‘Vriendschap en geld gaan niet samen. Dat is een tricky combi’. Hoe vaak hoor je dat niet? Jij hebt het vast ook wel eens gehoord. Of misschien ben jij wel degene die het zegt. Ik ben meer het type dat zegt: ‘Dat valt wel mee. Je vrienden kies je zelf. Als je die kunt helpen, doe je dat, en dat gaat vanzelf goed.’ Ja, nou, niet altijd dus…

In één van de glossies die ik graag lees, was het thema laatst ‘geld en vriendschap’. Daar stond onder andere een uitgebreid verhaal van een vrouw die vertelt over de moeilijke situatie met een vriendin die ze geld had geleend en die maar geen aanstalten maakte om dit terug te betalen. Tijdens een etentje waarin de vriendin vertelt over haar nieuwe baan, en de schrijfster zich in haar hoofd afvraagt of ze het toch wel precaire onderwerp aan zal snijden, zegt haar vriendin uit zichzelf: ‘Dus nu kan ik je eindelijk terugbetalen!’ Hugs and kisses volgden en ze leefden, net zoals in de gemiddelde Hollywoodfilm, nog lang en gelukkig.

Stiekem vond ik dat een beetje jammer. Niet voor de dames in kwestie natuurlijk, maar ik hoopte te lezen over iemand bij wie het niét goed afloopt. Als de vriendin doet alsof ze gek is. Je negeert. Je ‘ontvriendt’ op Facebook. Doet alsof je niet bestaat en je dus ook niet terugbetaalt.

Lees ook: 'Zo, ik heb het gezegd: ik wil niet dat mijn ouders bij mij in huis komen wonen'

Punt is: Ik had het nooit verwacht. Niet van haar. We waren ruim tien jaar bevriend. We deelden de leuke dingen, en als er moeilijke momenten waren, wisten we elkaar te vinden en probeerden we elkaar zo goed mogelijk te helpen. Dus toen ze me een mail stuurde waarin ze me vroeg om een lening voor een toch wel aanzienlijk bedrag, heb ik daar geen moment over getwijfeld. Maar mijn Lief wel. Die vroeg: ‘Weet je zeker dat het klopt?’ Mijn enige reactie was een heel boze blik. ‘Ze is mijn vriendin!’ Dus maakte ik het geld over en sprak met haar af dat ze het zes maanden later terug zou betalen. Gewoon, zoals ze dat had beloofd.

Alleen bleek mijn ‘gewoon’ niet haar ‘gewoon’. In zes maanden tijd ging tien jaar vriendschap kapot. En als je op Facebook dan allemaal ‘wine&dine’-foto’s ziet, helpt dat niet mee. Bij mij niet tenminste, want ik merkte dat ik bij al die berichten begon te denken ‘van wiens geld doe je dat?’ Blijkbaar realiseerde zij zich dat ook want een paar dagen later had ze me ‘ontvriend’. Dus ga je verder met je leven. Heb je het er soms nog even over, hetzij met Lief, hetzij met een vriendin. Of het écht niet aan mij lag. Of ik haar die schuld dan maar kwijt moest schelden. Ik eet er immers geen boterham minder om. Maar daar gaat het me ook niet om. Het gaat om het principe. Wat niet wegneemt dat ik dan toch aan mezelf twijfel. Ben ik té principieel misschien? Is het geld dat waard? Nee, in de basis niet. Maar vertrouwen en eerlijkheid vind ik toch wel twee redelijke basisvoorwaarden voor vriendschap. Dus besloot ik er zo min mogelijk mee bezig te zijn en het te laten voor wat het was.

Tot ik laatst bij een goeie kennis ineens foto’s van een bruiloft zag. Háár bruiloft. En dat was niet bepaald de minste. Dat is dan weer het voordeel van de tegenwoordige tijd: lang leve Google en Social Media. Dus stuurde ik haar, na dik twee jaar, opnieuw een mail. Waarin ik haar feliciteerde met haar huwelijk. Én ik vroeg of ze me nu dan ook mijn geld ging terugbetalen. Lang verhaal kort: Ik denk van alles, maar zoals ik zelf ook wel eens tegen anderen zeg, zei Lief nu tegen mij: ‘Hou je doel voor ogen’. En dat is dat ik mijn geld terugkrijg. Stomweg uit principe.

Ik vind het zo erg dat dit ‘zomaar’ kan gebeuren met een vriendschap. En dat heeft niets te maken met de hoogte van het bedrag. Het komt door de oneerlijkheid. Als ze eerlijk was geweest, had ik kunnen nadenken of ik haar het geld wilde schenken, dan had ze niets terug hoeven te betalen. Maar in plaats daarvan kwam de ene leugen na de andere. Soms zie ik nog weleens iets op Facebook. Kijk ik naar haar foto en denk even aan haar. Ik check of ze elke maand betaalt. En wanneer het klaar is, doe ik het boek definitief dicht.

Maakt dit dat ik cynisch ben naar anderen? Gelukkig niet. Wat dat betreft, is vriendschap net als liefde: dat Pietje je teleurstelt, betekent niet dat Jantje dat ook doet. En het zou pas echt erg zijn als je door Pietje zou laten weerhouden om anderen te vertrouwen. Daarmee doe je iedereen tekort: je vrienden én jezelf.

Reacties (3)

twendy323@gmail.com
Joined23.3.2019
4/3 | 

Heb je gehoord van heer Bubuza ??? De grote spreukengieter die alle dingen kan doen met zijn krachtige spreuk? Ik ben een paar jaar geleden verliefd geworden op Ronny en onze relatie was prachtig in die zin dat onze vrienden jaloers op ons waren ... Twee maanden geleden reisde Ronny voor vakantie naar Dubai en toen hij terugkwam veranderde alles van hem, hij stopte met bellen ik en elke keer als ik hem bel, pikt hij me niet op of belt hij me terug, dus ging ik naar zijn huis en zag hem met Sarah en de zoen toen ik binnenkwam. Ik huilde en ging naar mijn vrienden House en zij vertelde me over Heer Bubuza dus ik nam contact op met Lord Bubuza Via WhatsApp en vertelde hem mijn verhaal en hij reageerde, ik deed alles wat hij me vertelde en een paar uur later belde Ronny me en huilde en smeekte me hem te vergeven. hij kwam naar mijn huis, knielde en huilde en smeekte me om te vergeven en hem terug te nemen ... Ik deed het en vandaag leven we gelukkig getrouwd. Heer Bubuza is een man van zijn woord, hij heeft veel mensen geholpen en hij kan u ook helpen ... Neem contact op met Lord Bubuza Via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp :: +1 505 569 0396

twendy323@gmail.com
Joined23.3.2019
5/3 | 

Heb je gehoord van heer Bubuza ??? De grote spreukengieter die alle dingen kan doen met zijn krachtige spreuk? Ik ben een paar jaar geleden verliefd geworden op Ronny en onze relatie was prachtig in die zin dat onze vrienden jaloers op ons waren ... Twee maanden geleden reisde Ronny voor vakantie naar Dubai en toen hij terugkwam veranderde alles van hem, hij stopte met bellen ik en elke keer als ik hem bel, pikt hij me niet op of belt hij me terug, dus ging ik naar zijn huis en zag hem met Sarah en de zoen toen ik binnenkwam. Ik huilde en ging naar mijn vrienden House en zij vertelde me over Heer Bubuza dus ik nam contact op met Lord Bubuza Via WhatsApp en vertelde hem mijn verhaal en hij reageerde, ik deed alles wat hij me vertelde en een paar uur later belde Ronny me en huilde en smeekte me hem te vergeven. hij kwam naar mijn huis, knielde en huilde en smeekte me om te vergeven en hem terug te nemen ... Ik deed het en vandaag leven we gelukkig getrouwd. Heer Bubuza is een man van zijn woord, hij heeft veel mensen geholpen en hij kan u ook helpen ... Neem contact op met Lord Bubuza Via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp :: +1 505 569 0396

williams
6/3 | 

Hallo allemaal daar, ik hoop dat alles goed met je is ??? Mijn namen zijn mevrouw Nancy William, ik kom uit Mississippi, een paar dagen geleden werd ik meegesleurd in een slechte financiële situatie en ik had een dringende lening nodig om mijn rekeningen te betalen en financieel op te staan ​​vanwege mijn huidige financiële situatie. mijn bank weigerde me een lening te geven, dus ik had geen andere keuze dan online een ongedekte lening te zoeken, tijdens mijn onderzoek was ik het slachtoffer van fraude en verloor bijna $ 1.900 en had meer problemen en gaf bijna hoop op het krijgen van een lening totdat ik een online bericht vond dat het bericht een gedeelde getuigenis was van David uit Wisconsin, die getuigt hoe hij het bericht van $ 100 heeft gelezen. 000 ontvangen van neuron finance, besloot ik contact op te nemen met neuron finance. via e-mail: (neuronfinancecreditunion@gmail.com) contact gedeeld via e-mail, mijn ongedekte leningaanvraag van $ 450.000 werd binnen 48 uur na mijn aanvraag goedgekeurd en mijn lening werd zonder enige omissie op mijn bankrekening gestort.

Ik wil mijn grote dankbaarheid uiten en de leningzoekers ook adviseren om zeer waakzaam te zijn, omdat er veel oplichters zijn met als enig doel de onschuldige leningzoekers te bedriegen, dus je moet voorzichtig en waakzaam zijn .. voor degenen die een lening nodig hebben, advies Ik neem contact op met neuron finance, u kunt per e-mail contact opnemen met het bedrijf: (neuronfinancecreditunion@gmail.com)

Bedankt voor het lezen van mijn getuigenis, ik wens u veel succes.

Uw,
Nancy William.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het Heuvelland van Zuid-Limburg. Getrouwd met de liefde van haar leven, voor wie ze tien jaar geleden naar het Limburgse is verhuisd. Hij is ondernemer met een bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Op deze plek en op haar eigen website sylvia.nl vertelt ze over haar leven. Sylvia neemt zichzelf niet heel serieus en niet alle mensen begrijpen haar humor, wat regelmatig tot allerlei vermakelijke misverstanden leidt.

Archief

2019
2018
2017
More content below the advertising