Ben jij één van die zes?

Als dat zo is, is de kans groot dat je het niet aan de grote klok hangt. Omdat je je schaamt, er niet over durft te praten. En daar kan ik me alles bij voorstellen.

Twee-en-een-half miljoen mensen

Want moeite hebben met lezen? In Nederland? Hoé dan? Iedereen leert toch lezen? Tja, die conclusie ligt snel voor de hand. Té snel, want in dit land hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder er dus wél problemen mee. En niet alleen met lezen, ook met schrijven en/of rekenen. Dat is dus 1 op de 6, en: meer dan de helft van die groep is autochtoon.

Schaamte en buitensluiting

Denk je eens in dat je het lastig vindt om te pinnen, of dat je van Maastricht naar Amsterdam wilt met het openbaar vervoer maar niet goed begrijpt wat er op de borden staat. Dat je je DigiD moet opvragen voor de verzekering. Dingen die compleet vanzelfsprekend lijken, maar bij heel veel mensen de zenuwen door hun lijf laten gieren.

Voorleesmarathon

Gelukkig zijn er altijd mensen die opstaan voor anderen. Boekhandel Dominicanen bijvoorbeeld, samen met de stichting ‘Lol in Lezen’. Zij organiseerden een heuse ‘voorleesmarathon’ en afgelopen maandag was het zover: zittend in een heerlijke leesstoel las ik voor uit ‘Moeder van glas’ van Roos Schlikker, één van de mooiste Nederlandse boeken ooit. 

Omdat ik geloof dat alle kleine beetjes helpen, had ik een crowdfunding online gezet. Roos heeft deze nog gedeeld op haar social media kanalen, zó lief! Mede daardoor mocht ik na afloop 200 euro pinnen voor het goede doel. Geweldig om dat te kunnen doen! 

Boekenwurm

Zelf ben ik een echte boekenwurm, de liefde voor boeken en lezen is mij met de paplepel ingegoten. Voor Sinterklaas, Kerstmis én mijn verjaardag vroeg ik boeken. Elke lezer herkent het: dat fijne gevoel wanneer je op een herfstige zondag met een ‘vers’ boek in een hoek van de bank kruipt. Kop thee en een stuk chocolade erbij, klaar!  

Niet voor iedereen

Helaas geldt dat voor heel veel mensen dus niet. 'Helaas' omdat ze nooit echt goed hebben leren lezen... Niet dat ik vind dat elk mens een halve bieb in huis moet hebben, maar ik vind het oprecht verdrietig dat zoveel mensen hieronder gebukt gaan. 

Wil je er meer over weten?

Bijvoorbeeld omdat je ook een steentje bij wilt dragen, óf omdat je wilt leren? Klik dan hier.

P.S. Dat steentje bijdragen kan al heel dichtbij hè, bijvoorbeeld door een boek voor te lezen aan je (klein-)kind/buurkind/nichtje. Doet wonderen voor hun woordenschat en taalgevoel, én: het is leuk! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Reacties (2)

Deborah Goslings
4/2 | 

Ik had nooit gedacht dat ik miljonair zou worden door een loterij te winnen, maar Lord Bubuza heeft het voor mij mogelijk gemaakt. Deze man is een God op aarde, ik heb jaren in de loterij gespeeld zonder te winnen, dus ik sprak met mijn vriend die massaal won en hij vertelde hoe heer Bubuza hem het winnende nummer gaf. Ik heb via WhatsApp contact opgenomen met Lord Bubuza: +1 984 240 7211 om hulp te zoeken. Hij zei dat er een spreuk zal worden uitgesproken en dat mijn winnende lotnummer zal worden onthuld. Ik deed wat hij opdroeg en de spreuk werd uitgesproken, heer Bubuza gaf me wat cijfers en vertelde me wanneer en waar ik de loterij moest spelen die ik deed en zie, ik won $ 562.600.000 miljoen US dollar. Ik ben vandaag een miljonair met de hulp van de heer Bubuza-spreuk en het winnende nummer. Laten we armoede uitroeien, ik zal voor altijd over u getuigen, heer Bubuza, omdat u mij miljonair heeft gemaakt. Neem contact met hem op voor hulp om een loterij te winnen via WhatsApp: +1 984 240 7211 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising