anita Willemars (60) is verantwoordelijk voor alle lifestylepagina's Nouveau. Voor Nouveau test zij persoonlijk alle nieuwe fashion- en lifestyletrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en lifestyle gebied.