Afgelopen week kwam ik weer een paar varianten tegen: de ‘gelukscoach’ en de ‘wandelcoach’, en dacht wat ik wel vaker denk: ‘Seriously?’

Coaches. Zo kende niemand ze, en zo word je er bijna (spreekwoordelijk dan) mee doodgegooid. Op iedere straathoek struikel je er weer over eentje die zich daar heeft verstopt. Stilletjes of juist schreeuwend om aandacht, dat verschilt. Ik ben er nog niet uit of dat te maken heeft met het ‘soort’ coach dat iemand is (of wil zijn) of wellicht met de verschillende trainingen/ opleidingen en cursussen die je tegenwoordig kunt volgen om ‘coach te worden’. 

Een willekeurig rondje scrollen door mijn LinkedIn, Facebook én Instagram overtuigt me ervan dat er in ieder geval heul veul ‘bijzondere’ coaches zijn. Zo zijn daar:

* De wooncoach

* De fluistercoach

* De outdoorcoach

* De levenscoach

* De vitaliteitscoach

* De lifestyledeskundige coach

* De NLP-coach

* De C.O.A.C.H. (ik heb nog steeds niet uit kunnen vinden welk acroniem hieraan hangt, dus wie het weet, mag het zeggen)

Keuze genoeg dus. Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit? Kan en mag iedereen zich zomaar ‘coach’ noemen tegenwoordig? Persoonlijk vind ik van niet. De titel psycholoog en psychiater mag je tenslotte ook niet zomaar voeren…

Er bestaat ook een veelvoud aan keurmerken, zoals bijvoorbeeld St!r , hier staan een paar honderd erkend coaches en tientallen certified coaches geregistreerd, plus nog een aantal ‘supervisoren’ en ‘leersupervisoren’. Maar, er zijn in Nederland ongeveer 40.000 (!) coaches en waarschijnlijk nog ‘ns tien keer een veelvoud aan mensen die ook van zichzelf zeggen ‘coach te zijn’. Het lijkt wel onkruid: het verspreidt zich alsmaar verder en zie er maar eens van af te komen.

Feit is dat er in Nederland geen opleiding in coaching is die door de overheid wordt erkend. Er kunnen dus nadelen aan kleven als je met een ‘coach’ in zee gaat. Natuurlijk, als je gaat sporten, is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand, behalve dan dat je wilt afvallen, gespierder wilt worden of gewoon aan een betere conditie wilt werken.

Maar wat als je een burn-out hebt? Of PTSS? Met andere woorden: wat als je echt niet goed in je vel zit en je komt tegenover iemand te zitten die een vervelende echtscheiding achter de rug heeft? Hetzij die van haar ouders (ik waag te zeggen dat 90% van de 'relatiecoaches' vrouw is) hetzij die van haar zelf? Of als ze is mishandeld ‘en dus ervaringsdeskundige is’, en ze nu anderen wil ‘helpen’. Ik zou bijna zeggen ‘God help us’, ik geloof alleen niet in God.

Zo iemand kan je van de spreekwoordelijke regen in de drup helpen. Wat ik maar wil zeggen: je moet ervan op aan kunnen dat je tegenover een gedegen geschoold iemand zit, met de benodigde opleidingen, én ja, een stuk empathisch vermogen. 

Dus alsjeblieft, laten we ophouden ‘coach’ het meest gedevalueerde beroep van deze eeuw te maken.

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (4)

Thomas
5/4 | 

Ik was gewond en verdrietig toen er zeven maanden geleden een groot probleem ontstond in mijn huwelijk, tussen mij en mijn man. zo verschrikkelijk dat hij de zaak aanhangig maakte bij een scheiding. Hij zei dat hij nooit meer bij me wilde blijven en dat hij niet meer van me hield. Dus ging hij het huis uit en zorgde ervoor dat ik en mijn kinderen ernstige pijnen leden. Ik heb al mijn kansen geprobeerd om hem terug te krijgen na veel bedelen, maar alles was nutteloos en hij bevestigde dat hij zijn beslissing had genomen en hij me nooit meer wilde zien. Dus op een avond, toen ik terugkwam van mijn werk, ontmoette ik een oude vriend van mij die me naar mijn man vroeg. Dus ik legde alles aan hem uit, dus hij vertelde me dat de enige manier waarop ik mijn man terug kan krijgen, is door een spellingcast te bezoeken die DrIgbinovia heet, omdat het ook echt voor hem werkte. Dus ik geloofde nooit in spelling, maar ik had geen andere keuze dan zijn advies op te volgen. Toen gaf hij me het e-mailadres doctorigbinovia93@gmail.com van de spellingcast die hij bezocht. Dus de volgende ochtend stuurde ik een e-mail naar het adres dat hij me gaf, en de spellingvereisten verzekerde me dat ik mijn man de twee dagen terug zou krijgen. Wat een fantastische verklaring !! Ik had nooit gedacht, dus hij praatte met me en vertelde me alles wat ik moest doen. Toen de volgende ochtend, zo verrassend, belde mijn man die me de afgelopen 7 maanden niet had gebeld me om aan te kondigen dat hij terug zou komen. Wat geweldig !! Dus het was zo dat hij dezelfde dag terugkwam, met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout en voor de pijn die hij mij en onze kinderen veroorzaakte. Sinds die dag was onze relatie nu sterker dan voorheen, met de hulp van DrIgbinovia. Dus ik zal je raadplegen als je problemen hebt om contact met hem op te nemen. Ik geef je 100% garantie dat hij je zal helpen, je kunt ook bel hem of voeg hem toe op Whats-app: +2348144480786 GROOT DANK AAN Drigbinovia ..!

samiravan56@gmail.com
Joined25.10.2020
6/4 | 

Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Mijn vriend heeft me geslagen voor een kleine fout die ik maak. We zijn vaak uit elkaar gegaan. Dus ik zocht hulp op internet en zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen met zijn betovering, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn spreuk en we zijn nu gelukkig getrouwd. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is om het gebroken huis te herenigen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com   .

Harriet Anderson
7/4 | 

Ik ontdekte dat mijn man iemand ziet. Hij begon laat thuis te komen van zijn werk, hij gaf nauwelijks meer om mij of de kinderen, soms gaat hij uit en komt ongeveer 2-3 dagen niet eens thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Terwijl ik op een dag op internet aan het surfen was, kan dr. AJAYI helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties, enzovoort. Dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik heb contact met hem opgenomen en hij heeft een spreuk voor me gedaan. Twee dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het onrecht dat hij had begaan en beloofde hij het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Mijn familie leeft weer gelukkig samen. Allemaal dankzij Dr. AJAYI. Als je een spreukgever nodig hebt die een spreuk kan uitspreken die echt werkt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Whatsapp / viber: +2347084887094 Mail: drajayi1990@gmail.com

Angelina Simas
8/4 | 

Ik ben 32 jaar oud. Ik ben nu 5 jaar bij mijn vriend. De relatie begon goed met een goede noot, ik had een beste vriend genaamd Zoek, we brachten onze tijd altijd samen door als beste vrienden. Ik stelde haar zelfs voor aan mijn vriend Richard en hij werd zo dol op haar. Eerst dacht ik dat er niets aan de hand was, maar ze weet dat Richard van me houdt en ik vertrouwde ook Richard, voor zover ik ze allebei thuis laat om boodschappen te halen. Voor mij dacht ik dat alles goed ging, tot mijn grootste verbazing toen mijn vriend zich raar begon te gedragen, zijn telefoon voor me verstopte, uitging om telefoontjes te ontvangen, enz. Dit is iemand die ik zelfs aan mijn ouders heb voorgesteld. Dus besloot ik mijn beste vriendin Zoe op een trouwe dag in vertrouwen te nemen, in plaats daarvan betrapte ik haar terwijl mijn vriend de liefde bedreef, Richard was niet eens nuchter, hij beschuldigde me ervan dat ik onaangekondigd iemands huis was binnengevallen in de mate dat ze me wegdreven eigen beste vriend nam mijn vriend van me af. Ik heb de hele nacht mijn ogen gehuild, ik heb zijn ouders gebeld om hem te smeken bij me terug te komen, maar het mocht niet baten. Totdat ik hoorde dat dr. Ajayi een geweldige spreukmaker was, nam ik contact met hem op en legde mezelf aan hem uit, hij liet me begrijpen dat mijn vriend gemanipuleerd is, hij vertelde me wat ik moest doen en hij sprak enkele spreuken uit om hem te bevrijden. Ik was verbaasd, mijn vriend kwam bij me terug 3 dagen nadat ik contact had opgenomen met Dr Ajayi, Richard bekende dat het niet zijn schuld was dat mijn beste vriend hem verleidde en manipuleerde, dat is nu allemaal verleden tijd, vandaag zijn we samen gelukkig en getrouwd met onze eerste zoon. Als je de hulp nodig hebt van een spell-caster voor wat voor soort levensproblemen dan ook, raad ik je aan contact op te nemen met Dr Ajayi op viber of Whatsapp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2021
2020
2019
2018
2017

Instagram

More content below the advertising