Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Deze boeken wil je mee op vakantie!

Over één week begint de eerste voorjaarsvakantie alweer en daarna is het ‘de ene na de andere’-vakantie. Tijd voor ontspanning! En hoe doe je dat beter dan met een goed boek?Maar, de keuzes: welk genre, welke schrijver, welke titel? Omdat vakantie al genoeg pré-stress met zich meebrengt (de beste...

Sylvia Schaffrath

Over één week begint de eerste voorjaarsvakantie alweer en daarna is het ‘de ene na de andere’-vakantie. Tijd voor ontspanning! En hoe doe je dat beter dan met een goed boek?

Maar, de keuzes: welk genre, welke schrijver, welke titel? Omdat vakantie al genoeg pré-stress met zich meebrengt (de bestemming, hoe krijgen we de koffers een beetje fatsoenlijk ingepakt, én werkt de rest van het reisgezelschap ook een beetje mee?) hoeft er niet nog meer bij. Daarom hieronder een paar absolute aanraders, met liefde voor je uitgezocht. Allemaal series, want dan kun je een poosje vooruit.

Niet verrassend, dus daarom die maar als eerste:

1)     The Seven Sisters/ De Zeven Zussen van Lucinda Riley
De nieuwste in de reeks is ‘Sun’.  Je zou dat boek enkel om de mooie cover al kopen

maar begin echt bij het begin. In verschijningsvolgorde:

  • The Seven Sisters/ De Zeven Zussen
  • The Storm Sister/ De Zeven Zussen - Storm
  • The Shadow Sister/ Schaduw
  • The Pearl Sister/ Parel
  • The Moon Sister/ Maan

2)     Alex Cross van James Patterson
Visualiseer Idris Elba, jawel, die mooie man die Luther speelt. Voilà: je weet nu hoe Alex Cross eruitziet. Alex leeft in Washington en is psycholoog met een specialisatie in ‘forensische en abnormale psychologie’. Oftewel: misdaad. Gooi die ingrediënten in een thriller-blender en je hebt de perfecte combinatie voor een trits aan boeken. De ruimte voor sterke vrouwenrollen maken deze serie compleet. En met serie bedoel ik ook echt serie want het 24e (!) boek is onlangs uitgekomen. Dus dat wordt óf een heel lange vakantie, óf gewoon lekker doorlezen wanneer je weer thuis bent.

We zijn in Barcelona in de jaren ’20 waar Daniel als 10-jarig jochie van zijn vader een boek mag uitzoeken. Hij kiest ‘De schaduw van de wind’ en zo jong als hij is, raakt hij geïntrigeerd door de auteur van het boek: hij wil álles van de man weten en je beleeft hoe de kracht van verbeelding je leven kan beïnvloeden. De reeks loopt door tot eind jaren ’50 wanneer Daniel volwassen is en zijn eigen gezin heeft. In het laatste boek ontmoet hij een bijzondere vrouw en komen diverse ‘draadjes’ bij elkaar. Een absolute aanrader!

Nog even de titels op volgorde:

  1. De schaduw van de wind
  2. Het spel van de engel
  3. De gevangene van de hemel
  4. Het labyrint der geesten

4)     ‘De Napolitaanse Romans’, beter gekend als: ‘mijn geniale vriendin’ van Elena Ferrante
Vriendschappen tussen vrouwen hebben weleens de neiging wat meer gecompliceerd te zijn dan mannenvriendschappen. Zo ook bij de “BFF’s” (Best Friends Forever) Raffealla ‘Lila’ Cerullo en Elena ‘Lenù’ Greco. Hun leven speelt zich af in een buitenwijk van Napels in de jaren ’50. Allebei zijn ze heel intelligent, maar Lila is de slimste. Alleen, dat is in die tijd van ondergeschikt belang, al helemaal voor meisjes. Er moet brood op de plank komen voor het gezin. En als dan één van de twee toch mag studeren en de ander moet werken, komt wat een onverbrekelijke vriendschap leek, zwaar onder druk. Vier romans over een levenslange verbintenis tussen twee vrouwen. Dapper, hartverscheurend en mooi.

NB: Deze roman is ook verfilmd en te zien op HBO, én: sinds februari ook op NPO3. Gratis tip: eerst de boeken lezen.

En tot slot nog een geweldige crime-reeks:

5)     Helen Grace van M.J. Arlidge
De titels zijn bedrieglijk lief en onschuldig::

  • Iene miene mutte
  • Piep zei de muis
  • Pluk een roos
  • Klikspaan
  • Naar bed, naar bed enz.

Het fijne aan deze titels is dat je in principe prima los van elkaar kunt lezen. De verbindende factor is inspecteur Helen Grace: als jonkie bij de politie gekomen, ondertussen een briljante inspecteur met een eigen team. Maar wat heeft haar gemaakt tot wie ze is? Die vrouw die, als puntje bij paaltje komt, alle regels negeert?