SAMEN MET Martha Flora

Kims schoonmoeder woont in verzorgingshuis Martha Flora: ‘Door alle aandacht wordt ze gezien’

Kims schoonmoeder woont in verzorgingshuis Martha Flora
© Martha Flora

Kim (40) is blij dat haar schoonmoeder sinds vorig jaar in verzorgingshuis Martha Flora woont, waar persoonlijke dementiezorg wordt gegeven. “Het normale leven wordt zo veel mogelijk nagebootst, waardoor ze erg op haar gemak is en rust uitstraalt.”

“Nadat haar man ziek werd, is alles in een stroomversnelling gegaan. Door deze traumatische ervaring kwam naar buiten dat mijn schoonmoeder vasculaire dementie en alzheimer heeft.”

Een nieuw thuis

“Mijn schoonvader vertrouwde ons - mijn man, zwager en schoonzus – met het zoeken naar de juiste zorg voor zijn vrouw. We hoorden van een Martha Flora-huis in Oegstgeest, vlakbij haar woonplaats Rijnsburg. Het voelde direct goed voor ons. Ook mijn schoonmoeder besefte heel goed dat ze niet meer thuis kon wonen en dat dit haar nieuwe thuis zou worden. Een maand later, toen mijn schoonmoeder eenmaal gesetteld was, kon mijn schoonvader alles loslaten en is hij overleden. In haar kamer staat een mooie foto van haar overleden man, met wie ze elke dag even praat. Hij was toch haar praatpaal, zoals ze het noemt, en die is ze nu kwijt.”

'We zagen haar vanuit een diep dal omhoogklimmen en dat gaf ons rust.'

Kim
© Fotografie: Marloes Bosch, Visagie & Styling: Tirzah Waasdorp

Eerste bewoner

“Omdat Martha Flora Oegstgeest pas vorig jaar geopend is, kwam mijn schoonmoeder tegelijk met een aantal andere vrouwen binnen en behoren zij samen tot de eerste bewoners. Mijn schoonmoeder is heel zorgzaam en helpt mee met schoonmaken en koken. Ik merk dat ze zich hierdoor erg thuis voelt. De druk van huishoudelijke taken – die ze thuis erg lastig vond - is weg, want dit wordt allemaal voor haar geregeld. Ze helpt mee op haar eigen manier. Als mijn gezin en ik langskomen, vraagt ze of we iets willen drinken en bestelt ze het vervolgens bij de medewerkers van de locatie. We mogen zelfs mee eten, als we dat willen. We zagen haar vanuit een diep dal omhoogklimmen en dat gaf ons rust.”

Vier uur borreltijd

“Bij Martha Flora proberen ze het normale leven zo goed mogelijk na te bootsen. Zo geven de verschillende kamers meteen een huiselijk gevoel als je binnenkomt. Je kunt je terugtrekken in de huiskamer, met elkaar een spelletje doen in de keuken of creatief bezig zijn in de knutselkamer of in de moestuin op het dakterras. Doordat mijn schoonmoeder een groot netwerk heeft, komt er bijna elke dag wel iemand langs. Van deze korte bezoekjes geniet ze ontzettend en ze is een geweldige gastvrouw. Of je nu op de koffie komt of tijdens borreltijd om 16.00 uur: mijn schoonmoeder staat voor je op.”

Kim
© Fotografie: Marloes Bosch, Visagie & Styling: Tirzah Waasdorp

'We delen onze liefde voor mode'

“Mijn schoonmoeder heeft een studio met eigen badkamer. Haar persoonlijke spullen hebben we meeverhuisd. We betrokken haar bij het uitzoeken, en ze besloot zelf wat ze mee wilde nemen. Omdat mijn schoonmoeder en ik de liefde voor mooie kleding delen, hebben we haar kledingkast samen uitgezocht. Ik heb dezelfde kledingmaat en mag haar kleding zelfs dragen, zoals tijdens deze fotoshoot. Lucky me! Als ik iets van haar draag en bij haar op de koffie ga, ziet ze het gelijk.”

Persoonlijke aandacht

“Natuurlijk zijn er ook momenten waarop we zien dat het steeds minder goed met mijn schoonmoeder gaat. Als ze bijvoorbeeld net wakker of vermoeid is, merken we dat ze warrig begint te worden. Daarom is het voor ons, haar kinderen, heel fijn dat ze iedere dag wordt beziggehouden en veel liefde en aandacht krijgt. De medewerkers bij Martha Flora zijn enorm gastvrij. Mijn schoonmoeder houdt erg van wandelen en etalages bekijken, dus dat doet ze geregeld met een van de medewerkers. Ook zwemt ze iedere maand en worden er regelmatig evenementen georganiseerd waar wij als familie graag bij zijn. Die persoonlijke aandacht gun ik iedereen.”

Martha Flora

Martha Flora biedt gespecialiseerde, liefdevolle dementiezorg in een beschermde samenleving. Waar de bewoner het leven zoals hij of zij dat gewend is zo veel mogelijk kan voortzetten, rekening houdend met de dementie. De huizen van Martha Flora staan op mooie locaties door heel Nederland. In 2013 ging het eerste Martha Flora huis open in Den Haag. Gouda volgde een jaar later. Inmiddels is Martha Flora ook te vinden ook in Bavel, Dordrecht, Haarlem, Hoorn, Hilversum, Bosch en Duin, Maastricht, Twello, Hulsberg, Goes, Oegstgeest en Rotterdam. Bij Martha Flora werken 700 mensen die de zorg dragen voor 350 mensen met dementie.