Een week geleden was het zover: het ‘boerkaverbod’ ging in. Sindsdien zie ik het elke dag minimaal vier keer voorbijkomen, op Facebook bijvoorbeeld. Officieel gaat het verbod over alle gezichtsbedekking, waaronder boerka, bivakmuts en integraalhelm, maar iets in mij wil daar niet helemaal aan. Iets in mij denkt dat het in de basis toch vooral om die boerka gaat en dat de helm en de bivakmuts erbij gekomen zijn om het ‘erdoor’ te krijgen.

Nuance is ver te zoeken

Iedereen die op Facebook zit, weet het: elke poging tot nuance is vergeefs. Het is zwartwit, en hard tegen hard. Zo ook met het boerkaverbod. Het regent reacties van mensen die het allemaal ontzettend eenvoudig vinden: je past je maar aan en anders rot je maar op. Het is onderdrukking, en daar maken we nu een einde aan. En het is precies dat laatste wat in mijn ogen helemaal niet zo eenvoudig is.

Mensen bedenken hoe religie eruitziet

Natuurlijk, er is geen God die je vraagt je hoofd kaal te scheren, je nagels in alle kleuren van de regenboog te lakken, of een hoofddoek of boerka te dragen. Dat soort dingen wordt bedacht door mensen, mánnen, die daarmee uitdrukking willen geven aan hun idee van geloof. Daarbij zijn ze ervan uitgegaan dat mannen hun dierlijke oprispingen niet in bedwang kunnen houden. Dat mannen onbeschaafd, onaangepast en onopgevoed zijn, en dat ze oprecht geloven dat een vrouw een lustobject is dat hen ter beschikking staat. En ‘dus’ moeten vrouwen zich maar compleet bedekken. Want de man zó in verleiding brengen, dat kan niet. Dan deug je niet als vrouw. 

Is dat oké? Ben ik het daar mee eens?

Niet eens misschien en niet eens een heel klein beetje.

Maar…. Het is al tientallen jaren de cultuur, hun sociale samenleving en het gaat daar al generaties lang zo. Daardoor duurt het ook generaties lang voor dit veranderd is. Dat gaat langzaam, stapje voor stapje, en het meeste en snelste resultaat wordt geboekt, als het van binnenuit gebeurt. 

Als ‘buitenstaander’ nu rücksichtslos een boerkaverbod er doorheen drukken, heeft helemaal geen nut. Sterker nog, het kan voor die vrouwen een heel akelig averechts effect hebben. Want wij kijken 10 seconden naar die boerka, maar die vrouw moet de resterende 23 uur en 59 minuten door. Ze moet ook weer naar huis waar ze wordt geconfronteerd met mannen die haar daardoor kunnen zien als ‘slet’, als ‘ordinair’. Zonder die gezichtsbedekkende kleding is ze voor hen loslopend wild, kan ze verstoten worden, mishandeld en verkracht.

Is dát dan wat we willen? 

Volgens mij niet. Die mannen moeten worden (her-)opgevoed. Door hun moeders, maar vooral door hun mannelijke rolmodellen, hun vaders, broers, en neven. En dat gaat niet van vandaag op morgen.

Ik heb geen pasklare oplossing, was het maar zo’n feest, maar domweg de boerka uit het straatbeeld bannen en denken dat daarmee ook die cultuur en gedachtegang verdwijnt? Dat is pas echt dom en kortzichtig. 

Reacties (4)

Rosie Skye
5/4 | 

LET OP IEDEREEN:
Als je een dringende en effectieve Love Spell Caster nodig hebt om je ex-partner terug te krijgen, neem dan contact op met Dr Ogundele via WhatsApp of Viber Chat: +27638836445. Hij zal je helpen met zijn krachten bij elk soort probleem dat je hebt, relatie, huwelijk of persoonlijk. Ik vertrouw hem omdat hij me eerder heeft geholpen, hij heeft mijn man voor me teruggebracht na 24 uur werken, ik heb hem gezegd dat ik mijn verhaal op elk forum zal delen omdat het mijn manier van waardering is, voor mensen om hem te bedanken voor mij en meer over hem weten.

William Kruger
6/4 | 

Ik wil heer Bubuza keer op keer bedanken voor zijn hulp met zijn betovering om de Powerball-jackpot van $ 169 miljoen ($ 168.500.000) te winnen. Mijn naam is William Kruger, ik kwam verschillende getuigenissen tegen van mensen die heer Bubuza bedankten voor het helpen winnen van een loterij, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem hoe lang ik al speel en probeer een loterij te winnen zonder geluk reageerde heer Bubuza en beloofde me te helpen met zijn spreuk om ook een loterij te winnen. Nadat hij de spreuk had uitgesproken, gaf hij me een lotnummer en vertelde me hoe en waar ik de loterij moest spelen. Ik deed wat hij opdroeg en zie, ik werd een jackpotwinnaar van $ 169 miljoen dollar ($ 168.500.000). Ik kan maar niet stoppen Lord Bubuza te bedanken, zoek je een lening? Bent u failliet en heeft u financiële hulp nodig? Je kunt ook een loterijwinnaar zijn. Neem contact op met lord Bubuza voor hulp bij het winnen van een loterij via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

Joe Jess Thwaite
7/4 | 

Joe en Jess Thwaite, uit Gloucestershire, wonnen meer dan £ 184 miljoen in de EuroMillions-trekking op dinsdag 10 mei met een geluksdipticket via de app van de Nationale Loterij. Ik kan mijn geluk niet meer tegenhouden, allemaal dankzij Lord Bubuza de betoveraar die ons de lotnummers heeft gegeven die onze droom vandaag hebben laten uitkomen. Lord Bubuza is spiritueel begaafd, hij is een SEER en hij gaf ons de lotnummers nadat hij een spreuk voor ons had uitgesproken. Ik geloofde eerst niet toen ik getuigenissen over hem las, maar nadat ik hem een keer had geprobeerd en hij een loterijspreuk voor ons uitsprak en ons de lotnummers gaf en we wonnen, kan ik hem stoutmoedig aan iedereen aanbevelen. Doe mee, waardeer hem. Zijn website: Lordbubuzamiraclework.com of e-mail: Lordbubuzamiraclework@hotmail.com of WhatsApp: +1 951 442 2214

Joe Jess Thwaite
8/4 | 

Joe en Jess Thwaite, uit Gloucestershire, wonnen meer dan £ 184 miljoen in de EuroMillions-trekking op dinsdag 10 mei met een geluksdipticket via de app van de Nationale Loterij. Ik kan mijn geluk niet meer tegenhouden, allemaal dankzij Lord Bubuza de betoveraar die ons de lotnummers heeft gegeven die onze droom vandaag hebben laten uitkomen. Lord Bubuza is spiritueel begaafd, hij is een SEER en hij gaf ons de lotnummers nadat hij een spreuk voor ons had uitgesproken. Ik geloofde eerst niet toen ik getuigenissen over hem las, maar nadat ik hem een keer had geprobeerd en hij een loterijspreuk voor ons uitsprak en ons de lotnummers gaf en we wonnen, kan ik hem stoutmoedig aan iedereen aanbevelen. Doe mee, waardeer hem. Zijn website: Lordbubuzamiraclework.com of e-mail: Lordbubuzamiraclework@hotmail.com of WhatsApp: +1 951 442 2214

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising