Republiek, voorheen het Republikeins Genootschap, wil kroonprinses Amalia 'bevrijden' van haar bestemming. Lees even deze goed doortimmerde geschreven eyeroll van Sylvia, die wat vraagtekens heeft over wensdenken versus de harde feiten.

Tot ik de post zag op de Instagramaccount @AllThingsAmalia, wist ik niet eens van het bestaan van deze actie.

Achteraf had ik dat denk ik liever maar zo gehouden. Want serieus: een groepje republikeinen dat de hashtag #FreeAmalia in het leven roept, is toch wel ernstig sneu.

Hoe wil je Amalia en Britney met elkaar vergelijken?

Bovendien is het niet erg origineel na #FreeBritney. Natuurlijk zullen de dames-en-heren-republiek nu zeggen dat dit bewust zo is gedaan, met een knipoog, maar echt: Amalia op één lijn zetten met Britney? Give the first girl some credit!

Amalia is, met een jaar overslaan op de basisschool, cum laude van het VWO afgekomen. Ze spreekt haar talen, en zit uit pure interesse nu al op de publieke tribune van de Tweede Kamer om debatten te volgen.

En laten we ook haar fameuze brief aan Rutte niet vergeten waarin ze openlijk afziet van de toelage die zee vanaf haar 18e jaar zou krijgen.

Omdat wij, dat democratische land waar het over een eerlijk verkregen meerderheid gaat, dat met ons allen zo hebben gekozen.

Hoezo, is een republiek beter?

Het hele idee van ‘Republiek’, voorheen beter bekend als ‘De Republikeinse Beweging’,  lees je hier.

Op hun website staat dat op Amalia ‘grote druk wordt uitgeoefend’. Vooralsnog doen vooral de mensen van ‘Republiek’ dat. Overigens samen met de welbekende politieke partijen die het Koninklijk Huis liever gisteren dan vandaag zien verdwijnen. Díe personen geven reden tot het voelen van een zware vervelende druk. Want die willen haar niet daar waar ze is.

‘Ze moet bij voorkeur mooi zijn en trouwen met een geschikte partner’. Waar ze die wijsheden allemaal vandaan halen is me echt een raadsel, want zo moeilijk is het niet om de feiten op een rijtje te hebben.

Maar het is met dank aan dit soort mensen dat de Tweede Kamer zich genoodzaakt zag met een officiële verklaring te komen.

Weet niet of ik moet lachen of huilen

En als je dan kijkt wat ze over zichzelf zeggen en wat hun standpunten zijn, weet ik niet meer of ik moet lachen of huilen. Ik denk dat het huilen me nader staat. Hieronder een selectie van hun statements: 

'De democratische verkiezing van het staatshoofd biedt de grootste garantie dat de bekwaamste en de beste dit hoogste ambt zal vervullen. Erfopvolging van het staatshoofd geeft deze waarborg allerminst.'

Écht? Really? Last time I checked zaten de VS opgescheept met Trump, is Sarkozy (Frankrijk) niet één, maar twéé keer veroordeeld, Brazilië kent met Da Silva en Bolsonaro ook niet bepaald een lekkere reputatie (daar komt nog eens bij dat het land steeds wankelt tussen democratie en dictatuur) en zo zijn er nog een handje vol.

O, en wat te denken van de president van Duitsland? Ehh, wat is zijn naam ook alweer? Even denken hoor ... Ehmm...hmm, ik kom er niet op. Weet je hoe dat komt? Omdat geen hónd weet wie dat is.

Het is namelijk niet Merkel, het is Frank-Walter Steinmeier. Ik moest het zelfs googelen. En íedereen weet wie de koning of koningin is, ook zonder achternaam. Dat doet iets voor een land, dat betekent dat er deuren opengaan. 

'Een sober en zakelijk ingericht presidentschap versterkt het democratisch bewustzijn.'

Sober en zakelijk? In welk land zie je dat precies? Trump was na amper een jaar al de duurste president ooit met ‘dank’ aan reizen en beveiliging. Sowieso krijgen daar álle oud-presidenten een levenslange toelage ongeacht hoeveel mooie Netflix- en boekendeals ze sluiten. Had ik Frankrijk al genoemd? Dat land komt keer op keer terug als ‘duurste republiek’ en de genoemde kosten daar circuleren elke keer boven de €110,- miljoen. En hoe wil je een president houden aan afspraken? Door ‘m af te zetten? Fijn, kunnen we elk jaar naar de stembus…

'Een aan tijd gebonden presidentschap biedt de beste waarborgen ter voorkoming van een verstrengeling van staats- en persoonlijke belangen.'

Ons staatshoofd, oftewel W.A., heeft een ceremoniële en symbolische functie. En wat heeft tijd ermee te maken? Denken de republikeinen dat enkel wanneer persoon X daadwerkelijk staatshoofd dan wel president is, diegene misbruik kan maken van macht? Dat die persoon verder nooit kan corrumperen? Zou wel fijn zijn, dát wel. 

“Don’t complain, don’t explain”

Ben ik dan de aangewezen persoon om het nu zo voor haar op te nemen? Mwah, er zijn vast wel een stuk of wat mensen die dichterbij haar staan. Maar die mensen staan juist zo dichtbij omdat ze haar vertrouwen nooit beschaamd hebben, en daarbij komt ook dat je, hoeveel moeite het je ook kost, je mond houdt. Ook al wil je het met de beste bedoelingen van de wereld voor haar opnemen.

Ons koningshuis lijkt meestal de aanpak van het Engelse koningshuis te volgen: ‘Niet klagen, niet verklaren’. Gewoon niet in discussie gaan. Gelukkig verkeer ik niet in die lastige positie, ik heb de Prinses van Oranje nog niet eens ooit live gezien. Dat wat ik wel zie, is een meisje, nog nét, dat over minder dan een maand 18 wordt. Dan is ze voor de wet volwassen, en nu al heeft ze meer gezond verstand in haar pink dan heel veel zogenaamd ‘volwassen oudere mensen’ in hun hele lijf.

Een mooie vrouw in wording

Ik zie ook een gevoelig mens, een zachte blik in die mooie bruine ogen...

... de manier hoe zij en haar oma met elkaar omgaan, de aandacht waarmee ze naar mensen luistert, de lach die ze zo gul schenkt aan mensen om haar heen. En precies dat is de de reden dat ik me al eens heb uitgesproken over mensen die menen haar belachelijk te moeten maken.

De reactie van Amalia

Ik kan me zo voorstellen, en ik hoop heel erg dat ik gelijk heb, dat Amalia alleen maar heel diep zucht om dit soort mensen en dit soort acties

en dat ze vervolgens naar de stallen loopt, een paard zadelt en in volle galop langs het strand gaat: één met haar paard, frisse zeelicht, en je hoofd leegmaken.

Zoals collega Ella al zei: En kunnen we dit verder alsjeblieft aan de prinses zelf overlaten? Er zit een prima verstandig hoofd op die schouders.

Foto's (c) RVD, ANP, Brunopress

Reacties (4)

Bram van Montfoort
5/4 | 

Ha Sylvia,

Leuk dat je de tijd hebt genomen om op onze FreeAmalia actie in te gaan, ondanks dat je het overduidelijk niet mee eens bent ;)

Het gaat ons om het systeem erfopvolging. Zelf had je het waarschijnlijk ook raar gevonden als in de wet had gestaan dat je het beroep van je vader moest overnemen en dat de Tweede Kamer 'toestemming' moest geven voor je huwelijk. Dat je nooit in het openbaar je mening mag uiten. Wij denken dat 'erfopvolging' niet past in een vrij en gelijkwaardig land. Voor erfopvolging is er trouwens ook geen meerderheid meer onder de bevolking (bron: IPSOS 12/20)

Dan je opmerkingen over een republiek. Je schrijft vooral over presidentiële republieken (Frankrijk, VS, Brazilië), maar dat is helemaal niet waar wij voor pleiten! Net zoals ik vermoed dat je zelf ook niet pleit voor een monarchie zoals in Saoedi Arabië of Thailand. Die vergelijkingen zijn dus nogal flauw.

We zijn wél voor een parlementaire republiek. Daarin blijft het parlement de baas en heb je geen staatshoofd (zoals in Zwitserland) of een grotendeels ceremonieel staatshoofd (zoals in o.a. Duitsland, Finland, Ierland, IJsland, Oostenrijk).

