Het is hartje zomer. We genieten, tenminste, ik wel, van de mooiste zonnige periode in jaren. Lief en ik zitten nog meer dan anders op terrassen voor een hapje én een drankje.

Voor mij als alcohol-drinker is dat geen enkel probleem. Er is altijd wel een Aperol Spritz, een stuk of wat verschillende gin & tonics en diverse soorten wijn. Ik ben geen bierliefhebber, maar ook die hebben keuze uit minstens vijf smaken.

Medewerkers op die terrassen vinden het volstrekt normaal dat ik vraag wat voor witte wijn ze hebben. Droog, fris, vet, op hout, you name it… Datzelfde geldt voor rode wijn en voor rosé. Ook over G&T kun je hele gesprekken voeren. En ik vraag regelmatig of ik de fles even mag zien. Ook dat is nooit een probleem.

Het is toch cola?

Maar wát nu als je geen alcohol drinkt, maar frisdrank? Cola, om precies te zijn. Dan vraag je om een Cola Light, om vervolgens een Pepsi Max te krijgen. En als je dan zegt dat je daar niet om vroeg, is het antwoord ‘Het is toch cola?’ …

Ik snap dat dus écht niet. Het smaakverschil tussen die twee is namelijk nogal groot. Het is een droge vs. een zoete witte wijn, en geloof me, die laatste, die blief ik niet. Die geef ik gewoon terug.

Wat me ook weer heel veel opvalt, is dat als je dan van tevoren vraagt welk merk cola er geschonken wordt, veel (héél veel) medewerkers zeggen ‘Sorry, pepsi’. Ze begínnen de zin met ‘sorry’. En ja, dat heeft allemaal te maken met je bierbrouwer etc. etc. Maar het resultaat is dat je als coladrinker in een verdomhoekje zit.

En o wee als je je bij sommigen je kritiek uitspreekt… Ze zeggen nog net niet dat je niet moet zeuren en ergens anders heen moet gaan. Je hebt het er maar mee te doen.

Ik accepteer toch ook geen zoete wijn  als ik droge vraag?

En dat is dus precies wat me dwarszit, want ik zou niet weten waarom. Zoals ik al zei: Ik accepteer ook geen zoete witte wijn als ik droge vraag.

En als mij verteld wordt dat mijn wijn op hout gelegerd is, en vervolgens proef ik van alles behalve dat, dan wil ik andere wijn. Of ik bestel een spa rood. En dat maakt me misschien wel een lastige gast (ja, ik ben verwend) maar het is niet raar ofzo.

Dus waarom is het wel raar als je een Pepsi Max teruggeeft met de opmerking dat je vroeg om een Cola Light?

Gelukkig zijn er steeds meer restaurants/ brasseries waar ze het licht wel gezien hebben en ze tegenwoordig gewoon Coca Cola schenken. Maar dat dit zo’n gedoe is, en dat ze daarmee eigenlijk in overtreding zijn, vind ik persoonlijk echt van de zotte.

Als ik geniet van een goed glas wijn, kan iemand anders toch ook genieten van een goed glas cola? Je moet gewoon de keuze hebben…

Dus, ober: Voor mij graag een Coca Cola Zero met ijs en citroen! ?

Reacties (6)

Bezoeker
7/6 | 

Sylvia, ik ben het helemaal met je eens. Ik dacht notabene dat ik de enige was die in een horeca gelegenheid vraagt welke Cola ze schenken. Als ik dan Pepsi als antwoord krijg, dan bestel ik nog liever een plat water. Mooi dat je hier met je blog aandacht aan schenkt. Voor mij ook graag een Coca-Cola Zero met ijs en limoen.

Bezoeker
9/6 | 

Dit geld ook voor Spa blauw of rood.
Je krijgt overal Sourcy of chaudfontaine.
En die vind ik niet lekker.

Bezoeker
10/6 | 

Goede middag, deels ben ik het met je eens. Zelf ben ik ook een cola liefhebber en sta ik er soms ook van te kijken dat ik een Zero voorgezet krijg. Echter ben ik ook horecaondernemer en ja wat betreft de keuze geef ik je zeker gelijk, bestel je een ‘gewone’ cola, moet je deze geserveerd krijgen. Echter betreffende het merk, dat is geheel aan het horecabedrijf. Vaak is dit inderdaad gekoppeld aan de brouwer, de pils van de tap staat vast en in tegenstelling tot de speciaalbieren is dit vaak een eenmalige (of soms geen) keuze. Praktisch gezien kan je niet alles bieden, stel je voor dat er naast Spa ook Chaudfontaine, Val, Sourcy of andere merken water in de koeling moeten staan? Want het drankje moet wel goed geserveert worden..

Maar een gewoon colaatje blijft wel lekker?

Bezoeker
11/6 | 

Ik herken het helemaal wanneer ik om Fanta vraag.. sisi smaakt echt anders en geef ik terug. Maar niet iedere horeca medewerker is daar blij mee.. vreemd toch!?

Irma
12/6 | 

Wat de horeca ook nog moet,leren is dat ik mijn Gin/tonic graag met tonic light wil (dus zonder die 10 suikerklontjes in de tonic. Ik vraag altijd Gin/tonic light, maar het antwoord is altijd dat ze geen tonic light hebben. Waarom niet. Je kunt toch ook kiezen voor frisdrank light. Het gevolg is dat ik dan maar weer voor een ander drankje kies. Jammer.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising