Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Sylvia heeft 5 geweldige bingewatch series voor je!

Het is herfst. Niet alleen is afgelopen zaterdag de wintertijd ingegaan, het is ook gewoon ‘herfstig weer’. De mooie Indian Summer heeft plaatsgemaakt voor hoosregens, gure wind en grijze wolken. Kortom: het bingewatch-seizoen is begonnen!En laat ik nu een paar heel fijne tips voor je hebben. Dus...

Sylvia Schaffrath

Het is herfst. Niet alleen is afgelopen zaterdag de wintertijd ingegaan, het is ook gewoon ‘herfstig weer’. De mooie Indian Summer heeft plaatsgemaakt voor hoosregens, gure wind en grijze wolken. Kortom: het bingewatch-seizoen is begonnen!

En laat ik nu een paar heel fijne tips voor je hebben. Dus voorzie je zelf van een kop hete thee / chocolademelk, pak een dekentje en de afstandsbediening, en maak je keuze:

Maid

Deze aangrijpende miniserie is gebaseerd op de bestseller ‘Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive’ van Stephanie Land die haar eigen verhaal heeft opgetekend.

The Maid laat feilloos zien hoe genadeloos hard en verdrietig het leven kan zijn. Hoe moeilijk het is als je ouders hebt die beter nooit kinderen hadden kunnen krijgen, én hoe sommige kinderen dan, terwijl ze keer op keer op hun hart getrapt worden, toch een waanzinnige veerkracht en doorzettingsvermogen hebben om het anders te doen, béter te doen.

Alex (Margaret Qualley schittert in deze rol) een jonge moeder, ontvlucht met vallen en opstaan een foute relatie. Ze raakt dakloos omdat ze niet bij haar moeder, Paula, terecht kan. Mams is namelijk nét weer verliefd en heeft letterlijk en figuurlijk geen plek voor haar dochter en kleindochter. Andie MacDowell speelt de rol van borderline Paula zoals niemand anders dat kan. Je vervloekt haar én hebt (soms) medelijden met haar.

Geen veilig huis, geen 10 euro op je rekening, bureaucratische onmogelijkheden, een ex met een alcoholprobleem, en een vader die net als haar moeder compleet in denial is, zie dan maar eens vol te houden. Alex geeft alles wat ze in zich heeft om voor haar dochtertje en zichzelf een beter leven op te bouwen. Hou de tissues maar gereed...

Streaming: Netflix

Aantal afleveringen: 10

Scenes from a marriage

Een re-make van de wereldberoemde Zweedse miniserie van Ingmar Bergman uit 1973, maar ik kies 100% voor deze versie van Hagai Levi.

Dit verhaal is zo rauw en puur, dat het bij vlagen ongemakkelijk was. Is dat herkenning? Is dat angst? Is dat medeleven? Voor mij was het een combinatie van alle drie. Ik keek soms met dichtgeknepen keel en ingehouden adem.

Scenes from a marriage is de allerbeste ‘slow tv’ ooit. Je kijkt en luistert namelijk puur naar hun dialogen. Niks geen glitz en glamour en volle vaart. Vijf afleveren lang ben je getuige van hele intieme gesprekken tussen zakenvrouw Mira en academicus Jonathan die van elkaar vervreemd zijn, elkaar zijn kwijtgeraakt.

Je zit bij hun kwetsbaarste momenten en dat voelt af en toe ongemakkelijk. Door de werkelijk briljante acteerprestaties van Jessica Chastain en Oscar Isaac breekt je hart voor hen allebei. Een absolute must see en bovendien herkenning voor iedereen die een langere betekenisvolle relatie heeft (gehad).

Streaming: HBO

Aantal afleveringen: 5

Mare of Easttown

Misschien is Kate Winslet in deze miniserie wel op haar allerbest: als een doodgewone vrouw, in een doodgewoon Amerikaans stadje, met doodgewone mensen en hun problemen.

Kate speelt de rol van Mary-Ann 'Mare' Sheehan, een doorgewinterde detective die, begrijpelijk, een wat cynische/verbitterde kijk op het leven heeft ontwikkeld. Geboren en getogen in Easttown waar iedereen elkaar kent, krijgt ze te maken met de moord op een tienermeisje waardoor alle ogen op haar gericht zijn terwijl op datzelfde moment haar privéleven volledig overhoop ligt.

Want nadat haar (verslaafde) zoon zelfmoord heeft gepleegd, loopt haar huwelijk stuk en strijdt ze met haar schoondochter om de voogdij over haar kleinzoon. Met haar moeder heeft ze een ‘gecompliceerde’ relatie, maar die moeder woont wel bij haar in huis, en als klap op de vuurpijl heeft ze nog een puberdochter die haar leven zoveel mogelijk geheim houdt voor haar moeder. Om het compleet te maken, gaat haar ex gaat hertrouwen en heeft die haar uitgenodigd voor de bruiloft.

Het acteerwerk van Winslet, zonder opsmuk en filters, en mét rimpels en uitgroei is waanzinnig goed. Datzelfde geldt voor Jean Smart die de rol van Mare’s moeder speelt. Maar het is Mare die in je hart gaat zitten, misschien wel juist omdat niet alles perfect is. Ze is niet per se likeable, ze is een echt mens, met al haar gebreken en goeie kanten. En dan is Mare of Easttown ook nog eens een bloedgoeie thriller.

Streaming: HBO

Aantal afleveringen: 7

Station19

Speciaal voor de fans van Greys Anatomy. Deze spin off gaat over brandweerstation 19 in, jawel, Seattle. Alhoewel de serie echt over dit team firefighters gaat, is er regelmatig een link naar welbekende personages uit Greys: Ben Warren, de man van Miranda Bailey, is nu brandbestrijder en zo zijn er allerlei verwikkelingen. Ook Jackson Avery en Meredith Grey komen voorbij.

In Station19 is Andy Herrera één van de belangrijkste hoofdpersonen. Zij is brandbestrijder, net als haar vader, de ‘chief’ van Station19. Haar leven draait om de brandweer, zowel qua werk als privé. Tegelijkertijd maak je kennis met Vic en Maya, haar vriendinnen, en Jack, en Robert en Lucas.

Relaties ontstaan, al dan niet stiekem, en sommigen gaan ook weer voorbij. Liefde, geheimen, ambities, ruzie, ziekte en verdriet, alles wat je verlangt van een goeie drama- bingewatch zit erin.

Er staan maar liefst drie seizoenen online dus je kunt even vooruit. NB: door brandweerlieden wordt de serie compleet afgebrand, pun intended, in verband met complete ongeloofwaardigheid, maar dat heeft mij er niet van weerhouden van elke aflevering te genieten.

Streaming: Videoland

Aantal afleveringen: 43

En tot slot, voor de serieuze die hards:

Billions

Dit is iets heel anders... Billions gaat over de ‘filthy rich of this world’: miljardairs, mensen met zoveel geld dat eigenlijk álles te koop is.

Het is een complex drama dat in razend tempo verloopt en de financiële termen vliegen je om je oren dus ondertussen even op je smartphone door facebook scrollen is niet heel handig. Sterker nog: ik keek zelfs de ‘previously on Billions’ ?

De miljardair waar het allemaal om gaat is Bobby Axelrod, ook wel Axe genoemd. Afkomstig uit een doodgewoon gezin, en nu één van de rijkste mannen ter wereld. Getrouwd met zijn jeugdliefde en oprichter van een hedge fund bedrijf. Geeft miljoenen uit aan liefdadigheid maar draait ook zijn hand niet om voor chantage, omkoping en gebruik maken van voorkennis om de beste deals te sluiten.

Charmant, aardig, gul, en tegelijkertijd duivels en gruwelijk arrogant. De rol van Axe wordt gespeeld door Damian Lewis die we natuurlijk kennen van Homeland waar hij de grote liefde van Carrie speelde. Jawel, die met het rossige haar en de blauwe ogen.

De andere hoofdpersoon is Chuck Rhoades, de minstens zo ambitieuze en slimme, openbaar aanklager van New York. Chuck is getrouwd met Wendy, een psycholoog.

Axe en Chuck staan elkaar continu naar het leven: Chuck wil bewijzen dat Axe zijn geld niet eerlijk verdient en voilà: twee aartsvijanden zijn geboren. Klein detail: Wendy werkt voor Axe.

Je moet in deze serie constant opletten, want de vaart en ontwikkelingen blijven maar doorgaan. Wat ik er vooral ook intrigerend aan vond is dat het verhaal zich verplaatst van twee vechtende honden, naar een verhaal over corruptie in z’n algemeenheid. Die wereld van miljardairs, ambitieuze openbaar aanklagers en andere machtswellustelingen is echt zo verrot, en wel zo erg, dat ook de ‘goeie’ ondervinden dat je de slechteriken niet kunt aanpakken zonder jezelf ook schuldig te maken aan criminele acties.

En door dit alles heen speelt steeds de vraag: horen Axe en Wendy eigenlijk niet gewoon bij elkaar te zijn? Zij zíj niet het power couple?

Streaming: HBO

Aantal afleveringen: 60 (!)

Mocht je nu helemaal klaar zijn met bingen, of er sowieso al nooit iets mee gehad hebben (bestaan die mensen überhaupt?) dan kun je natuurlijk ook gewoon de Titanic opnieuw gaan bouwen. Met 9.090 stukjes