Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Wies kijkt terug op haar Dry January

Yeah! Nog een paar dagen en dan is Dry January voorbij.Het is gelukt, een maand lang zonder een druppel alcohol. En ik leef nog. Het voelt alsof ik een enorme prestatie heb geleverd zo trots voel ik me. Vannacht droomde ik nog dat ik toch gedronken had, het houdt me dus wel bezig.Was het moeilijk...

Yeah! Nog een paar dagen en dan is Dry January voorbij.

Het is gelukt, een maand lang zonder een druppel alcohol. En ik leef nog. Het voelt alsof ik een enorme prestatie heb geleverd zo trots voel ik me. Vannacht droomde ik nog dat ik toch gedronken had, het houdt me dus wel bezig.

Was het moeilijk? Nee, eigenlijk viel het ontzettend mee. Er waren maar een paar momenten waarop ik echt verlangde naar een glas wijn. Ik had bijvoorbeeld een keer een rotdag waarop alles misging en ik keihard had gewerkt, ’s avonds had ik een afspraak met een vriendin en mocht ik na al die ellende ook nog niet eens drinken. Ik voelde me zo zielig.

Om de kat niet al te veel op het spek te binden had ik ervoor gezorgd dat ik niet veel etentjes en feestjes had. Maar uiteindelijk waren de avonden waarop ik wel iets had, prima te doen. Er naartoe gaan met het idee niet te kunnen drinken was erger dan de avond zelf.

Om nou te zeggen dat ik er heel blij van werd: nee

Drank gaat minder in je lichaam zitten dan roken heb ik gemerkt. Toen ik daarmee stopte lang geleden, was ik veel meer van slag. Toen kon ik me niet eens concentreren op een gesprek omdat ik almaar aan een sigaret zat te denken. Dat is met alcohol bij mij niet zo. Een opgave was het dus niet echt, maar om nou te zeggen dat ik er heel blij van werd: nee, dat ook weer niet.

Ik heb er niet opeens veel energie of een mooie huid van gekregen. Het enige wat ik echt heel fijn vond, was dat ik bij het maken van afspraken niet telkens in mijn agenda hoefde te kijken of ik alcoholtechnisch wel kon.

Mét alcohol wil ik namelijk nooit twee of drie afspraken na elkaar maken, omdat ik dat niet trek én omdat ik de volgende dag dan niet zo veel meer waard ben. Eigenlijk belachelijk dat dat zo werkt.De afgelopen maand kon ik gerust meerdere afspraken in een week plannen omdat ik toch geen katers zou hebben en me niet schuldig hoefde te voelen.

De grootste uitdaging breekt nu aan: MINDER drinken

Behalve deze vrijheid heeft het me ook veel wijsheid gebracht. Namelijk dat ik vaak uit gewoonte drink ook al heb ik niet eens zo zin. Dat alcohol ontzettend slecht is, dat wist ik al wel, maar het is me nu nog duidelijker geworden. En dat ik normaal veel en veel te veel drink.

Al die wijsheden hoop ik te kunnen gebruiken bij mijn grootste uitdaging die nu aanbreekt, namelijk: MINDER drinken. Aan helemaal stoppen ben ik nog niet toe. Maar minder drinken is zo verdomd lastig. Vooral als ik twee glazen wijn op heb en ik het nut van minder drinken opeens niet meer inzie.

Hoe dan ook, ik ga met volle moed beginnen.

Ik heb voor mezelf een afspraaklijstje gemaakt.

1. Niet meer dan 7 glazen per week. (ja ik weet dat is nog te veel, maar ik ben hier heel tevreden mee.)

2. Alleen lekkere wijn drinken. In cafés en bij muziekoptredens waar toch geen lekkere wijn te koop is: niet drinken.

3. Als ik dit jaar 3 keer over de scheef ga, moet ik helemaal stoppen met alcohol.

4. Niet drinken bij afspraken met vriendinnen die ook niet drinken.

Ik hoop dat het gaat werken. Wish me luck. Ik ga vrijdag niet opeens mijn hele maand verpesten door een hele fles achterover te slaan. Maar een glas champagne heb ik verdiend.

En volgend jaar doe ik zeker weer mee in januari. Ik kan het iedereen aanraden.