Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima over het spannende Gatenclaesje

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: gatenkaas, euh Claes voor Máxima.Van dinsdag tot donderdag brachten Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Noorwegen. Het werd een groot modespekt...

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: gatenkaas, euh Claes voor Máxima.

Van dinsdag tot donderdag brachten Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Noorwegen. Het werd een groot modespektakel, met ook al bekende outfits. Het centrale thema van het staatsbezoek was namelijk het klimaatprobleem en dan kun je moeilijk met allerlei nieuwe spullen op de rode loper verschijnen.

Bij de aftrap van het programma schotelde Máxima ons een midi-jurk van groene shantungzijde voor.

Ik herkende het kledingstuk meteen van het staatsbezoek aan Brunei, 2013. Het hoedje kwam voor het eerst in beeld in Duitsland, 2016. 

Koningin Sonja droeg een mantel en jurk (een zogeheten complet) uit 2005. Wie wat bewaart, die heeft wat!  

De Noorse prinsessen droegen eveneens reeds bekende looks.

Sterker nog: Martha Louise droeg zelfs een mantelpakje van haar moeder.

Bij het staatsbanket werd het recyclefeest voortgezet. Máxima verscheen aan tafel in de jurk van het Britse staatsbezoek, oktober 2018.

Dit keer met de cape half open, waardoor het borduurwerk eindelijk goed in beeld kwam. Complimenten voor de ontwerper: Jan Taminiau!

Love Mette

Op de tweede dag van het staatsbezoek kregen we de outfit van Koningsdag 2017 te zien. Het ontwerp van Taminiau werd dit keer gecombineerd met losse lokken en een gouden collier.

Niet zomaar een gouden collier, want de Arendsogen onder ons zagen direct dat er iets heel liefs op stond: ‘Love Mette’.

Aangezien Máxima het sieraad voor het eerst droeg op de dag ná de inhuldiging, 1 mei 2013, vermoed ik dat we het hier hebben over een cadeautje van de Noorse kroonprinses. Mette-Marit is namelijk goed bevriend met onze koningin. 

Een Gatenclaesje!

En ja, toen kwam de contraprestatie. Een concert met alles erop en eraan om het gastland te bedanken.

Máxima besloot een nieuwe (!) jurk van Claes Iversen tevoorschijn te halen en wat voor een!

De een zag gatenkaas in de gewaagde gatenjurk, de ander een kunstwerk.

We hebben het hier dus over een typisch gevalletje hate it or love it. Ik behoor tot de laatste categorie...

... want hoeveel lef moet je wel niet hebben om als koningin een jurk met doorkijkjes op je billen te durven dragen? Natuurlijk zit er een laag huidkleurige stof achter, maar dat maakt het ontwerp niet minder spectaculair. Dit is chic en sexy in één.

Het staatsbezoek werd vandaag afgesloten met opnieuw een bekende outfit. Dit keer een paarse mantel van scuba, een stof die ook gebruikt wordt voor duikpakken. Máxima droeg hem eerder tijdens het staatsbezoek van de Argentijnse president, maart 2017. 

Showstopper

En last but not least kregen we deze week ook nog een lady in red te zien. Meghan verscheen gisteravond op de rode loper in een showstopper van Carolina Herrera.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress / ANP