Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

'Wil je de boeren echt helpen? Kap dan met het kopen van kiloknallers'

Nouveau's columnist Sylvia is helemaal klaar met alle gratuite steunbetuigingen aan de boeren: 'Met je omgekeerde vlag bereik je drie keer niks. Met het kopen van biovlees wél.'Puzzelvraag: wat hebben ‘je suis Charlie’, een zwart vierkant en omgekeerde vlaggen met elkaar gemeen?Antwoord: het zijn...

Sylvia Schaffrath

Nouveau's columnist Sylvia is helemaal klaar met alle gratuite steunbetuigingen aan de boeren: 'Met je omgekeerde vlag bereik je drie keer niks. Met het kopen van biovlees wél.'

Puzzelvraag: wat hebben ‘je suis Charlie’,  een zwart vierkant en omgekeerde vlaggen met elkaar gemeen?

Antwoord: het zijn alle drie symbolen die nul-noppes-nada uithalen. Bedacht door mensen die menen dat je met een dergelijke actie iets of iemand helpt. Ongetwijfeld goedbedoeld. Maar het zet precies núl zoden aan de dijk.

De ‘boerenprotesten’ 

Die omgekeerde vlag gaat natuurlijk over de boerenprotesten. Schijnbaar staat jan-en-alleman nu ‘achter de boeren’ en de manier waarop ze dat laten zien is door een omgekeerde vlag op te hangen. Ik snap daar echt niks van. Want wat denk je daar nu precies mee te bereiken? Windenergie opwekken voor de boeren?

Koe én kalf in de wei

Ik woon nu vijftien volle jaren in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Elke dag zie ik hoe boeren hier hun best doen voor hun dieren.

Soms zie ik koeien in het slootje, kalfjes voorzichtig kijkend wat mama-koe allemaal doet. Soms zie ik ze ‘s morgens naar buiten komen. De een vol energie op een drafje, de ander meer een ‘ochtendkoe’, rustig wandelend.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet weet hoeveel mensen hier ‘veeboer zijn’, maar in de glooiende weilanden zie ik volop koeien. Gelukkig elk jaar opnieuw.

Bewustwording

De aanblik van die schattige kalfjes en koeien met hun lange wimpers maakt me er élke keer akelig van bewust dat ik niet meer vegetarisch eet. Mijn dieet beperkt zich voornamelijk tot vis en biologische kipfilet. Varkensvlees koop ik nooit en in restaurants eet ik het heel zelden, rundvlees staat maar af en toe op het menu, en tóch...

Dus als ik het dan koop, is het biologisch en/of bij één van de streekwinkels bij ons in de buurt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor eieren en kaas. Kost dat meer dan de kiloknaller? Absoluut. En dat is een keuze. Op die manier hoop ik het zo goed mogelijk te doen voor dier, boer én milieu. Ik doe actief iets. Mijn koopgedrag maakt verschil. Wij allemaal, bepalen hoe de wereld eruit ziet door na te denken over hoe we onze euro’s besteden.

Betaal die boer

Stop met het geschreeuw en geneuzel. Als je echt iets voor de boeren wilt doen, doe dan iets nuttigs. En dat is dus niet een vlag-op-zijn-kop. Nee, dat is het betalen van een eerlijke prijs voor het product. En ja, dat voel je dus zelf. Daar merk je iets van. Als je dat er niet voor over hebt, hou dan gewoon je grote mond.

Verschil maken doe je zó

Stop met het kopen van kiloknallers voor op je bbq, stop sowieso met het eten van zo belachelijk veel vlees. Koop biologische producten, koop bij de boer. Op die manier wint iedereen: fair trade voor de boer waardoor hij kan investeren in duurzaam biologisch boeren...

... jij omdat je veel betere kwaliteit eten krijgt, de natuur omdat ze op adem kan komen en ja, vooral ook de dieren.

Minder = meer

Het is heel eenvoudig: je kunt beter minder vlees en zuivel kunt eten van goeie kwaliteit en van goeie herkomst, dan veel rommel en met name gruwelijk dierenleed. Daar hoef je echt geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Jij als consument kan het probleem zijn, maar ook de oplossing

Het is echt bizar om te zien hoe weinig mensen het causale verband snappen tussen hun eetpatroon en de (negatieve!) gevolgen daarvan voor dieren en de natuur in het algemeen.

Maar hé, hang lekker die vlag op z’n kop, terwijl je ondertussen weer 20 aanbiedings-hamburgers in je boodschappenwagen gooit. En laat die vlag lekker wapperen terwijl je legbatterij-eieren in de pan mikt.

Ja, ook de overheid kan iets doen

En voor iedereen weer begint te roepen over de regering en dat die iets moet doen (zó makkelijk, de verantwoording bij een ander leggen) ja, dat klopt. Gezond voedsel, groente en fruit, zou goedkoper moeten zijn dan bewerkte troep. Maar dat ontslaat jou en mij niet van onze eigen verantwoordelijkheid

En dit staat allemaal nog los van wat ik vind van boeren die menen dat het oké is om naar de privéwoning van een minister te gaan, wegen te blokkeren, asbest in de fik te steken en voor letterlijk miljoenen schade te veroorzaken. Kleine hint: