Voor wie nu denkt: ‘mens, waar heb je het over?’ De definitie van ‘dilemma’ is een situatie of probleem waarbij uit twee of meerdere even (on-)aantrekkelijke alternatieven moet worden gekozen. Die keuze kan daarom bijna niet alleen op logische gronden gemaakt worden. De weg om uit een dilemma komen, is meestal dan ook zeer persoonlijk.

Het beeld dat vaak gebruikt wordt bij een dilemma is dat van een aanvallende stier, waarbij je ‘mag’ kiezen door welke hoorn je gespietst wil worden. Het alternatief is de andere hoorn.

Social Media Consultant

In het verleden, toen ik nog werkte als freelance Social Media Consultant, had ik het in mijn columns en bij het (Limburgse) tv-programma waar ik regelmatig aan mocht schuiven, al vaak over de donkere keerzijde van social media. En élke, maar dan ook echt élke workshop, eindigde met persoonlijke vragen van de deelnemers: Hoe ga ik hier thuis mee om? Hoe weet ik wat mijn kind doet? Hoe krijg ik mijn kind weg bij dat scherm/ van zijn telefoon? Ondertussen ben ik een jaar of wat verder en terugkijkend denk ik weleens ‘Was het niet dweilen met de kraan open?’

Maatschappelijke discussie

Al jarenlang publiceren kranten, weekbladen, (semi-)wetenschappelijke tijdschriften zowel off- als online over wat onze schermtijd met ons doet. Met onze sociale contacten, met ons zelfbeeld, met het zelfbeeld van mensen in het algemeen, maar ook met ons brein. En wat te denken van onze overtuigingen? Hoe onafhankelijk denken we nu écht? Niet voor niks leert iedereen bij marketing over het belang van de juiste geuren en muziek, niet voor niks hoorde je jarenlang dat je bij een ‘open huis’ moest zorgen voor verse appeltaart want dat ruikt lekker en dat beïnvloedt hoe de potentiële koper naar jouw huis kijkt. Lees: een grotere kans op verkoop. 

‘The Social Dilemma’

In september kwam Netflix met een nieuwe original: ‘The Social Dilemma’ van director Jeff Orlowski en je ziet daarin oud-medewerkers van Google, Facebook, Pinterest et cetera. die aan de noodtrem trekken. In alle eerlijkheid: ik was wat sceptisch. Zoals gezegd, heb ik het hier al heel vaak over gehad en ik ben getrouwd met een computertechnerd met paranoïde trekjes als het gaat om online veiligheid. Maar ik wilde deze docu toch zien, want daarin gaat het over wat er ongemerkt met mijn brein gebeurt zodra ik op Facebook en Insta zit. Spoileralert en tip ineen: ik ben heel blij dat mijn smart phone negen van de tien keer op ‘stil’ staat en dat ik 95% van de notificaties op ‘uit’ heb staan.

Facebook reageert

Een reactie van Facebook kon natuurlijk niet uitblijven en uiteraard (?) gaan ze tegen de docu in door te wijzen op ‘fouten’.

De boodschap blijft overeind
Hoe je er verder zelf ook in zit, ik hoop dat 'The Social Dilemma' bij een groot publiek tot meer bewustwording leidt. De gevaren van social media zijn niet gering. En in de bizarre tijd waar we nu leven, is het extra belangrijk om je bewust te zijn van wat je post, wat je deelt, wat je leest, én welke ‘onschuldige spelletjes’ (wat voor soort dier ben jij? Wat zegt jouw naam over jou?) je speelt. Juist nu, middenin de coronacrisis, met verkiezingen op komst (en niet alleen in Nederland) en complottheorieën die overal opduiken, zijn mensen niet alleen afhankelijk van alle platforms, we vertrouwen er ook op. En dát is misschien niet zo heel erg slim.

Must See

Aan iedereen in het onderwijs kan ik alleen maar zeggen: Zorg dat je deze docu met zoveel mogelijk leerlingen kijkt en ga erover in gesprek.

Jaja, ook ik ...

Natuurlijk zijn er ook hele goede aspecten aan social media: contacten met familie en vrienden die ver weg wonen, mensen die geholpen kunnen worden en het bereiken van een grote groep mensen voor het goede doel. Ik zeg ook zeker niet dat je nu al je accounts moet deactiveren. Sterker: ook dit staat online en op Facebook. Dat is dus precies het dilemma 😉 Maar een stuk inzicht en zelfkennis? Daar is nog nooit iemand slechter of dommer van geworden...

 

Reacties (15)

Marcie Ole
16/15 | 

Hallo vrienden, ik beschouw mezelf als een dame met een goed en zorgzaam hart van beroep, ik ben accountant. Ik ben meer dan 8 jaar getrouwd en heb twee kinderen. Mijn relatie met Peter, mijn man in het begin, was lief, romantisch en later werd het een nachtmerrie, omdat mijn man me bedroog en op zoek was naar een manier om snel te scheiden. we zijn drie maanden geleden uit elkaar gegaan en ik heb hem gesmeekt om naar huis te komen, maar ik boek geen vooruitgang. Ik hield zoveel van mijn man en ik wil hem niet kwijtraken aan een andere dame, ik had niets kunnen doen om hem pijn te doen of hem een ​​slecht gevoel over mij te geven. Ik wil gewoon dat hij naar huis komt om voor altijd van me te houden. Ik legde mijn situatie uit aan een vriend op het werk en zij stelde me voor aan een liefdesbetoverer genaamd Dr. huwelijk of verbroken relatie, ik geloofde en ik probeerde het, het werkte voor mij, ik stuur een e-mail naar Dr. AJAYI via zijn persoonlijke e-mail (drajayi1990@gmail.com) of zijn whatsapp OF Viber-nummer +2347084887094 .. Na een paar minuten antwoordde hij naar mijn mail, vertelde dr. Ajayi me dat hij me kon helpen mijn ex-liefde terug te brengen. Ik was erg blij deze man te vinden om me te helpen, ik volgde al zijn instructies zorgvuldig, stap voor stap. Ik deed alles zoals aangegeven. het begon voor mij te werken, want een paar uur later kreeg ik een telefoontje van mijn man. Ik was zo verrast en geschokt omdat hij me 3 maanden lang niet meer belde of sms'te. Nu spreek ik onmiddellijk een liefdesgebed uit met mijn man en hij kwam thuis om zijn excuses aan te bieden. Ik ben zo blij dat de liefdesbetovering positief werkt op mijn man in twee dagen bij zijn thuiskomst. Op dit moment zijn mijn man en ik gelukkiger dan ooit tevoren. Ik wil Dr. AJAYI, geweldige man, bedanken voor zijn uitzonderlijke talenten. In het begin was ik bang voor twijfel, maar ik probeer het en het werkt voor mij. Ik beveel Dr.AJAYI oprecht aan aan iedereen die op zoek is naar een verloren liefdesrelatie of liefdesbetovering op zoek naar de ware liefdevolle partner.

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
17/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik onmiddellijk contact met hem op, vertelde ik hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren.. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem contact met hem op voor elke vorm van hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
18/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken om terug te komen, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief aan het werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke spreuk, dus ik nam onmiddellijk contact met hem op, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
19/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken om terug te komen, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief aan het werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke spreuk, dus ik nam onmiddellijk contact met hem op, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail::: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
20/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza omdat hij me heeft geholpen om mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief aan het werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke spreuk, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn spellen. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
21/15 | 

Mijn naam is Kelly, mijn vriendin heeft het uitgemaakt met mij, onze vrienden en ik heb geprobeerd haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar dat kon ik niet, ik was gewond en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering . Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde.. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail::  lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
22/15 | 

