Mijn ervaringen met de politie zijn, gelukkig, beperkt. Ooit, toen ik nog een jonkie was, hebben ze me naar huis gebracht nadat ze mij in schemerdonker op het fietspad zagen lopen, (iets met een gemiste bus) en een aantal jaren geleden na een akelige inbraak bij ons thuis. Beide keren heb ik mogen meemaken dat agenten er voor je willen zijn. 

Maandag was de eerste aflevering van Bureau Burgwallen  bij RTL4. Hierin loopt Ewout Genemans mee met een team politiemensen die waken over het hart van Amsterdam. En dat is heel andere koek.

Rotte appels

Zijn er rotte appels? Ja, absoluut. Vorige week nog een marinier die kilo’s drugs het schip in had gesmokkeld. En zo heb je ook enge zwemleraren. En buren die wiet kweken, en medewerkers/collega’s die stelen van ‘de baas’. Kortom: rotte appels tref je overal.

Bottom line echter is dat je hier mensen aan het werk ziet die zich inzetten voor een betere, veiliger maatschappij. Die uit overtuiging kiezen voor een beroep waarin ze, dag in dag uit, létterlijk bereid zijn hun leven te geven voor jouw en mijn veiligheid. 

De politie provoceert

Met enige regelmaat hoor ik geluiden als ‘de politie moet zelf niet zo agressief zijn’, ‘ze lokken het uit, ze provoceren’.  Mijn reactie is dan altijd dezelfde vraag: waarom houden mensen zich niet gewoon aan de regels? Zó heel moeilijk is het namelijk niet. 

Regels zijn noodzakelijk

We leven hier in een democratie. Een samenleving met een stuk of 17 miljoen persoontjes, allemaal individuen. Dan moét je regels hebben. Daar kun je spastisch over doen, en zeuren over ‘betutteling’, maar zo is het gewoon. Net zoals kleine kinderen moeten leren dat ze hun snavel houden wanneer volwassenen praten, dat je niet praat met je mond vol, dat je naar school moet en op tijd naar bed. 

Daarna krijg je een baan, teken je een contract. Heb je weer andere afspraken. Kortom, onze samenleving staat en valt met afspraken over hoe we met elkaar omgaan. Hou je je daaraan, is er niks aan de hand. Hou je je er niet aan, dan kom je daar misschien heel lang (relatief) makkelijk mee weg, maar dat geluk kan een keertje opraken, en dan zijn er wel consequenties.

Consequenties

Die gevolgen komen veel sneller als mensen, hoe verrassend, alcohol en/of drugs gebruiken. Dan vervagen grenzen en helaas gaat dit vaak gepaard met veel ellende. En dát viel me gisteren heel erg op: mensen gedragen zich volslagen idioot, agressief, en ook gewoon ronduit gevaarlijk. Daar tussendoor lopen dan weer andere ‘pareltjes’ van de maatschappij: de drugsdealers, de straatrovers en de inbrekers. Beide groepen worden hard aangepakt. Ik vond het heftig om te zien. En toch heb ik er alle begrip voor. 

Heeft het nut?

Het is natuurlijk ernstig frustrerend als je zo’n gastje hoort zeggen dat ‘ie zich niet druk maakt “want over twee uur sta ik toch weer buiten”. Maar dat is niet aan de agenten die hem opgepakt hebben. Dat is aan de wet. Voor de agenten is het minstens zo frustrerend als voor ons. ‘Minstens’ omdat zij er elke dag opnieuw mee geconfronteerd worden en het tóch blijven doen.

Petje af

We zijn in dit land nogal snel met het leveren van commentaar, met ‘beter weten’. Misschien is het een goed idee om, vóór je kritiek levert op de politie, je te realiseren dat ze er zijn voor ons. En dan is wat meer respect best op zijn plaats. Ik neem in ieder geval mijn pet af voor deze mensen.

Heb je het gemist? Geen nood, je kunt het terugkijken.

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (4)

EVA LUCAS
5/4 | 

Seizoensgroeten aan al mijn vrienden, ik ben Eva Lucas. Van Assen, Nederland. Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn man terug in mijn leven heb gekregen, ik wil mensen in de wereld vertellen dat er online een echte spellcaster is en krachtig en oprecht is, zijn naam is Baba Amiso, de Wiseman, hij heeft me onlangs geholpen mijn relatie met mijn man, die mij heeft gedumpt, te herenigen en heeft niets meer met mij te maken, belde me en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Dr.Amiso de Wiseman ook allerlei hulp bieden, zoals hereniging van huwelijk en relatie, genezing van allerlei ziekten, rechtszaken, zwangerschapsgezegde, we zijn nu erg blij met onszelf . Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Dr.Amiso is een echte tovenaar. Hij kan u ook helpen uw verbroken relatie op te lossen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkstherapie en we doen het heel goed in ons liefdesleven. Echtscheidingszaken, neem contact op met deze geweldige man als u een probleem hebt met een duurzame oplossing via e-mail: herbalisthome01@gmail.com

Christy
6/4 | 

Heb je een lening nodig? Bent u op zoek naar een lening? Heb je geprobeerd een lening te krijgen? solliciteer dan nu bij? (christywalton355@gmail.com) als je een betaalbare lening wilt krijgen. Hier wordt een lening aangeboden tegen een zeer lage rente van 2%. Neem nu contact met ons op als je interesse hebt.

dayennevanleenders@gmail.com
Joined19.9.2020
7/4 | 

We hebben samen een dochter, maar hij blijft vals spelen. Hij kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend.. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken.. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp: +1 505 569 0396   of via e-mail:: //  lordbubuzamiraclework@hotmail.com  

Gavin Bloggs
8/4 | 

Ik ontdekte dat mijn vrouw 7 maanden na ons huwelijk vreemdging, ik begon me af te vragen waarom ze me bedroog met haar ex-vriendje. Ze vroeg een echtscheiding aan en verliet het huis. Ik riep mijn vriend om hulp omdat ik haar niet aan hem kwijt wilde. Mijn vriend vertelde me hoe heer Bubuza zijn relatie met zijn betovering herstelde na 2 jaar uiteenvallen, dus ik sprak met heer Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 984 240 7211. Hij antwoordde en zei dat mijn vrouw bij me terug zou komen, smekend op haar knieën voor vergeving. Ik deed wat hij opdroeg. Het was precies 24 uur nadat heer Bubuza klaar was met het uitspreken van de spreuk en mijn vrouw begon me te bellen en me te smeken om te vergeven en haar terug te accepteren. We zijn nu gelukkig samen. Lord Bubuza is een GOD op aarde, hij heeft met zijn betovering geluk in ons huis gebracht. Ben je diepbedroefd??? Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 984 240 7211 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising