Het is nu een paar dagen geleden, en ik vind er nog steeds iets van. Tot afgelopen vrijdag had ik eigenlijk niks voor en niks tegen je. Ik kende je als ‘een cabaretier’, gewoon een mens met zijn eigen leven, met voor- en tegenspoed enzo. Toen je met je vrouw in Nouveau  stond, kreeg ik sympathie voor je. Het was een mooi interview en ik zag twee oprechte mensen met duidelijke liefde en respect voor elkaar.

Mensen die samen door dalen gegaan zijn en er samen ook weer uitgekomen zijn. Sterker, en met geleerde lessen. Over hoe je wilt leven, over wie je wilt zijn en waar je voor staat.

Interview vs. werkelijkheid

Snap je dat ik daarom nogal teleurgesteld was toen ik vorige week de TV-kantine keek en zag dat jij daar kroonprinses Amalia persifleerde? Niet alleen is Amalia pas 17 jaar oud, ze is ook de toekomstig koningin van Nederland. Daar heeft ze niet om gevraagd, dat is haar lot. Ze is de eerstgeborene van Alexander en Máxima en dan is je toekomst wel zo ongeveer bezegeld.

Ze ligt áltijd onder een vergrootglas. Van de schoenen die ze draagt tot en met haar zonnebril, mensen vinden er iets van. Hoezeer haar ouders ook proberen haar te beschermen en een ‘zo normaal mogelijke jeugd’ te geven, ze kunnen niet voorkomen dat hun dochter in de (online) media staat, en daar wordt besproken. Dat iedereen straffeloos van alles over haar kan zeggen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld haar nichtje Eloise, is Amalia niet in de positie zich te verweren.

Mikpunt van spot

Amalia ís geen gewone Nederlandse puber. Wat ze wel vaak is, is het doelwit van rotopmerkingen en spot. Dat ze ‘plussize’ zou zijn. Dik. Lelijk. Verwaand. Dat ze haar schooldiploma cadeau krijgt. Et cetera.  

Draai de rollen eens om
Zeg ‘ns heel eerlijk: Hoe zou jij het vinden als iemand dat bij jouw zoon Noah deed? Ik durf zomaar te zeggen dat je daar niet blij mee zou zijn. Dat het je verdriet zou doen omdat je kind wordt aangevallen en afgefikt. Voor een paar miljoen kijkers die er vervolgens nog even dunnetjes overheen gaan. Die fijne anonieme toetsenbordterroristen die Noah uitmaken voor domme sukkel, voor dikke niksnut. Die twitteren ‘minder minder minder’. En even voor de goede orde: ik krijg dit amper getikt. Zó erg vind ik die uitspraken. Maar ik wil je de parallel héél duidelijk maken.

Want dat breekt toch je hart? En dat snap ik. In tegenstelling tot jouw besluit om deze ‘rol/job’ te accepteren.

Heb je het thuis besproken?

Jij hebt ja gezegd tegen deze rol, deze opdracht. Heb je dat met je vrouw overlegd? En zei zij toen ‘Jôh, goed idee! Moet je doen! Hartstikke leuk om een meisje van 17 zo te kakken te zetten, lachen!’ Op de één of andere manier kan ik me dat niet zo goed voorstellen. Ik wíl het me ook niet voorstellen.

Bij de TV-kantine moeten ze zich ook maar eens goed achter de oren krabben

Heus, ik ben fan van de TV-kantine. Elise Schaap is briljant in haar vertolking van Nikkie Plessen en koningin Máxima.

Chantal Janzen als Samantha de Jong, aka ‘Barbie’, is geniaal.

#TeamAmalia

Maar een minderjarig meisje? En dan door jou? Een ‘ouwe grijze uitbuikende man van 48’? Het is zó niet oké...
Ik verheugde me op het programma maar dit is echt een brug te ver. Ik snap ook de mensen van de TV-kantine niet. Maar jíj hebt het willens en wetens uitgevoerd. Ze zit nog op school!

Natuurlijk, er is een kans dat Amalia hier hardop om heeft gelachen. Maar helemaal niks in mij gelooft dat. Zeggen dat je iets grappig vindt voor de buitenwereld, je stoer houden en meelachen, is niet per se niet hoe iets werkelijk wordt gevoeld.

Ik kan alleen maar hopen dat jij én de makers van de TV-kantine op dit besluit terugkomen, en eigenlijk vind ik ook dat jullie Amalia excuses verschuldigd zijn want dit was lomp, gevoelloos en stijlloos. Dit was geen persiflage, dit was geen knipoog. Dit was bullying.

Reacties (10)

Truman-Doctrine
11/10 | 

Wat een onzin zeg, de tv kantine doet aan persiflages, die zijn juist niet helemaal juist dat is heel de grap. Ik weet zeker dat Amalia hier hard om heeft kunnen lachen en dat ze het een eer vond om na gedaan te worden in het bekendste persiflage programma van Nederland. Dit hele stukje gaat sowieso écht nergens over. Ik heb echt nog nooit 1 iemand negatief gehoord over Amalia. En ze is toch wat voller, dat is toch niet erg? Maar het is wel reëel. Maar blijf lekker in je fantasie wereld leven, waarin niemand beledigd kan worden en iedereen aan iedereen verontschuldigd

Bezoeker
12/10 | 

Ik hoop echt dat het team van de tv kantine dit ook leest .
Ik vond het smakeloos .
Inderdaad geen persiflage maar echt wel bullying

wpmhemmer@gmail.com
Joined19.5.2020
13/10 | 

Ik ben het helemaal mee eens dat ze hun excuus moeten maken want het was smakeloos.en het team van de tvkantine begrijp ik totaal niet om zoiets te bedenken. Najib Amhali heeft voor mij helemaal afgedaan.

Nederlandse
14/10 | 

Smakeloos programma aan het worden, als ze zo'n jong meisje te kakken zetten.

Voor ieder meisje is dit vreselijk.

Amalia lacht hierom, wat denk je zelf ,  Najib.

Je moet je schamen!!! Hoe vond je vrouw het , je zoon ,  je familie en vrienden?

Hebben ze je een schouderklopje gegeven en gezegd: Goed zo jongen?

Carolientje
15/10 | 

Zo waardeloos en misselijkmakend deze persiflage van Amalia. Najib Amhali van wie ik een fan was, heeft voor mij totaal afgedaan. Amalia is een knappe, sympathieke meid. Wat maakt het uit dat ze wat vol is.  Ze staat er, met haar eigen mening en spontaniteit!  TV-kantine vond ik altijd wel leuk, maar zo hoeft het voor mij niet. Excuses aan Amalia zijn Najib en TV-Kantine zeker verschuldigd.

ilja
17/10 | 

He Silvia, wat een KUL stukje schrijf je, De Tv kantine is persiflage, waar is je gevoel voor humor? Of zou ons blauw bloed daar boven staan? Natuurlijk niet. In jullie blad wordt de blauwe bloederen al genoeg verheerlijkt, sowieso een belachelijk, geldverslindend fenomeen anno 2021.  Aangezien geen enkel koningshuis waar dan ook, bewezen heeft zijn geld waard te zijn, schaar ik mij liever -evenals vele anderen- aan de moderne, republikeinse kant en dat betekent ook zeker dat je om deze marionetten moet kunnen lachen!

Bezoeker
18/10 | 

Beste Sylvia, ik sta 100% achter jouw mening. Mijn complimenten dat je het zo goed heb verwoord. Najib en de TV kantine zijn voor mij afgeschreven.

Leene
19/10 | 

Ilja.. wat jij van het koningshuis vindt doet helemaal niet ter zake. Het gaat om het belachelijk maken van een puber. Een puber die ook niet zelf gekozen heeft om in de spotlights te staan. Je kunt een heleboel van het erfelijk koningschap vinden maar dat doet er in deze discussie heen moer toe. Ik zou woest en pisnijdig zijn als dit over mijn dochter zou gaan. Zou jij dat leuk vinden?

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising