• Beauty

5 redenen om NU te beginnen met goede voornemens!

5 redenen om NU te beginnen met goede voornemens!

Je kunt je natuurlijk afvragen of het nog van deze tijd is, goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Meer dan de helft is half januari namelijk alweer afgehaakt. Ik zeg: wacht niet tot 1 januari, maar begin gewoon nu al met je goede voornemens en maak er vooral niet te veel.

De meeste vrouwen die ik ken willen gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol drinken en wat meer me-time hebben. Ik ben hierop helaas geen uitzondering. Juist daarom is het goed om gewoon morgen al te beginnen en het stap voor stap in je dagelijkse routine in te plannen. Voordeel is dat je op 1 januari al lekker op weg bent en dus ook minder kans hebt om af te haken.

5 redenen om NU te beginnen met goede voornemens!

Nouveau's hoofdredacteur Claudia (links) en ik zwemmen nog altijd buiten - ik kan het je aanraden. Even koud, daarna fijn. Deze 5 ándere tips hielpen mij ook goed op weg!

1 Nooit te oud om te leren

Ik ben zo’n type dat altijd als laatste gekozen werd met gym. Daarbij deden we alleen op school alleen balsporten, waar ik een hekel aan had. Mijn aversie voor sport was dus groot. Toch wist ik, toen ik 50 jaar werd, dat het roer om moest, want ik wil wel gezond ouder worden.

Dus stapje voor stapje ben ik begonnen met sporten. Toen ik een artikel las van een vrouw die op haar zeventigste was begonnen met boksen, wist ik: je bent nooit te oud om te leren. Het gaat alleen langzamer en moeizamer.

2 Formuleer je wens positief

Het schijnt echt te werken, als je je voornemen positief formuleert, heb je meer kans van slagen. Dus niet: ik mag niet snoepen tussendoor, maar wel: vanaf nu snoep ik alleen snoepgroenten. Ook niet: ik moet van mijzelf vroeg naar bed, maar wel: na 22 uur begint mijn schoonheidsslaap.

3 Zeg ja tegen jezelf en nee tegen de ander

In de eerste weken van corona ben ik begonnen met een personal trainer. Nu is dit behoorlijk prijzig en niet voor iedereen weggelegd, maar ik heb die paar keer ervaren als een cadeautje aan mezelf. Pas toen kwam het besef, ik doe dit voor mijzelf!

Al die goede voornemens zijn geen ‘to do’ dingen die afgevinkt dienen te worden. Dit cadeau (je beter voelen) geef ik aan mijzelf. Als je wil dat je goede voornemen ook echt gaat werken, zeg dan ja tegen jezelf! Laat je dus niet overhalen door vriendinnen/vrienden om wat anders te gaan doen.

4 Geef jezelf de tijd

Stel je doel niet te hoog en zet door. Mijn overbuurman is 10 kilo afgevallen, alleen met wandelen. Ik kon het bijna niet geloven. Hij vertelde dat er het eerste half jaar helemaal niets gebeurde. Elke dag nam hij braaf zijn 10.000 stappen, maar er ging geen gram vanaf. Na een paar maanden heel chagrijnig te zijn geweest omdat hij geen gram afviel, wende hij aan het wandelen in de avond en bleef doorgaan. Pas na een half jaar begon hij langzaam af te vallen.

Dus geef jezelf de tijd. Zowel Je lichaam als geest moeten eerst wennen aan de verandering, zorg dat je een manier vindt om het vol te houden en om pas daarna naar het resultaat te kijken. En als het een keer niet lukt, geen probleem. Dan begin je de volgende dag opnieuw.

5 Wees streng, doch rechtvaardig tegen jezelf

Alle begin is moeilijk. Maar als je iets aan je gewoontes wil veranderen, dan moet je doorzetten. Je bent oud genoeg om je eigen smoezen te doorzien. Ik ben bijvoorbeeld dol op alcohol.

Heel eerlijk? Ik ben een gewoontedrinker, als de 5 in de klok zit wil ik een drankje. Ik heb van alles geprobeerd om dit tegen te gaan. Is domweg niet gelukt. Ik doe dus ook niet mee aan ‘Dry January’ want dan ben ik een hele maand niet te genieten. Wat grappig genoeg wel gelukt is, is om na het eten te stoppen met alcohol drinken en over te gaan op thee. Ik drink dus wel minder alcohol dan vroeger.

Het belangrijkste wat iemand ooit tegen mij gezegd heeft is, is 'elke poging is er één'. Dus al loop je maar 1 x vaker de trap op en af, of al eet je maar 1 taartje minder in de maand, het gaat om de kleine dingen.

Veel succes met je goede voornemens!

Anita Willemars

Anita Willemars

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen

Chef mode, beauty, lifestyle & reizen Anita Willemars (60) is verantwoordelijk voor alle lifestylepagina's Nouveau. Voor Nouveau test zij persoonlijk alle nieuwe fashion- en lifestyletrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en lifestyle gebied.