Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Wies blogt: Het vriendinnenplan van Wies voor als ze later oud is

Wies heeft haar plan voor later al helemaal bedacht. Ze gaat met vrienden in een grote villa wonen, met veel borrels, boerenbridge en de pil van Drion in het kastje op de gang.Het is wat met die tehuizen voor ouderen. Voor het ene ben je niet ziek genoeg, voor het andere te dement. Bij het ene kr...

Wies Verbeek

Wies heeft haar plan voor later al helemaal bedacht. Ze gaat met vrienden in een grote villa wonen, met veel borrels, boerenbridge en de pil van Drion in het kastje op de gang.

Het is wat met die tehuizen voor ouderen. Voor het ene ben je niet ziek genoeg, voor het andere te dement. Bij het ene krijg je te weinig zorg, bij het andere te veel. Het huis is te deprimerend of de kamer te klein. Dat willen mijn vriendinnen en ik later toch echt anders.

Een beetje flirten onderling is toegestaan

Als we met elkaar wandelen, fantaseren we dan ook eindeloos over de gemeenschappelijke villa die we in de toekomst gaan bouwen.

In die villa komen maximaal acht flinke wooneenheden. Iedereen heeft een eigen douche, keukentje, woonkamer, slaapkamer en logeerkamer. Maar er is ook een gemeenschappelijke ruimte waar we met z’n allen kunnen boerenbridgen en netflixen.

Om vijf uur ‘s middags wordt er iedere dag geborreld. Om de beurt vullen we de wijnkast en de bar met sterke dranken. Een beetje flirten onderling is toegestaan. Per ongeluk in de verkeerde slaapkamer stappen ook.

Huisfeest

Een keer per maand geven we een groot huisfeest waar al onze andere tachtigplus-vrienden voor worden uitgenodigd. Wie wil, kan zich elke donderdagavond bij het huiskoor aansluiten. Keihard meezingen met Abba, Luv, Boney M en Hazes.

In het bijhuis woont een huisarts en een assistent die ons met van alles en nog wat kan helpen. Kleine klusjes of regelwerk waar we zelf niet uitkomen.

Als we het hierover hebben, raak ik altijd in paniek. Kan ik dit later allemaal wel betalen? Maar dan zeggen mijn vriendinnen dat de rijken onder ons de armeren gaan ondersteunen. We willen toch immers allemaal samen zijn? Vind ik nog wel een lastig dingetje, maar ik mag me er geen zorgen meer over maken.

We weten ook al wat onze kwalen zullen zijn. De een wordt incontinent, want die laat nu al weleens wat lopen, de ander die nogal van wijn houdt, krijgt Korsakov-achtige verschijnselen, ik word doof door mijn eigen harde gepraat, en een vierde laat de hele dag winden zonder dat ze het in de gaten heeft.

Pil van Drion ligt in het kastje op de gang

We zijn er nog niet helemaal over uit of we een vaste yogajuf aan huis willen laten komen. De mannen vinden dat niks en we moeten ook wel iets voor onszelf hebben.

Als iemand van ons het niet meer ziet zitten en vindt dat ie een voltooid leven heeft, mag-ie de pil van Drion uit het kastje in de gang halen. Maar daarvoor moet je wel wat doen.

Eerst moet je de wens in de groep bespreken, gaat iedereen akkoord, dan krijg je de sleutel. Maar de pil ligt in een glazen doosje wat je eerst kapot moet slaan. Je moet dus echt zeker van de zaak zijn. Als je wilt, kun je tijdens het thee-uurtje de pil slikken, maar je mag het ook alleen op je kamer doen of in bijzijn van je man, als die nog leeft.

Iedereen die doodgaat krijgt een geweldig afscheidsfeest. Het hele huis wordt versierd en alle kinderen en kleinkinderen mogen blijven slapen. Soms slaan mijn vriendinnen en ik een beetje door tijdens het wandelen, maar dit basisplan blijft toch wel telkens overeind staan.

Ik heb er nu al zin in.

Beeld: villaspot