Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Met deze keer: de vijf toppers en missers van het afgelopen jaar.

Op veel vlakken gaat 2021 de geschiedenisboeken in als een mislukt en somber jaar, maar de trouwe lezers van Oranje Franje weten dat die vlieger niet opgaat voor koninklijke mode. Feestelijke galajurken, sexy broekpakken, elegante mantelpakken: er was volop moois te zien. Daarom dit keer een terugblik in de vorm van 5 toppers en 5 missers.

Topper 5: moderne folklore

Het leven van prinses Sofia klinkt als een modern sprookje. Na een spannend leven als realityster en blootmodel verloor de brunette in 2010 haar hart aan een knappe prins uit Zweden. De liefde bleek wederzijds te zijn en na een flinke metamorfose gaat Sofia nu door het leven als een heuse voorbeeldprinses. Altijd betrokken, altijd stijlvol, altijd vriendelijk, en ga zo maar door. Dat zij in deze top 5 staat, vind ik dan ook wel tof. Maar waar heeft ze die vermelding dan aan verdiend?

Dat laat zich misschien wel raden, want tijdens de doop van zoontje Julian verscheen Sofia als een moderne engel op de rode loper. Haar jurk is een ontwerp van Etro en heeft door de kleurrijke bloemenzee op het smetteloze crêpe ook wel een folkloristisch tintje.

De brede haarband met reusachtige strik onderstreept dat effect nog eens extra, terwijl het diepe decolleté en de speelse lokken voorkomen dat het allemaal té folkloristisch wordt. Well done!

Topper 4: eigentijdse tienerkleding

Op Koningsdag kreeg Amalia flink wat kritiek over zich heen vanwege haar groenblauwe look van Natan. De wijde broek en overslagblouse zouden te tuttig zijn voor een meisje van 17 jaar. Ik kan dat moeilijk ontkennen, maar gelukkig liet de prinses een paar uur later zien hoe het óók kan.

Haar tweede outfit (van Zara en Massimo Dutti) werkte enorm in haar voordeel door de vele laagjes, het subtiele kleurenpalet en de vriendelijke stoffen. En kijk vooral ook even naar haar voeten, want die zilveren Jimmy Choo’s wil elk tienermeisje toch wel hebben?

Topper 3: moderne elegantie

Voor nummer drie komen we uit bij Beatrice Borromeo. Met haar modellenfiguur en beeldschone gezicht weet de schoondochter van prinses Caroline vrijwel iedere jurk wel te rocken, maar in deze felrode showstopper van Dior lijkt ze wel van een andere planeet te komen. Buitenaards mooi!

Topper 2: Máximale lef

Uiteraard heb ik ook een plekje gereserveerd voor Máxima, want wat zag onze koningin er weer fantastisch uit dit jaar.

Na lang twijfelen heb ik de gatenjurk van Claes Iversen op nummer twee gezet, want hoeveel lef moet je hebben om dit - als koningin - te durven dragen? 

Topper 1: goud voor Kate

De onbetwiste winnares van dit jaar? Golden Girl Kate, want hoe ongelooflijk mooi is haar gouden capejurk van Jenny Packham?! Zelfs drie maanden na het moment suprême word ik nog blij als ik de foto’s voorbij zie komen.

Het is de balans tussen de zwierige stof en het zware borduurwerk, de brede schouderlijn en de smalle taille en dan heb ik het nog niet eens gehad over het kapsel en de visagie. Dit is perfectie en smaakt naar meer! 

MISSERS 

Ja, ook modeflaters horen bij een terugblik. Wie lef toont, kan de plank immers ook flink misslaan. Hier zijn ze dan:

Misser 5: hoog water voor Máxima

Direct na de diploma-uitreiking van prinses Amalia vertrok het koningspaar naar Valkenburg om de schade van de waterramp met eigen ogen te aanschouwen. Een mooi gebaar, waar mode zeker niet de hoofdrol speelt.

Of dit ruitenpak van Massimo Dutti mooi is, laat ik dan ook buiten beschouwing, maar het moge duidelijk wezen dat de pasvorm in ieder geval verre van praktisch was. 

Misser 4: lapjesjas

Het kán heel mooi zijn als er meerdere stoffen in één mantel verwerkt worden, maar bij deze mantel van Camilla vraag ik me toch echt af of de stof soms op was. 

Misser 3: hoofdzaken

Dat prins Harry steeds kaler wordt, kan hij weinig aan doen. Aan een overduidelijke photoshop wél.

Misser 2: stippenpak

Prinses Victoria maakt gebruik van een styliste en dat zie je terug in haar kledingkast. Aan de lopende band weet ze te verrassen met kleuren, proporties en labels.

Ik weet niet wat Victoria zelf van dit blingbling clownspak vindt, maar van mij mag ze hem in de verkleedkist stoppen. 

Op nummer 1: lomp en plomp

Je zou denken dat je met bruidskleding van Chanel verzekert bent van een flatterende look, maar prinses Nina bewees dit jaar het tegendeel.

Ongelooflijk dat het Franse modehuis haar zo naar het bruidsfeest heeft laten gaan. Die schoenen, die mouwen, die stof! Echt alles wat qua ontwerp fout kan gaan, gaat fout. Zonde van de tienduizenden euro’s die hiervoor zijn betaald. 

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (0)

More content below the advertising

Josine Droogendijk, de vrouw achter ModekoninginMaxima.nl schrijft over de stijlvolle fashion en de slimme modetrucs van Máxima.

Archief

2022
2021
More content below the advertising