SAMEN MET AVROTROS

Jasper Krabbé schildert voor nieuw programma intieme portretten

Portretten van Krabbé
© Annemarie van Drimmelen

Jasper Krabbé maakt voor nieuw programma portretten van BN'ers en één Belg.

Voor de liefhebbers van kunst met een goed verhaal: op 29 maart begint op NPO2 Portretten van Krabbé, een veelbelovende vierdelige reeks, waarin Krabbé een weekend op stap gaat met andere makers.

Achtereenvolgens zijn dat tv-maker en wereldreiziger Tom Waes, actrice en schrijfster Joy Delima, schrijfster en actrice Kim van Kooten en muzikant en bandleider Ernst Jansz (Doe Maar). 

Wisselwerking

Portretten van Krabbé
© David Vaessen

Jaspers doel is deze mensen beter te leren kennen en op basis van de gezamenlijke ervaringen een portret van zijn gasten te maken. Zoals hij zelf zegt: "Een portret van iemand maken is voor mij een reis door iemands leven. Om de kern van iemand te vangen in een portret leer ik iemand het liefst ook kennen." 

Krabbé is daaraan toegewijd: "Ik wil horen wat mijn gasten beweegt en raakt, wat hen heeft gemaakt tot wie zij nu zijn, waar hun roots liggen. Al die indrukken probeer ik daarna op één of andere manier mee in mijn werk te nemen."

Tom Waes

Portretten van Krabbé
© David Vaessen

Samen op pad, dus, waarbij ze plekken bezoeken die voor zijn gasten een belangrijke betekenis hebben gehad in hun leven. Met Tom Waes, die in de eerste aflevering te zien is, bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt. Ze doen ook zijn geboorteplek aan; het rustige Edegem waar hij vroeger al zijn streken moest opbiechten bij meneer pastoor.

Tekst loopt door onder de foto.

Portretten van Krabbé
© David Vaessen

Zowel de locaties als de gesprekken vormen inspiratie voor het te maken portret. Als kijker zie je gaandeweg hoe Jasper aan de gang gaat met schetsen en het portret in zijn hoofd en op papier steeds meer vorm krijgt.

“Ik moet Toms gezicht leren kennen," zegt Krabbé. "Al mijn schetsen onderweg zijn vingeroefeningen voor mijn uiteindelijke portret. In zo’n schets onderweg vang ik misschien net al even iets van zijn houding, frons, blik… of iets anders bruikbaar.” Ook de openhartigheid van Tom in de gesprekken is iets dat Jasper raakt en hem op weg helpt met zijn schetsen.

De onthulling!

Terug in zijn atelier gaat Jasper Krabbé aan de slag met alle indrukken,  schetsen, persoonlijke verhalen en plekken in zijn achterhoofd om tot zijn ultieme portret te komen. Als finale komt natuurlijk het spannendste moment: de onthulling van Jaspers portret aan de hoofdpersoon.

4-delige reeks

Portretten van Krabbé
© David Vaessen

In aflevering 2 laat Kim van Kooten Jasper kennismaken met de snackbar waar ze als 7-jarige regelmatig álles bestelde wat ze maar op kon. Samen praten ze tijdens deze trip down memory lane onder andere over de kracht van humor tijdens de moeilijke momenten in het leven.

Tekst loopt door onder de foto.

Portretten van Krabbé
© David Vaessen

Onder de Erasmusbrug in Rotterdam voelden Joy Delima en haar zus zich ‘on top of the world’. Joy laat Jasper de plek en het gevoel ervaren. Ook bezoeken ze samen de Toneelschool in Arnhem; de plek waar Joy merkte dat ze opnieuw moest uitvinden wie zij is.

Met Ernst Jansz gaat Jasper terug naar zijn ouderlijk huis in Amsterdam waar hij opgroeide met zowel Chopin als Indonesische muziek. Op zijn geliefde Texel laat Ernst Jansz Jasper horen hoe belangrijk deze plek is voor zijn huidige band.

AVROTROS

Omroep AVROTROS maakt cultuur toegankelijk voor iedereen met de focus op gezamenlijke beleving en verbinding.