Het is allemaal leuk en aardig met dat IPCC-rapport over de klimaatcrisis, maar Sylvia heeft toch wel even een paar puntjes.

‘Verandering (een beter milieu) begint bij jezelf’, en ‘Als iedereen z’n best doet, komen we een heel eind’. Het zijn twee uitdrukkingen die ik regelmatig gebruik wanneer mensen weer eens klagen over alles wat de overheid niet goed doet, en wat multinationals / grote bedrijven niet goed doen.

Want de schuld bij een ander leggen, is me allemaal net iets te makkelijk. We moeten allemaal ons best doen, invloed uitoefenen waar dat kan, want als iedereen een beetje doet, maakt dat heel veel verschil.

Er bestaat zoiets als eigen verantwoordelijkheid, eigen gedrag, en als we allemaal afwachtend naar de regering en die grote jongens kijken, gebeurt er angstig weinig. Lees: helemaal niets. Afschuiven is heel eenvoudig, maar niet de juiste weg.

Tot gisteren...

Want toen kwam het nieuwe IPCC-rapport van het VN-klimaatpanel uit. Het complete rapport omvat een duizelingwekkende 1.500 pagina’s (wie leest dat allemaal?!) maar in een notendop gaat het over temperatuurstijging, uitstoot van broeikasgassen en zeespiegelstijging.

En er staan veel goeie dingen in. Ware dingen ook, want het gaat echt niet goed met onze aardbol. Meer en vaker zware regen, en tegelijkertijd meer droogte. De aarde wordt warmer en de verwachting is dat dit alleen maar meer en erger wordt. Dit brengt grote gevaren met zich mee voor Antarctica en Groenland. Concreet wordt het leefgebied voor ijsberen kleiner en kleiner.

Veel dichter bij huis hoeven we maar een paar weken terug in de tijd. Want de overstromingen in Zuid-Limburg kwamen niet door een keukenkraan die iemand vergeten was dicht te draaien.

Entrez Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson

Drie mannen met té veel geld. Van die eerste twee had ik het wel verwacht. In Richard Branson ben ik teleurgesteld. In mijn hoofd was hij meer de filantroop die de wereld een beetje beter wilde maken. Maar ook hij heeft blijkbaar een overdosis testosteron. Deed mee aan de wedstrijd ‘ver pissen’ met die andere twee. Tesla, Amazon en Virgin.

(c) NY Post

Drie wereldberoemde namen die amper toelichting nodig hebben. Drie mannen die bedachten dat het een goed idee was om een ruimtevlucht te maken. Waarom? ‘Omdat het kan’. En het is precies daar waar ik ben uitgeplugd.

Want even serieus: honderden miljoen investeren in ieder een eigen raket, voor een paar schamele momenten van ‘gewichtloosheid’. En ondertussen voor 700 jaar CO-2 uitstoot veroorzaken. Ja, dat lees je goed. Sta ik dan lekker goed bezig te zijn met m’n haarspray en deodorant zonder drijfgas.

Hoe maakt wat ik doe dan nog uit?

Want even serieus: honderden miljoen investeren in ieder een eigen raket, voor een paar schamele momenten van ‘gewichtloosheid’. En ondertussen voor 700 jaar CO-2 uitstoot veroorzaken. Ja, dat lees je goed. Sta ik dan lekker goed bezig te zijn met m’n haarspray en deodorant zonder drijfgas.

En terwijl manlief en ik investeren in LED-verlichting, zonnepanelen en een sedumdak, ik korte wasprogramma’s draai en braaf ’s morgens vroeg en ’s avonds laat de tuin sproei, heb je natuurlijk ook nog de jongens en meisjes van onder andere Tata Steel en Shell, die de twijfelachtige eer hebben de ‘top-vervuilers’ van ons land te zijn.

Rutte, ik heb een goed idee!

Dit IPCC-rapport is door 195 landen ondertekend en er hebben honderden mensen uit 66 landen aan gewerkt. Als al die 195 landen nu eens een ijzeren vuist maken naar bedrijven als Vattenfall en ESSO, en personen als Musk, Bazos en Branson? Want ik begrijp écht dat het overgrote deel van de Nederlandse, nee van de wéreldwijde bevolking, nu zegt: ‘Waarom zou ik nog iets doen? Want ik kan de komende 30 jaar braaf regenwater opvangen, korter douchen en hybride of elektrisch gaan rijden, maar als dat soort pipo’s niets verandert, wat heeft dat dan voor nut?’

Dus voor deze ene keer beste Mark: Deze bal ligt bij de overheden, bij regeringen. Júllie moeten aan de bak. Beloof ik dat ik braaf al die andere dingen blijf doen om zo mijn steentje bij te dragen. Want alle kleine steentjes tellen mee, daar ben ik óók van overtuigd.

Reacties (1)

Alex
2/1 | 

Haha, klopt is een mooi voorbeeld dat van het drijfgas, is een nanodruppel wat je toevoegde, naar voor het eigen idee is het leuk.
Wat ik denk is dat dat hele rapport weer voor kennis wordt aangenomen en dat er geen reet gebeurd!
Rutte en z'n maten zitten tot aan de elleboog bij Shell erin , hoef je echt niks v te verwachten helaas, ze zijn al als de dood om zulke vervuilers meer te laten betalen.
Als je toch ergens wilt beginnen schaf dan sowieso alle plastic tassen in de winkel af, per direct kan makkelijk.
Maar dit is al een heel moeilijk verhaal schijnbaar!
Blijft allemaal slappe hap, de wereld kwijt gewoon weg, al sinds de industriële revolutie, iedereen wil toch niets inleveren aan luxe!
Kortom we staan er bij en kijken er weer naar.
Groet
Alex

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising