Twee-en-half jaar geleden, in mei 2018, was de hashtag #HomeToVote trending. Hij werd wereldwijd gebruikt, maar met name door duizenden Ierse mannen en vrouwen, die om één reden naar huis gingen, naar Ierland: om vrouwen te helpen. Vrouwen die niet de vrijheid hadden om te kiezen voor een abortus.

Op de blog die ik daarover schreef, kwamen talloze reacties waarvan veel een tikje minder vriendelijk: ik was de mislukte abortus, mijn moeder had abortus moeten laten plegen enz. enz. Wat daarbij opviel, was dat verreweg het grootste deel daarvan uit ‘streng gelovige’ hoek kwam. Je weet wel, die mensen die immer prediken: ‘Heb je naasten lief’. Helaas geldt dat alleen voor de naasten die net zo zijn en denken als zijzelf.

Religie en vrouwenrechten, het is geen ‘match made in heaven’

Maandag 9 november bevestigde minister Slob (die van onderwijs) nog maar ‘ns dat religie vooral veel ellende veroorzaakt. Gelukkig is hij dinsdag op zijn woorden teruggekomen ‘Met wat zachte aanmoediging van de rest van de Tweede Kamer’ zullen we maar zeggen.

Een democratische president in de VS

Los van het feit dat ik gruwelijk jeuk krijg van de altijd verdeeldheid en haat zaaiende Donald Trump, de toekomstig ex-president van Amerika, zijn er nog meer redenen dat ik ontzettend blij ben dat Joe Biden en Kamala Harris de kar gaan trekken, aan de andere kant van de oceaan. Onder regie van Donald Trump werden de mensen namelijk almaar verder teruggetrokken in de tijd, en één ongelooflijk belangrijk punt daarbij was de steeds verdere inperking van het recht dat vrouwen hebben op abortus. Met democraten aan de macht, is er weer meer hoop op gelijke rechten.

Steeds meer landen minachten vrouwenrechten

De afgelopen weken was Polen elke dag in het nieuws omdat het een praktisch compleet verbod op abortus wil doorvoeren. En zo nog meer landen in Oost-Europa. Amnesty verklaarde dat het bizarre aantal van maar liefst 33 (!) landen een verklaring heeft ondertekend waarin onder meer staat dat het recht op abortus niet bestaat. Onder die landen ook, jawel, de VS.

Onterecht schaamte en schuldgevoel

Door die enge en alsmaar toenemende oerconservatieve beweging, zien we steeds vaker anti-abortusactivisten bij abortusklinieken staan die de vrouwen die daar naar binnen gaan, plastic foetussen in hun gezicht zwaaien. Hoe bestaat het dat je ook maar één seconde denkt dat dat oké is? Het is niet jouw leven, het is háár leven, háár besluit en vooral ook háár toekomst. Zij, en niemand anders, heeft daar iets over te zeggen.

Er is maar één manier om dit op te lossen:

Samen. Letterlijk en figuurlijk. Vrouwen én mannen. Je hoeft geen medische redenen te hebben om toch te kiezen voor een abortus. Je hoeft ook niet verkracht te zijn. Als je geen kind wilt, is dat aan jou, en helaas: anticonceptie is niet onfeilbaar. Het gaat weleens mis. Maar we gaan toch niet serieus meemaken dat je de gevolgen daarvan de rest van je leven moet dragen. En het is niet aan een ander om daar iets van te vinden.

Teken het manifest voor vrije keuze

‘De Bovengrondse’ heeft de campagne ‘Abortus Redt Levens’ in het leven geroepen, als tegenhanger van de ‘Week van het Leven’ die dit weekeinde begint. Als jij ook vindt dat een vrouw zelf moet kunnen bepalen of ze kiest voor een abortus, dat 40 jaar na de legalisering van abortus dit recht niet verloren mag gaan, teken dan ook het manifest. Want als een vrouw niet het recht heeft op vrije keuze, dan wordt ze verkracht door de maatschappij.

 

Reacties (5)

Visitor
6/5 | 

Dat klinkt allemaal heel progressief en vrouwvriendelijk, maar je ziet wat over het hoofd.

1. Dat we als vrouwen het recht hebben om te beslissen hoe en wanneer we ons voortplanten, staat los van het feit dat als er een foetus is ontstaan, je je al HEBT voortgeplant. Pro-life-aanhangers belemmeren dus niemand om voort te planten, ze keren zich alleen tegen het doden van het menselijke leven dat is ontstaan ná de voortplanting.

2. "Het is niet jouw leven, het is haar leven (...) Zij, en niemand anders, heeft daar wat over te zeggen." Dat is natuurlijk onzin. Mijn man heeft net zoveel recht om over mijn kind te beslissen als ik, ook over een ongeboren kind. Het is immers voor de helft uit hem voortgekomen?

3. De leus 'abortus redt levens' is zeer misleidend. Het dóódt namelijk levens, onafhankelijk van je standpunt. Het ongeboren kind (of foetus, hoe je het noemen wilt), is ten eerste een lid van de menselijke soort, en ten tweede leeft het. Het aborteren daarvan is dus in letterlijke zin het doden van de foetus. Conclusie: abortus doodt levens.

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
7/5 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza omdat hij me heeft geholpen om mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief aan het werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke spreuk, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn spellen. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

Bezoeker
8/5 | 

Het is ongelooflijk dat niet alleen mannen, maar ook die schijnheilige, hysterische, extremistische anti-abortus hyena's (die zogenaamde dames schreeuwen het hardst) het lef hebben om zo'n heftige beslissing te bekritiseren en te willen verbieden. Bemoei je met je eigen leven en beslissingen en niet met het zelfbeschikkingsrecht van iedere vrouw die ongewild zwanger is.

Clara Modi
9/5 | 

Ik wil gewoon dat de hele wereld weet over deze spreukenmaker die ik een tijdje geleden heb ontmoet, ik kan niet alles zeggen wat hij voor me deed. mijn man verliet me 2 jaar geleden met mijn kinderen Ik was op internet aan het surfen toen ik de getuigenis van deze geweldige man online ontmoette, ik besloot het te proberen en mijn man is nu terug en we zijn weer blij ik kan niet alles geven waarmee hij me heeft geholpen schriftelijk kan ik alleen maar zeggen heel erg bedankt ik ben erg blij en hij verzekerde me dat hij veel magie doet, inclusief

1. Love Spell
2. Krachtspreuk
3. Succes spreuk
4. Lot van zwangerschap
5. Betovering van het huwelijk
6. spell voor een goedbetaalde baan
7. Beschermingsspreuk
8. spreuk om een rechtszaak te winnen
9. veel geluk spreuk etc.

Als je de hulp nodig hebt van de spreukmaker Dr. Ajayi, neem dan contact met hem op via dit e-mailadres (drajayi1990@gmail.com) of voeg hem toe op whatsapp / Viber-nummer +2347084887094 en bespreek je probleem met hem. Hij is een goede man en ik zal hem altijd dankbaar zijn.

kellyjarnigan@gmail.com
Joined15.2.2021
10/5 | 

Ik heb mezelf beloofd dat ik zal getuigen over heer Bubuza omdat hij me heeft geholpen om mijn ex terug te krijgen, mijn vriendin maakte het uit met mij, onze vrienden en ik probeerde haar te smeken, maar ze weigerde. Andere vrienden zeiden dat ik haar moest laten gaan, maar ik kon het niet, ik was gekwetst en ik had zin om zelfmoord te plegen. Ik ging depressief aan het werk toen een collega me vertelde hoe Lord Bubuza zijn scheiding annuleerde met zijn wonderbaarlijke spreuk, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem mijn relatieproblemen en hij beloofde me te helpen met zijn spellen. Het was ongeveer 15 uur nadat ik deed wat Lord Bubuza had opgedragen en het was zo geweldig. Mijn ex-vriendin kwam huilend terug en smeekte me op haar knieën om haar te vergeven en haar rug te accepteren. Lord Bubuza is een God op aarde. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn, neem voor elke vorm van hulp contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail. com

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising