Afgelopen donderdag heb ik met heel veel plezier de première van Slippers bijgewoond in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Een klassiek en veel gespeeld repertoire-blijspel van Alan Ayckbourn uit 1965, dat nog altijd heel geestig blijkt te zijn.

Virtuoos
Relatively Speaking is de originele titel, die al duidelijk maakt dat we in het Nederlands, hoe goed een vertaling ook, nooit echt in de buurt komen van die Britse finesse in de taal. Maar al gaat er hier en daar puntigheid verloren, de virtuositeit van de schrijver is evident. In deze nieuwe versie van Slippers danken we dat aan de beweeglijke vertaling van Jurrian van Dongen.

Top-cabaret
De vier spelers zijn top, maar de grootste pluim moet naar producent Bos Theaterproducties. En dan met name naar degene die op het idee is gekomen om voor de vier gelijkwaardige rollen twee top-cabaretduo’s te casten: Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, ofwel Plien & Bianca en Peter van de Witte en Bas Hoefnagel, bekend als de mannen van Droog Brood.

Eén en al verwarring
Slippers gaat over twee stellen, een jong setje en een getrouwd ouder echtpaar. De oudere man heeft een minnares. Het jonge meisje. Zij wil eigenlijk van hen af omdat ze verliefd is op haar vriend. Ze besluit hem thuis op te zoeken om het uit te maken. Maar haar vriend denkt dat ze op bezoek gaat bij haar ouders... Natuurlijk komen de vier bij elkaar, met hilarische gevolgen. Zo houdt de vriend de minnaar van zijn geliefde voor haar vader... En die verkeert weer in de veronderstelling dat die jongeman wil trouwen met zijn vrouw.

Misverstanden
Blijspel pur sang en geen moment oubollig. Zelfs als je, zoals ik, het stuk goed kent, word je steeds weer verrast door de slimme wendingen in het script, de geestige teksten en de kostelijke spelletjes die worden gespeeld. De vier cabaretiers zijn volledig aan elkaar gewaagd en in deze komedie vol dubbelzinnigheden en absurde misverstanden. Geen lolligdoenerij op de planken, het spettert zoals alleen serieuze komedie dat doet.

Dit weekeind doen
- Slippers mag je niet missen, maar dat hoeft ook niet. De voorstelling staat nog tot eind mei in DeLaMar Amsterdam en gaat dan het land in. Klik hier voor meer informatie. 
- Zaterdag speelt A Dog’s Heart in Opera Ballet Amsterdam. Alleen al om de waanzinnige decors, poppen en props de moeite waard. Een satire tegen het oude Sovjetsysteem in sprookjesverpakking. Klik hier voor meer informatie.
- Zin in een film? March of the Penguins 2 zit tjokvol verbluffend mooie beelden, onder wateropnamen uiteraard de grote reis van een jonge pinguïn door Antarctica. Klik hier voor meer informatie.

Reacties (0)

More content below the advertising

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”

Archief

More content below the advertising