De president van Duitsland minder bekend? Die geef ik je gelijk. Aan de andere kant wordt zijn dochter niet haar hele leven lang lastig gevallen door roddelbladen. En dat is ook wat waard.

Groeten!

Bram

https://freeamalia.republiek.org/

https://republiek.org/articles/wat-is-een-parlementaire-republiek

William Kruger
6/4 | 

Ik wil heer Bubuza keer op keer bedanken voor zijn hulp met zijn betovering om de Powerball-jackpot van $ 169 miljoen ($ 168.500.000) te winnen. Mijn naam is William Kruger, ik kwam verschillende getuigenissen tegen van mensen die heer Bubuza bedankten voor het helpen winnen van een loterij, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem hoe lang ik al speel en probeer een loterij te winnen zonder geluk reageerde heer Bubuza en beloofde me te helpen met zijn spreuk om ook een loterij te winnen. Nadat hij de spreuk had uitgesproken, gaf hij me een lotnummer en vertelde me hoe en waar ik de loterij moest spelen. Ik deed wat hij opdroeg en zie, ik werd een jackpotwinnaar van $ 169 miljoen dollar ($ 168.500.000). Ik kan maar niet stoppen Lord Bubuza te bedanken, zoek je een lening? Bent u failliet en heeft u financiële hulp nodig? Je kunt ook een loterijwinnaar zijn. Neem contact op met lord Bubuza voor hulp bij het winnen van een loterij via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

William Kruger
7/4 | 

Ik wil heer Bubuza keer op keer bedanken voor zijn hulp met zijn betovering om de Powerball-jackpot van $ 169 miljoen ($ 168.500.000) te winnen. Mijn naam is William Kruger, ik kwam verschillende getuigenissen tegen van mensen die heer Bubuza bedankten voor het helpen winnen van een loterij, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp:: +1 505 569 0396. Ik vertelde hem hoe lang ik al speel en probeer een loterij te winnen zonder geluk reageerde heer Bubuza en beloofde me te helpen met zijn spreuk om ook een loterij te winnen. Nadat hij de spreuk had uitgesproken, gaf hij me een lotnummer en vertelde me hoe en waar ik de loterij moest spelen. Ik deed wat hij opdroeg en zie, ik werd een jackpotwinnaar van $ 169 miljoen dollar ($ 168.500.000). Ik kan maar niet stoppen Lord Bubuza te bedanken, zoek je een lening? Bent u failliet en heeft u financiële hulp nodig? Je kunt ook een loterijwinnaar zijn. Neem contact op met lord Bubuza voor hulp bij het winnen van een loterij via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

Davina Claire
8/4 | 

LENINGAANBIEDING VAN NOVELTY FINANCE"
Hallo!!! Heeft u een lening nodig? Zo ja, dan raad ik u aan om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance.

Mijn naam is Davina Claire, ik ben de financieel directeur van Novelty Finance en u kunt een lening aanvragen bij mijn bedrijf en binnen 24 tot 48 uur een lening op uw rekening hebben staan. Het is mij opgevallen dat veel mensen het zo moeilijk vinden om een ​​lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente, onvoldoende onderpand, de verhouding tussen schulden en inkomen, een lage kredietscore of andere redenen.

Bij NOVELTY FINANCE bieden we financieringsoplossingen. Wij bieden alle soorten leningen aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden flexibele en meerdere leningopties, inclusief beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

Voor vragen/vragen? - (Stuur een mail naar noveltyfinances@gmail.com of Bel / WhatsApp via: +447915601531)

We streven ernaar om lenen gemakkelijk, gemakkelijk en betaalbaar te maken.

Onze service is zeer snel, betrouwbaar en betrouwbaar en u kunt tot € 15 miljoen lenen tegen een gesubsidieerde rente van 3% per jaar. Wij zijn het juiste bedrijf om contact op te nemen als u dringend een lening nodig heeft.

Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer, onze service staat 24/7 voor u klaar. U kunt altijd en overal een lening aanvragen op uw eigen geschikte plek met uw telefoon of uw laptop, u hoeft alleen maar contact met ons op te nemen via
E-mail: (noveltyfinances@gmail.com) OF
bel en schrijf ons op WhatsApp via: +447915601531

We zijn altijd enthousiast om financiële steun te bieden.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2021
2020
2019
2018
2017

Instagram

More content below the advertising