Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Missie geslaagd! Zo mooi heb ik Amalia nog nooit gezien'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: heel veel tiara’s.Wat was het een heerlijke week voor juwelenliefhebbers! De diamanten vlogen ons om de oren en dat kwam natuurlijk allereerst door het ver...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: heel veel tiara’s.

Wat was het een heerlijke week voor juwelenliefhebbers! De diamanten vlogen ons om de oren en dat kwam natuurlijk allereerst door het verjaardagsfeest van prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen. Tiara’s, ordelinten, galajurken, rokkostuums: alles kwam voorbij. 

In Nederland keken we natuurlijk vooral naar prinses Amalia, want zij beleefde haar tiara-debuut. In haar blonde lokken droeg zij een combinatie van nieuwe en historische Oranjejuwelen. De basis, het frame, van het diadeem stamt uit de jaren 60. In die tijd moesten zowel koningin Juliana als de vier prinsessen van Soestdijk wat kunnen dragen tijdens een gala, dus een extra keuze kon toen geen kwaad. Op de basis werden historische parelknopen van koningin Sophie geplaatst. Met dank aan een handig systeem met haakjes en schroefjes kunnen die er ook weer af. Amalia besloot dat te laten doen voor haar tiara-debuut. Op de diamanten basis prijkten dit keer namelijk de diamanten sterren van koningin Emma. 

Deze combinatie is niet nieuw, want Máxima koos daar ook meermaals voor. Op de dag van haar huwelijk bijvoorbeeld én bij het bezoek van de Israëlische president. Want: wie Israël zegt, zegt sterren.

Inmiddels ligt het diadeem weer in de oorspronkelijke versie in de koninklijke kluis. Hoe ik dat weet? Deze week prikten de Oranjes een vorkje met diplomaten en daarbij droeg prinses Beatrix de diamanten basis met parelknopen. Zoals het juweel in de jaren 60 werd gerealiseerd dus.

Nog even over Amalia’s galajurk: op veel plekken wordt beweerd dat het ontwerp uit de nieuwste collectie van Marchesa Notte komt. Dat is niet waar. Voor haar eerste buitenlandse optreden nam Amalia contact op met modehuis Natan, waar haar moeder ook graag komt. In hun atelier werd de jurk vervaardigd. De complimenten kunnen dus hun kant op, want wauw: zo mooi als vrijdagavond heb ik Amalia nog nooit gezien! De jurk stond haar fantastisch, zowel qua kleur als model.

Op bewegende beelden (Amalia vanaf 1:14) kun je ook zien dat de jurk heel mooi met haar meebeweegt, dus ik zou zeggen: missie geslaagd!

Er kwam overigens ook nog een tweede jurk in beeld. Op de dag na het grote feest ging de pret nog even door. Er is helaas maar één foto van Amalia opgedoken, maar de glimp bood genoeg aanknopingspunten om het label van de jurk te achterhalen: Diane von Furstenberg. 

En die was in volle glorie te bewonderen tijdens het fotomoment van gisteren.

Door naar Máxima, want die zag er deze week ook weer oogverblindend uit. Tijdens het diner voor het Corps Diplomatique droeg ze - naast een robijnen diadeem van Mellerio - een jurk van Jan Taminiau. Een oudje dit keer, want inmiddels is het een mooi gebruik om tijdens het diplomatendiner een jurk uit het verleden tevoorschijn te halen. In 2016 droeg ze een jurk uit 2002, in 2017 een jurk uit 2004 en ga zo maar door.

De jurk van gisteravond kregen we voor het eerst te zien op Prinsjesdag 2009. Dertien jaar geleden dus!

Ik hoop overigens dat de jurk niet beschadigd is… Kijk maar eens naar de poot van Máxima’s stoel.

Monaco

Charlène is back! Na een lange periode van ziekte en rust verschijnt de prinses weer met grote regelmaat op de rode loper. Tijdens de openingsceremonie van het 61ste Monte Carlo TV Festival deed ze dat in een groene volantjurk van Lanvin.

Omdat ik zeker weet dat de prinses deze rubriek toch niet leest, durf ik wel te zeggen dat ik het een gedrocht van een jurk vind.

Charlenes slanke taille is compleet verdwenen en alle aandacht gaat uit naar het gebied rond haar kuiten en enkels. Waarom? Maar eerlijk is eerlijk: ze straalt en dat is het allerbelangrijkste.

Denemarken

Het prinselijk paar van Denemarken was deze week in Nederland vanwege een handelsmissie. Mary koos voor een sterk staaltje flagdressing door een oranje broekpak te dragen.

Halverwege het programma wisselde ze haar pumps om...

...voor comfortabele sneakers. Zou ze blaren hebben?

Engeland

Royal Ascot is altijd een feest van zien en gezien worden. Ik hoop nog altijd op een Nederlandse variant met koninklijke aanwezigheid, maar tot die tijd geniet ik gewoon van al het moois dat hertogin Catherine ons voorschotelt.

Dit jaar koos ze voor een heerlijke stippeljurk van Alessandra Rich. De lengte is misschien wat tuttig...

... maar door de krachtige hoed klopt het totaalplaatje helemaal. Well done!

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP