Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Deze uitbundige outfit is niet mijn smaak, maar er gebeurt wél wat'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Meghan in een beeldschone Dior.Groen is een echte lentekleur. Prinses Alexia bewees dat al op Koningsdag en deze week deden heel wat juffertjes in het groe...

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Meghan in een beeldschone Dior.

Groen is een echte lentekleur. Prinses Alexia bewees dat al op Koningsdag en deze week deden heel wat juffertjes in het groen daar nog een schepje bovenop. De Queen droeg bijvoorbeeld een groene mantel tijdens de afsluiting van het feestelijke jubileumweekend waarin gevierd werd dat koningin Elizabeth zeventig jaar op de troon zit. 

Koningin Mathilde van België, kroonprinses Victoria van Zweden en Camilla, de hertogin van Cornwall, kozen eveneens voor de kleur van leven, verwachting en vrede.

Catherine, de hertogin van Cambridge, droeg op haar beurt een zachtgele japon tijdens de dankdienst van afgelopen vrijdag. Doordat het ontwerp van Emilia Wickstead heel minimalistisch is en eigenlijk alleen ‘leeft’ rond de taille, komt de hoed van Philip Treacy goed tot zijn recht. Maar al trek je die vrouw een vuilniszak aan, ze blijft gewoon altijd mooi!

Meghan, de hertogin van Sussex, moest tijdens het jubileum de tweede viool spelen, maar dat deed ze wel op heel stijlvolle wijze. Haar witte mantel komt uit het atelier van het befaamde modehuis Dior en dat kun je zien. Mede dankzij de lange handschoenen lijkt ze zo te zijn weggelopen uit een geschiedenisboek over de jaren 50.

Zo clean en minimalistisch als The Firm zich deze week kleedde, zo uitbundig verscheen onze koningin op de loper. Tijdens de opening van het Majoor Bosshardthuis droeg Máxima naast een kanten jurk - die eigenlijk al voor genoeg spektakel zorgde - ook nog een breed collier, opvallende oorbellen, een riante haardecoratie, een trenchcoat met Burberry-ruit, en ga zo maar door.

Ik moet eerlijk zeggen dat het totaalplaatje niet mijn smaak is, maar er gebeurt wél wat. Ter afwisseling van het Britse minimalisme is dat ook weleens fijn.

Portugal, 2017 en Stockholm, 2016

De jurk - van Elie Saab - is overigens niet nieuw en evenmin uniek. Prinses Victoria heeft hem bijvoorbeeld ook.

Na de feestelijke opening van het Majoor Bosshardthuis moest Máxima gelijk door naar het Koninklijk Paleis voor een ontmoeting met Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, en vervolgens ook gelijk weer door voor een diner in het Rijksmuseum. Ik heb daar echt respect voor, want de koningin zat de avond ervoor nog vast in Argentinië door een uitgevallen lijnvlucht. Ik denk dat ik na een lijnvlucht van 13 uur in mijn joggingbroek op de bank was geploft, maar ik ben dan ook geen koningin.

Goed, terug naar de kleding. De koningin had voor de laatste twee activiteiten van de dag een bekende set uit de kast laten halen. De pantalon met wijde broekspijpen en het gilet met kanten applicaties komen beide uit een eerdere collectie van Natan. Hoewel ik de magie van de outfit wel kan ontdekken, oogt het totaalplaatje mijns inziens wat tuttig door het klassieke kapsel.

Een losse coupe met goede krul had het geheel speelser en vlotter gemaakt. Maar als je al een lijnvlucht van 13 uur, een opening en een vergadering achter de rug hebt, mag je natuurlijk wel kiezen voor wat gemak.

Prinses Victoria was de afgelopen dagen in Nederland voor bijeenkomsten over duurzaamheid. Het bezoekje begon met een groen broekpak, maar na een kledingwissel liep ze opeens rond in onze nationale driekleur. Rood, wit en blauw dus. Goede keuze!

Voor het gala die avond koos de Zweedse troonopvolgster voor een jurk die in drie opzichten groen was. Allereerst is de stof natuurlijk groen, maar daarnaast komt de jurk ook nog uit de duurzame collectie van H&M én hij is al eerder gedragen. Een betere keuze voor een duurzaam bezoek kun je dus niet maken. Jammer dat het bovenlijfje wel een beetje doorschijnt. Flitslichten zijn helaas echt onverbiddelijk.

Last but not least nog wat aandacht voor Mike en Zara Tindall. Voor wie dit echtpaar niet kent: Zara is de dochter van de Britse prinses Anne. Zara moet dus ‘oma’ zeggen tegen de Queen en Mike is haar man. Tijdens het jubileumweekend moest het echtpaar flink aan de bak, maar gelukkig hadden ze nog wel wat tijd voor een geintje. Zo poseerde Mike drie keer met een hoed van zijn vrouw. Zeg nou zelf: hij kan ze hebben, toch?

Foto's (c) Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.