Mijn naam is Kelly, mijn vriendin heeft het uitgemaakt met mij, onze vrienden en ik heb geprobeerd haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar dat kon ik niet, ik was gewond en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering . Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde.. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail::  lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

johannesdeboerj@gmail.com
Joined9.3.2021
23/15 | 

Mijn ontmoeting met Lord Bubuza heeft mijn leven veranderd. Enkele maanden geleden zei mijn vriend dat hij zich depressief voelt wanneer hij bij mij is en dat hij een breuk nodig heeft. Ik was in de war en gekwetst, maar ik weet niet wat er mis ging in onze relatie waardoor hij uit elkaar ging, ik huilde tegen een vriend en zij vertelde me hoe heer Bubuza haar relatie met zijn spreuk herstelde, dus stuurde ik een sms naar Heer Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396. Hij reageerde en beloofde me te helpen, hij vertelde me dat mijn vriend bij me terug zal komen smekend op zijn knieën. Ik deed wat Lord Bubuza me vertelde en 16 uur later kwam mijn vriend thuis, huilend op zijn knieën en smeekte me om hem te vergeven. Hij voelt zich nu zo tot mij aangetrokken en mijn relatie is nu heerlijk. Heeft u een relatieprobleem? Neem contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

Kelly Jarnigan
24/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik onmiddellijk contact met hem op, vertelde ik hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem contact met hem op voor elke vorm van hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

Kelly Jarnigan
25/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik onmiddellijk contact met hem op, vertelde ik hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem contact met hem op voor elke vorm van hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
26/15 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza die me heeft geholpen mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief naar mijn werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke betovering, dus nam ik onmiddellijk contact met hem op, vertelde ik hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn betovering. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren.. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem contact met hem op voor elke vorm van hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

Chris Foy
27/15 | 

GREAT NEWS:
MY NAME IS CHRIS FOY, I'M SO HAPPY MY WIFE IS BACK WITH ME. SHE LOVES AND JUST RESPECTS ME NOW. EVERYTHING I ASK HER THAT'S WHAT SHE DOES. ALL THANKS TO DR OGUNDELE, THE BIG GAME WHEEL. THIS MAN IS THE BEST AND STRAIGHT FORWARD GAMES WHEEL TELL YOU THE TRUTH AND GET YOU UNDER 24 HOURS RESULT, HE IS POWERFUL. Dr. OGUNDELE IS A VERY RELIABLE MAN, I TOLD HIM I WILL ALWAYS SHARE MY TESTIMONY THAT I SHARE THIS HERE. IF YOU NEED YOUR LOVES BACK, OR HAVE ANY PERSONAL LIFE PROBLEMS, PLEASE CONTACT DR OGUNDELE ON WHATSAPP OR VIBER CHAT: +27638836445. EMAIL: OGUNDELETEMPLEOFSOLUTION (AT) GMAIL.COM

edithwood1001@gmail.com
Joined17.2.2021
28/15 | 

Mijn naam is Edith Wood, ik wil iedereen vertellen over Dr. Ogundele, een geweldige man die mijn man binnen 24 uur voor mij terugbracht met zijn krachten, wat een machtige spreukmaker, als je op wat voor manier dan ook hulp nodig hebt. Ik raad je aan om contact met hem op te nemen via WhatsApp of Viber Chat: +27638836445. E-mail: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Hij heeft de bevoegdheden om elk probleem, elke relatie, liefde of ziekte op te lossen. Zo super en echt bracht hij mijn man terug die me 9 jaar geleden verliet met zijn betovering.

Regina Ahmed
29/15 | 

ik wil getuigen voor wat een mollige grote spreukgooier die me hielp mijn man terug te geven die me verliet. ik heb hem in vertrouwen genomen toen ik een deel van zijn getuigenis op Google zag. je kunt nu contact met hem opnemen als je hulp nodig hebt in welke situatie dan ook en ik verzeker je dat hij altijd klaar staat. u kunt contact met hem opnemen met de volgende gegevens chubygreat@gmail.com of WhatsApp + 2348165965904

Regina Ahmed
30/15 | 

ik wil getuigen voor wat een mollige grote spreukgooier die me hielp mijn man terug te geven die me verliet. ik heb hem in vertrouwen genomen toen ik een deel van zijn getuigenis op Google zag. je kunt nu contact met hem opnemen als je hulp nodig hebt in welke situatie dan ook en ik verzeker je dat hij altijd klaar staat. u kunt contact met hem opnemen met de volgende gegevens chubygreat@gmail.com of WhatsApp + 2348165965904

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising