Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Zo verbeter je je geheugen echt!

Wies heeft er regelmatig last van: opeens niet meer weten hoe iemand heet of waar ze iets gelaten heeft. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Oud worden kan altijd nog.Soms schaam ik me dood als ik de naam van iemand niet kan onthouden. Het stomme is dat het me zelfs gebeurt bij mensen die ik al ti...

Wies Verbeek

Wies heeft er regelmatig last van: opeens niet meer weten hoe iemand heet of waar ze iets gelaten heeft. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Oud worden kan altijd nog.

Soms schaam ik me dood als ik de naam van iemand niet kan onthouden. Het stomme is dat het me zelfs gebeurt bij mensen die ik al tien keer heb gezien. Zo gênant. Al even erg is het wanneer ik heel goed de naam van iemand weet maar er plotseling niet meer op kan komen.

Het kan zomaar gebeuren dat ik een verhaal zit te vertellen over onze koningin en opeens niet meer weet hoe ze heet. Een paar tellen later komt het wel weer terug maar in een gesprek kan het heel dom of bejaard overkomen. Het erge is dat het geheugen er met de jaren niet beter op wordt.

Hoe ouder, hoe verstooider

Hoe ouder we worden hoe vaker we namen vergeten, niet meer weten waar we iets hebben neergelegd of wat we ook alweer kwamen halen. Gelukkig kunnen we het me een paar trucs wel beperken. Het wordt hoog tijd dat ik die eens ga hanteren voordat mensen me niet meer serieus nemen.

Ik vond een goed artikel van neuropsycholoog Dr Michelle Braun. Ze is gespecialiseerd in Brain Blips (de bekende momenten waarop je geheugen je even in de steek laat). Zij hanteert de AAH theorie. (makkelijk te onthouden: Aah! nu weet ik ook weer hoe die heet!)

Geheugensteuntje

Voor wie ook weleens wat vergeet, lees maar mee:

AAH staat voor:

Aandacht
Geef even aandacht en tijd aan datgene dat je wilt onthouden

Associeer (of visualiseer)
Leg een link tussen nieuwe informatie en iets dat je al weet.

Herhaal

Herhaal in je hoofd wat je hebt gezien of geleerd

En zo pas je het toe

Bij namen vergeten
Nog geen seconde nadat je met iemand kennis hebt gemaakt, ben je alweer zijn naam vergeten.

Aandacht
Sta een paar tellen stil bij het horen van iemands naam. Herhaal dan de naam hardop. Bijvoorbeeld door te zeggen: Leuk je te ontmoeten Mary! Het fijne is dat je meteen kan checken of je de naam goed verstaan hebt.

Associeer
Koppel de nieuwe naam aan iemand die je al kent met dezelfde naam bijvoorbeeld je nichtje Mary of Mary Poppins. Haal het beeld van die bekende naar boven en kijk de nieuwe persoon aan. Je onthoudt dingen beter als je het associeert met iets dat al in je geheugen is opgeslagen.

Herhaal
Als je een gesprek begint, herhaal je de naam een paar keer in je hoofd terwijl je aan het beeld van de ‘oude’ bekende denkt.

Nog een voorbeeld

Als je vergeet waar je iets hebt neergelegd
Net had je ze nog, je autosleutels en nu heb je geen idee waar je ze hebt neergelegd. Wat doe je de volgende keer? AAH!

Aandacht
Het beste is om dingen altijd op een vaste plek neer te leggen. Een open deur misschien, maar het werkt wel. De sleutels altijd op het kastje in de gang, je leesbril altijd in je bureaula, etc. Probeer er een gewoonte van te maken om dingen niet gedachteloos neer te leggen, maar bewust op een bepaalde plek.

Associeer
Als je ergens bent waar er geen vaste plek is, kijk even goed waar je iets neer legt, neem de omgeving in je op en zeg in gedachten wat je ziet. ‘Mijn sleutels liggen op de schouw in de woonkamer.’

Herhaal
Zeg dit 3 keer als je wegloopt terwijl je het beeld van de plek in je hoofd houdt.

Het klinkt een beetje simpel en nogal overdreven, maar doe het maar eens een paar keer, dan gaat het op een gegeven moment vanzelf.