Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Mabels jurk was me iets te kort'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een vermaakte hoed voor Máxima.Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren deze week in Oostenrijk voor een staatsbezoek en dat is niet onopgemerkt vo...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een vermaakte hoed voor Máxima.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren deze week in Oostenrijk voor een staatsbezoek en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zowel qua inhoud als qua uiterlijk. Máxima droeg slechts één nieuwe jurk, maar toch werd het een modefestijn met een hoofdletter M.

Bij aankomst droeg de koningin een heerlijke capejurk van soepele, felrode zijde. De kleurkeuze bleek een knipoog naar de Oostenrijkse vlag.

Toen ’s avonds nog een sneeuwwitte avondjurk van Stella McCartney in beeld kwam, was de nationale tweekleur helemaal compleet. Flagdressing noem je deze manier van kleden. Voorheen was het vooral een Brits gebruik, maar tegenwoordig zijn ze aan alle hoven wel te porren voor een modieuze vlaggenparade.

Om wegvliegende hoeden te voorkomen, zet Máxima haar hoofddeksels doorgaans stevig vast met hoedenspelden. Maar goed ook, want maandag kreeg ze te maken met een flinke bries.

Haar capeline van Fabienne Delvigne bleef op haar hoofd, maar daar is meteen ook alles mee gezegd.

Wat verder opviel in Oostenrijk was Máxima’s keuze voor de capejurk. Na de rode van maandag en de meerkleurige ↑ van dinsdagavond...

...dook er woensdag nog een zeegroene op.

Blijkbaar hangt laatstgenoemde outfit in de kast als ‘staatsbezoekjurk’, want hij dook ook al op tijdens de staatsbezoeken aan Indonesië (2020) en Duitsland (2021). Om toch te blijven verrassen, droeg de koningin er iedere keer een andere hoed bij.

Of nou ja, anders… Voor hoed nummer 3 is hoed nummer 1 helemaal uit elkaar gehaald en versierd met twee rozen. Ja, dat kan allemaal als je een kamenier (kleedster) met twee rechterhanden hebt.

Over de kleding van de koning werd weinig gesproken tijdens het staatsbezoek, maar na mijn kritische woorden over zijn veel te ruime tropenpak van de fotosessie, wil ik toch even vermelden dat de koning er in Oostenrijk keurig uitzag. Zo kan het ook!

Door naar Zweden, want prinses Victoria droeg deze week een heerlijke midi-jurk in de trendkleur lila. Het model met V-hals, pofmouwtjes en een accent op de taille haalt het beste in haar naar boven. De oorbellen zijn ook slim gekozen, want door het formaat, de glans en de kleuraccenten blijft alle aandacht uitgaan naar haar gezicht.

Mabel is stamgast bij het Amsterdam-dinner, dus zaterdag mocht ze weer komen opdraven. Dat deed ze in een witte jurk uit een eerdere bruidscollectie (!) van Viktor en Rolf.

Hoewel de prinses een prachtig maatje en slanke armen heeft, vond ik de jurk persoonlijk te kort voor het mooie. Van een paar centimeter extra stof knapt de jurk waarschijnlijk ook niet op, want dan blijft er een tent over. Soms is een jurk gewoon niet voor je gemaakt.

Foto's (c) Brunopress. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan