Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima over hoeden, H&M en hygge

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s hoedentruc.Aan het Nederlandse hof kunnen ze een hoed wel waarderen, maar het is ook weer niet zo dat Máxima bij elk uitstapje iets moois op haar ...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s hoedentruc.

Aan het Nederlandse hof kunnen ze een hoed wel waarderen, maar het is ook weer niet zo dat Máxima bij elk uitstapje iets moois op haar hoofd zet. Het evenement moet er wel om vragen. Een staatsbezoek, streekbezoek of feestelijke opening doet dat, een werkbezoek of zakenreis niet.

Toen Máxima dinsdag twee afspraken in haar agenda had staan, kwam de hoedenplank in haar auto dus goed van pas. Bij de opening van het Pieter Teylers Huis had ze haar bruine capeline wél op, bij de lancering van Schuldenlab MVS níet.

Speciale bestelling

Prinses Victoria is goed bevriend met Karl-Johan Persson, de voormalige ceo van H&M. Hij was op haar huwelijk, zij is de peetmoeder van één van zijn kinderen, en als het even kan promoot de kroonprinses ook nog de nieuwe collectie van de Zweedse modeketen.

Dikke mik dus, en dat werd deze week ook weer duidelijk. De zwarte avondjurk die Victoria droeg tijdens een muzikaal avondje uit komt namelijk uit een eerdere Conscious-collectie van H&M. Maar… destijds hing het kledingstuk alleen in het wít in de winkels. Blijkbaar kan de prinses dus specifieke wensen doorgeven. Doe mij ook maar zo’n vriendschap!

Bij het huwelijk van haar broer Carl-Philip droeg Victoria eveneens een custom-made jurk van de Zweedse modeketen. Dat zou je niet zeggen, toch?

De broek aan

Als er één royal stijlvast is, dan is het prinses Beatrix wel. Haar getoupeerde boblijn, cakehat, rechte schouderlijn en wijde mouw lijken bijna gebeiteld in steen. Toch lijkt er nu opeens sprake van een heuse stijlevolutie.

Sinds een paar maanden draagt de prinses namelijk opvallend vaak een pantalon. Zelfs bij gelegenheden waar ze vroeger haar vrouwelijke gasten vroeg een jurk of rok te dragen. Zo droeg ze tijdens haar reis naar de Antillen twee ensembles met rok, zes met een pantalon. En nog steeds is ze even koninklijk als altijd.

De Fröbelkoningin

Koningin Margrethe van Denemarken is als de tante waar je op een verjaardag graag naast zit, maar die je tijdens een etentje met collega’s liever niet tegenkomt. Ze is zowel bruisend als schaamteloos, zeker als ze weer een poging doet om de Denen aan het knutselen te krijgen.

Zo gaf ze ooit een video vrij waarin je haar een teckel-masker ziet maken én passen. Dat zul je prinses Beatrix toch nooit zien doen?!

Blijkbaar vond Margrethe het zelf wel een heel geslaagd idee, want deze week gaf het Deense hof beelden vrij van haar volgende knutselproject: een adventskalender. Met elfjes, feeën én de Deense staatshoofden uit het verleden, het is allemaal héél hygge. Iedereen klaar? Knutselen maar!

Leermomentje

Dat je een leren rok prima kunt combineren met leren laarzen, bewees prinses Victoria.

Haar gebreide trui, nonchalant in de rok gestoken voor wat taille, maakt het plaatje helemaal af.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images