Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Ik moest even slikken om het oma-knotje van HM'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een tuttige oma-knot.Ze heeft een knap gezicht, een prachtig figuur, een lange hals… Kortom: koningin Máxima heeft zeker niet achteraan gestaan toen schoon...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een tuttige oma-knot.

Ze heeft een knap gezicht, een prachtig figuur, een lange hals… Kortom: koningin Máxima heeft zeker niet achteraan gestaan toen schoonheid werd uitgedeeld. Door de manier waarop ze loopt en lacht zou ze zelfs mooi voor de dag kunnen komen in een vuilniszak, maar toch is er iets waar koningin Máxima volgens een van haar kappers flink van baalt: haar lokken.

Ja, ze zijn weliswaar lang en blond (in Argentinië een schoonheidsideaal), maar heel vol zijn ze niet. Je hoeft geen kenner te zijn om dat te kunnen zien. Als de koningin aan het begin van de dag alleen een snelle kam door haar haren haalt, weet ze dan ook zeker dat ze aan het einde van de dag rondloopt met een heuse coupe ravage.

In de afgelopen maanden kregen we dat meermaals te zien en dat leverde soms forse kritiek op. Als koningin representeert ze immers het Nederlandse volk en een verzorgd kapsel is daarbij wel een must. Maar toen de koningin deze week haar haren in een keurig knotje draaide, moest ik eerlijk gezegd wel even slikken.

Opeens leek ze zoveel keuriger, zoveel ouder, zoveel mínder onze bruisende Máxima. 

Is dit dan hoe het moet? Hoe onze koningin voor de dag moet komen? Wat mij betreft niet. Op Instagram en Pinterest struikel ik bijna over de filmpjes met simpele en toch chique doe-het-zelf-kapsels. Misschien kan ze daar een mooi alternatief vinden en als ze geen zin heeft in iets nieuws, dan hoop ik dat ze nog eens terugdenkt aan de paardenstaart die we te zien kregen op Aruba (2015). Zeg nou zelf: dit is toch veel meer Máxima? De gulden middenweg tussen los en vast bestaat ook nog. 

Prinses Laurentien

Goed, door naar Laurentien. Die was deze week op pad vanwege haar grote hobby: voorlezen. Dit keer deed ze dat in Uithoorn, en ik moet zeggen dat ik positief verrast was over haar look.

Over een eenvoudige basis (zwarte pantalon, zwarte blouse) droeg de prinses een gilet met glimmende, bronskleurige pailletten. De accentkleur kwam terug in haar meest prominente handelsmerk: grote oorbellen. Dit is hoe je een plaatje interessant maakt zonder dat het clownesk wordt."

Duurzaam recyclen

Aan het Noorse hof zijn ze dol op sprookjesachtige avondkleding, maar overdag gaat de voorkeur uit naar een informelere stijl. Dat werd ook wel duidelijk toen prinses Ingrid Alexandra (als beoogd troonopvolger de Noorse Amalia) kort na haar achttiende verjaardag op pad ging.

Haar look bestond uit een donkere pantalon, een zakelijke blazer van Stella McCartney en bescheiden sieraden. Passend bij het duurzame karakter van het Noorse hof, kwamen de meeste items uit de kast van haar moeder, prinses Mette-Marit.

Haute Hippique

Charlotte Casiraghi groeide op met haute couture en had als kleuter al een hele rits designertassen in haar kast staan. Dat zij nu het boegbeeld van het Franse modehuis Chanel is, verbaast dan ook niemand. Maar de manier waarop zij deze week de catwalk betrad wél: te paard!

Haute couture

Charlottes schoonzus, Beatrice Borromeo, is op haar beurt ambassadeur van het Franse modehuis Dior. Deze week was ze bij de lente/zomer-show tijdens Paris Couture Week en natuurlijk deed ze dat in stijl. Haar keuze viel op een geplooide minirok en een double breasted blazer van Dior. Door de gelegenheid was het natuurlijk geen ingewikkelde opgave om het merk te achterhalen, maar anders hadden de zakken nog kunnen helpen.

Máxima heeft namelijk in haar kast een witte Dior-jurk hangen en ja, daar zitten ze óók op.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's © Brunopress, Getty Images