Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: de schoenen van Máxima, een nieuwe look voor Kate en de jurk van Letizia.

Nederland

De Nationale Dodenherdenking vraagt niet om grootse modegebaren, maar een verzorgd voorkomen kan de waardigheid van de plechtigheid wel onderstrepen. Dat koningin Máxima op 4 mei haar uiterste best deed om goed voor de dag te komen, begrijp ik dus volkomen.

Wat ze droeg was een combinatie van oud en nieuw. Haar mantel met fluwelen accenten hangt al sinds 2006 in haar kast. Het debuut vond plaats tijdens de Nationale Dodenherdenking van dat jaar.

De schoenen van suède en leer worden jaarlijks op 4 mei uit de kast gehaald vanwege de brede hak. Het laatste wat je als koningin wilt, is struikelen terwijl de hele natie naar je kijkt.

De fluwelen hoed met rijke garnering is wel nieuw en komt uit de koker van Philip Treacy.

België

Het Belgische koningspaar was deze week in Griekenland voor een driedaags staatsbezoek. Koningin Mathilde vond het een mooie gelegenheid voor een lesje ‘diplomatiek kleden’.

Naast een jurk in de kleur van de vlag (blauw-wit)...

...droeg ze ook twee outfits van het Griekse label Costarellos, waaronder deze jurk voor het staatsdiner.

Vooral het broekpak met geborduurde bloemapplicaties stond haar fantastisch. Jammer dat het hoedje qua stijl niet zo lekker matchte met de rest, anders stond deze look nu hoog in mijn top 10 van 2022.

Spanje

Als koningin Letizia shopt bij Zara, Mango of Massimo Dutti, slaat ze twee vliegen in één klap. De confectieketens zijn immers Spaans, waardoor ze een mooi visitekaartje van haar land is, en daarnaast voorkomen de tientjesprijzen ook uitgebreide krantenartikelen over een dure levensstijl.

Toch schuilt er ook wel een gevaar in kleding uit het rek. Deze werd dat nogal pijnlijk duidelijk toen de koningin exact dezelfde jurk droeg...

...als de mevrouw aan wie ze een prijs moest overhandigen. Au!

Engeland

We kunnen haar uittekenen met perfect gekrulde lokken, maar Catherine, de hertogin van Cambridge heeft inmiddels ook een andere coupe ontdekt: steile lokken met een middenscheiding. Deze week koos ze daar ook voor toen ze werd verwacht in het London’s Design Museum.

Haar groene jurk met ceintuur en geinige strikjes bij de mouwen komt uit de koker van Edeline Lee.

Denemarken

Prinses Mary koos deze week voor hetzelfde kapsel als Kate. Heel leuk, maar mij viel vooral de grijze capejurk op. Want kende ik die nu wel of niet?

Het antwoord bleek in het midden te liggen. De prinses had de Valentino inderdaad wel eens eerder gedragen, maar wel in een andere uitvoering. Kijk en vergelijk maar.

Noorwegen

Prinses Mette-Marit is een groot liefhebber van vintagekleding. Als je in een Noorse kringloopwinkel tussen de rekken snuffelt, kun je dus zomaar een bekend gezicht tegenkomen.

Deze week verscheen de prinses op de loper in een jurk uit de jaren 60. De website Ufo No More ontdekte dat het kledingstuk destijds werd geweven door gravin Ebba von Eckermann.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Reacties (0)

More content below the advertising

Josine Droogendijk, de vrouw achter ModekoninginMaxima.nl schrijft over de stijlvolle fashion en de slimme modetrucs van Máxima.

Archief

2022
2021
More content below the advertising