Mocht je op de valreep nog een weekje wegwillen met vriendin of man en je twijfelt waar naar toe, denk niet verder en ga naar Portugal. Vlieg op Porto, huur een auto en zak af naar Lissabon (of vice versa). Portugal is heerlijk in de nazomer. Ik ben net vers terug en vond het fantastisch. De Portugezen zijn aardig, de plaatsjes prachtig, het eten waanzinnig en de Portugese wijn zalig. O, en niet te vergeten die zon; man wat lekker. Ik heb het geluk een man te hebben die van vakantie uitstippelen een studie maakt. Via vrienden, internet en boekjes is hij weken bezig om de allerleukste restaurants, overnachtingen, plaatsen en uitstapjes te vinden. Voor wie nog gaat; print deze tips uit en bewaar ze goed. Ze zijn goud waard.

Porto
De binnenstad van Porto is prachtig maar ook druk daarom is Foz, een steeds populairder wordende sjieke wijk aan zee, ideaal om te overnachten. Het is wel even buiten het centrum maar het is er lekker rustig en je vindt er de allerleukste eettentjes en winkeltjes. Wij sliepen in Foz Loft  (de eigenaren hebben een tijd in Nederland gewoond en zijn super aardig en geven je de beste tips). Aan de boulevard kun je een fiets huren waarmee je naar het centrum kan (20 min) of nog leuker; de rivier mee kan oversteken op een pontje. Aan de overkant vind je het schattige dorpje Afaruda. Van daaruit kun je een lange fietstocht langs de Atlantische kust maken.

 

Je mag het niet overslaan: vis eten in het vissersdorpje Matosinhos, op 10 minuten rijden van Porto. Neem de taxi, het kost nog geen 7 euro.
Beroemd is Toupeirinho, een beetje een verstopt visrestaurant, de vis is er knetter vers. Het is een klein en gezellig tentje. Reserveer wel want is het populair.
Foz zelf heeft geweldige restaurantjes. Absolute aanrader: Terra

Douro
Als je wat meer tijd hebt, rijdt dan voor je naar het zuiden gaat vanuit Porto het binnenland in richting de Douro Vallei. Het is een schitterend groen wijngebied, met de leukste B&B’s en wijnboerderijen die tot Boutique-hotel zijn omgetoverd. Voor mij was dit groene gebied een verrassend paradijs.  We sliepen in Quinta de S. Bernardo in Mesao Frio. Met alle wijnranken, de rivier, het kleine zwembad, zo onbeschrijflijk mooi. Voor het eten hoef je de deur niet uit.  ’s Avonds staan er de lekkerste dingen op de kaart, al het eten komt van eigen erf.

Als je met de auto naar Lissabon rijdt, maak dan een tussenstop in de studentenstad Coimbra en het middeleeuwse stadje Obidos. De laatste is zeker de moeite waard. Toeristisch is het wel maar het is zonde als je het mist.

Lissabon
Eigenlijk hoef je voor Lissabon geen tips te hebben, want werkelijk in elke straat heb je een leuk eettentje en valt er van alles en nog wat te beleven. Struin rond en laat je verrassen. Wees erop voorbereid dat Lissabon een uitgaansstad is. Het feesten gaat door tot in de late uurtjes. Zoek dus geen hotel in de drukke uitgaanswijken. Wij zaten in een fantastisch loft: Sao Paulo 55. Geweldig gelegen in de buurt Cais do Sodré. Ook een drukke wijk in opkomst, maar qua lawaai nog goed te doen.
Hoe toeristisch ook, een fadoavond mag je niet missen. Er zijn veel restaurants waar je terecht kunt. Van het restaurant Senhor Vinho wordt gezegd dat de plaatselijke bevolking er ook komt. Wij hebben er in ieder geval een fantastische avond gehad. De fadozangers en zangeressen bezorgden ons kippenvel.
Hoewel je op heel veel plekken lekker kunt eten wil ik toch nog even O Asiático noemen. Het restaurant heeft niks Portugees, maar ik heb van mijn leven nog nooit zo lekker Aziatisch gegeten. Echt waanzinnig.

Sintra
Een dagje Sintra is staat natuurlijk ook op het programma. Je weet niet wat je ziet, het ene paleis is nog mooier dan het ander. Je kan er makkelijk met de trein komen vanuit Lissabon. Stap vanaf het station niet in de toeristenbus daar maar neem een tuktuk naar de paleizen. Leuker en tien keer zo snel. Heb niet de illusie dat je het sprookje van Sintra in één dag kunt zien. Er is zoveel moois. Kies gewoon twee dingen uit en je hebt een prachtige dag. Palacio Nacional de Peno moet in ieder geval boven aan het lijstje staan.

Cascais
Heb je tijd over dan is het heerlijk om een paar dagen strand aan je vakantie vast te plakken. Dicht bij Lissabon licht het mondaine Cascais. Tot ver in oktober kun je er op het strand zitten. Bedje, parasolletje, koffietje met en een Pastel de Nata; wat wil je nog meer. Tip om te overnachten: Cascais Sensations (via Booking.com), groot, goed gelegen en betaalbaar.

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Wies Verbeek (55) werkt als chef lifestyle/ageless bij Nouveau.
Ik woon in Amsterdam samen met vriend Paul en kat Teddy. Mijn leven heeft er nog nooit zo leuk uit gezien als nu. Dat komt door mijn leeftijd. Vijftiger zijn is zo leuk. Alleen die rimpels en kwalen hè. Die hadden van mij wel wat minder gemogen.
Daarom schrijf ik ook heel graag een blog over healthy aging. Wie wil er nu niet als een jong hertje oud worden? Volg mij in mijn zoektocht naar de eeuwige jeugd.

Archief

2018
More content below the advertising