Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM is genadeloos als het aankomt op haar voeten'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s pauwentas en de saaie look van Catherine, de hertogin van Cambridge.Vanwege haar werk voor de Verenigde Naties reisde Máxima zondag af naar Ivoork...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s pauwentas en de saaie look van Catherine, de hertogin van Cambridge.

Vanwege haar werk voor de Verenigde Naties reisde Máxima zondag af naar Ivoorkust. Het programma van het driedaagse bezoek was indrukwekkend en soms zelfs bijna praktisch onhaalbaar. Dat haar uiterlijk niet op nummer 1 stond, kan ik dus wel begrijpen.

Maar tijdens de voorbereidingen is de koningin blijkbaar wel heel diep in haar garderobe gedoken. De rok met vogelprint, die maandag in beeld kwam, werd al eerder gedragen in 2018...

...en de heerlijk comfortabele loafers deden zelfs al dienst in 2001. Ruim twintig jaar geleden dus!

Na de casual look van maandag, droeg Máxima dinsdag een chic, kanten pakje van Natan.

De imposante collier met parelkralen en een gouden zon kreeg ze cadeau en besloot ze gelijk om te doen. Attent!

Na Ivoorkust was Senegal aan de beurt. En ja ja ja, daar kwam opnieuw een fijne look in beeld! Tijdens de veldbezoeken op woensdag droeg Máxima namelijk haar rok van Lady Africa. Dit Haagse label is jaren geleden opgezet door Irene Hin en werkt met de heerlijk kleurrijke Vlisco-stoffen die gemaakt worden in Helmond en vooral verkocht worden in Afrika.

Bij Máxima’s rok is er gekozen voor een dessin met pauwenveren, dat ook weer terugkomt in de tas. Misschien wel leuk om te weten: nadat Máxima in 2016 de rok van Lady Africa droeg, kreeg ze van het label de bijpassende tas cadeau. Na jaren wachten, wachten en nog eens wachten mocht de accessoire gisteren eindelijk dienst doen. Voor herhaling vatbaar, als je het mij vraagt.

Máxima’s schoenen zijn overigens ook nieuw. De muiltjes met hoge sleehak lijken me vreselijk lopen, zeker op een oneffen ondergrond. Ik denk dat klompen nog lekkerder lopen. Maar ja, inmiddels weten we wel dat Máxima genadeloos is als het aankomt op haar voeten.

Mathilde was deze week overigens ook in Afrika, maar dan in Congo. Naast kleding van nieuwe Belgische labels droeg de koningin ook een vrolijke jurk met pelerine van Congolese ontwerpster Charlotte Kambeya. Daar scoor je punten mee als royal!

Royal Ascot is altijd een feest van zien en gezien worden. Dames dragen tijdens het bekijken van de paardenraces de meest bijzondere hoofddeksels en heren een morning suit en hoge herenhoed. Britser en chiquer krijg je het niet snel. Mij viel vooral gravin Sophie, de schoondochter van de Queen, op. Met haar breedgerande hoed en elegante jurk zou ze zo het modezusje van onze Máxima kunnen zijn. Well done!

Catherine, de hertogin van Cambridge, was deze week aanwezig bij een plechtigheid rondom de Orde van de Kousenband. Het is vast niet nodig om te vermelden dat ze er weer perfect uit zag. De hertogin is gewoon de vleesgeworden perfectie, maar tegelijkertijd is ze qua kleding soms ook ontzettend saai.

De nieuwe mantel die ze maandag droeg, deed me bijvoorbeeld denken aan drie sterk vergelijkbare mantels uit haar kast. Als je dan toch al het geld van de wereld hebt en toegang tot de beste stylisten, waarom val je dan steeds maar weer terug op meer van hetzelfde? Ik blijf het wonderlijk vinden.

Even iets anders: prinses Mary van Denemarken gaf deze week acte de présence in een spijkerbroek. Voor koninklijke begrippen een unicum.

En dan natuurlijk nog het tiaradebuut van prinses Amalia op het gala ter gelegenheid van prinses Ingrid Alexandra's 18de verjaardag. Amalia ging voor de Sterrentiara die haar moeder Máxima op haar huwelijksdag droeg. Het instapmodel was mooi, niet te groot en vooral ook niet te zwaar. 

Koningin Silvia in 1976 met de loodzware Braganza Tiara

Toen koningin Silvia in de jaren 70 een groot diadeem droeg, werd ze onwel doordat het juweel een centimeter diep in haar hoofdhuid stond gedrukt door het gewicht van de stenen.

Tegenwoordig wordt er weliswaar veel gewerkt met monturen die het gewicht beter verdelen en ondersteunende haarbanden bieden eveneens soelaas, maar een beetje ervaring opdoen is alsnog geen overbodige luxe. Hoe dan ook: heerlijk!

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.