Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Een tijger is heel veel, maar geen schootkat

Vorige week was David van Gennep, directeur van AAP, bij Koffietijd en vertelde hij het hartbrekende, verhaal van de circustijgers die tijdens een horrortransport onderschept werden door de douane.Dieren zijn er niet voor ons amusementHet is zo eenvoudig: dieren horen niet in een circus. Blijf we...

Sylvia Schaffrath

Vorige week was David van Gennep, directeur van AAP, bij Koffietijd en vertelde hij het hartbrekende, verhaal van de circustijgers die tijdens een horrortransport onderschept werden door de douane.



Dieren zijn er niet voor ons amusement

Het is zo eenvoudig: dieren horen niet in een circus. Blijf weg uit circussen waar tijgers, olifanten en apen ‘optreden’. Het zijn wilde dieren, geboren om in de natuur te jagen, te spelen, te léven. En als je dan ziet hoe mensen met ze omgaan. Hun spirit, hun hele wezen, wordt eruit geslagen, letterlijk gesloopt.



Tijgers die door een brandende hoepel moeten springen, olifanten die op één poot moeten staan...

Mensen die met dolfijnen zwemmen of op een olifant gaan zitten. Het probleem ligt, zoals zo vaak, om niet te zeggen ‘altijd’, bij ons, de mens: niet verder kijken dan je neus lang is, of het willens en wetens negeren omdat je je eigen pleziertje belangrijker vindt.



De pijn zit vanbinnen

En weet je wat het erge is? Aan de buitenkant zie je niet direct zoveel. Het doet me soms denken aan mezelf: niet in het gips, of in een rolstoel, de schade zit aan de binnenkant. Deze tijgers bloeden niet van buiten, je ziet geen gruwelijke wonden, het trauma is intern. Op het eerste gezicht, zie je een schitterende tijgerkop.  Maar als je beter kijkt, naar hun ogen, naar hun vacht, zie je dat helemaal mis is. Sommige worden agressief, anderen worden apathisch. Geen van tweeën is zoals het moet zijn.



Nu begint het pas

Afgelopen maandag zijn ze aangekomen bij AAP Primadomus in Spanje: Softi, Toph, Merida, Sanson en Aqua. Een lange reis die extra stressvol was omdat in die mooie koppen de afschuwelijke herinnering zit aan die andere transporten.  Ze zijn nu veilig.







Maar nu begint het echte werk: proberen om weer echte tijgers van ze te maken. Dat kost tijd, liefde en energie. Dat is niet erg want dat hebben alle betrokken mensen in overvloed. Wat ze niét in overvloed hebben, is geld. De verzorging van één tijger kost € 75,- per dag, dus voor alle vijf deze mooierds samen, hebben we het over € 375,- per dag. Dat is veel geld. En weet je wat het mooie is?



Het perfecte cadeau

Het is december, dé feestmaand van het jaar. De maand waarin we bákken geld uitgeven aan cadeaus. Ook voor mensen ‘die toch alles al hebben.’ Zeker weten dat jij ook zo iemand kent. En daar mag jij dan een cadeau voor vinden, alsof je niet genoeg aan je hoofd hebt. Maar, je hoeft niet verder te zoeken, ik heb jouw stress opgelost: geef een adoptie-dier cadeau! Een aapje, een leeuw, óf, jawel: een tijger. Jouw partner, broer, nichtje krijgt een bijzonder geschenk en tegelijkertijd help je dieren die onze hulp heel hard nodig hebben. Dat is nu ‘win-win’.