Er bestaat een groot verschil tussen vaccinatie-weifelaars en vaccinatie-weigeraars.

 'Vrije keuze!', ik geloof dat het de twee meest gebruikte woorden zijn in de online Covid-discussie. En in de basis klopt dat, want we hebben (nog) geen vaccinatieverplichting.

Maar 'vrij' en 'vrij' is twee. Als je zonder vaccinatiebewijs op bepaalde plekken niet welkom bent, voelen veel mensen toch druk. Persoonlijk vind ik dat alleen maar goed. Net als mensen die zich enkel laten vaccineren 'om hun vrijheid terug te krijgen'. Mij maakt het niet uit waarom je het doet, áls je het maar doet.

'Selfcare isn't selfish'

Maar veel mensen laten zich niet vaccineren. Een regelmatig terugkerend argument is dat voor jezelf zorgen niet egoïstisch is. Maar alléén maar voor jezelf zorgen, is dat wel. In ieder geval in deze situatie. Want Covid raakt iedereen, ziek of niet, gevaccineerd of niet. De overvolle ziekenhuizen, de beperkingen (dág festivalseizoen, dág Nijmeegse Vierdaagse) en het oerwoud aan voorschriften en al dan niet verplichte testen zijn voor niemand leuk.

Wees geen egoïst

Heel eerlijk: ik vind je eigenlijk best heel egoïstisch, en zelfs een beetje naar, als je alleen maar aan jezelf denkt en geen rekening houdt met je medemens. En ja, het kan maar zo dat we worden opgeroepen voor een derde vaccinatie, en een vierde.

Oftewel: misschien wordt een Covid-vaccinatie wel de nieuwe jaarlijkse griepprik, maar dan dus voor bijna de hele bevolking. Is dat nu echt het ergste wat je kan overkomen? Of ben je dwars om het dwars zijn? Ben je de 'typische-eigenwijze-onuitstaanbare-Nederlander'?

Dooddoeners

Edoch, het vaakst gebruikte 'argument' van faliekante weigeraars (toch wel vaak de wappies) is: 'Als je gevaccineerd bent, hoef je toch niet bang te zijn voor ongevaccineerden!?' En jezelf dan briljant vinden in je logica. Maar het is net zo'n kul-redenering als denken dat je met volledige vaccinatie volledig veilig en beschermd bent.

Niemand heeft ooit beweerd dat je met vaccin niet ziek kunt worden. Wél dat de kans op besmetting minder groot is, én dat de ziekteverschijnselen in verreweg het grootste deel van de gevallen minder heftig zijn.

Ergo: minder druk op de zorg en niet onnodig het bed bezet houden van iemand met kanker of hartfalen. Je kunt namelijk gewoon thuis uitzieken. En dát is waar we naartoe willen want dan kunnen we 'back to normal'.

Harde discussies

Ondertussen worden de discussies hard gevoerd. Een paar weken geleden was de hashtag #ikprikniet zelfs (opnieuw) trending op Twitter. Ik kreeg spontaan flashbacks naar 'ik doe niet meer mee'. En ik vind dat vervelend omdat ik zie dat vaak álle mensen die twijfelen of de vaccinatie weigeren, over één kam worden geschoren, en dat is niet terecht. Er is namelijk duidelijk onderscheid tussen 'wappies / complotdenkers' en mensen die om een andere reden twijfelen of weigeren.

Solidaire samenleving

Overtuigde anti-vaxxers roeptoeteren over onze 'solidaire samenleving' waar plek is voor iedereen, waar iedereen recht heeft op zijn eigen keuze, en iedereen recht heeft op zorg. Ik zeg: als jij niks mankeert én echt deel wilt zijn van die solidariteit, laat je je dús vaccineren.

Want dan hoeven zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens het niet te doen en kunnen zij zich toch veilig over straat bewegen.

En dan hoeft iemand met een donornier zich niet te laten vaccineren (terwijl het bij deze mensen ook nog eens amper helpt) en kan diegene ook met een gerust hart op een terras zitten.

Juist die mensen hebben het nodig dat we zo dicht mogelijk bij groepsimmuniteit komen. Zij zijn de reden dat doodnormale gezonde mensen als ikzelf zich moeten laten vaccineren. Zodat het voor zoveel mogelijk mensen veilig is, niet alleen voor jezelf. Dát is wat is wat solidariteit is, dát is waar 'samenleving' voor staat. Of in ieder geval zou moeten staan. Degenen die niks mankeren, moeten samen zorgen voor de rest. Of doen zij er minder toe dan jij?

Reacties (3)

irritatie
5/3 | 

Typische mensen die het maar doen om er bij te horen. Je legt wel uit dan een gevaccineerd persoon minder ziek kan worden, maar wat doet een ongevaccineerde dan bij iemand die wel gevaccineerd is? Geen prik willen lijkt wel het einde van de wereld voor de meeste. Maak niet iets normaal, wat helemaal niet normaal is. Het enige wat een risico is als je geen prik neemt, ben je zelf. Wat de gevaccineerde kunnen immers minder ziek worden ( lees dus wel ziek worden)

Tamara Broeders
6/3 | 

En Nouveau werkt dus ook mee aan de gifprik propaganda! De arrogantie met; “ ik zeg: als jij niks mankeert én echt deel wilt zijn van die solidariteit, laat je je dús vaccineren”
En jezelf nu briljant vinden met je artikeltje!
“ En misschien wordt een Covid-vaccinatie wel de nieuwe jaarlijkse griepprik, maar dan dus voor bijna de hele bevolking. Is dat nu echt het ergste wat je kan overkomen? Of ben je dwars om het dwars zijn?” Nou wat dacht je ervan dat wij misschien gewoon niet ons lichaam ter beschikking willen stellen als proefkonijnen!? Even voor de duidelijkheid, dit vaccin wat geen vaccin is, maar gen therapie, zit nog in een proeffase tot eind 2023. Normaliter wordt je goed betaald voor zoiets. En hoezo mij daarmee laten inspuiten terwijl we het over een IFR hebben van 0,6 (bron WHO)?
Hoeveel kreeg je om dit artikel te schrijven?

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising