Oh George...

Vroeger was ik een beetje verliefd op George Kooymans. Hoewel ik geen echte Golden Earring-fan was (dat is later nog goed gekomen toen ik hun nummers in mijn eigen bandje coverde), ontging het hoge gehalte mannelijk schoon in onze nationale rock-trots mij bepaald niet. Barry was natuurlijk dé man, maar voor mij was George favoriet. Hij zong niet alleen geweldig, hij was ook erg knap. Mijn god wat was die jongen mooi!

Dat kon je nog even heel goed zien in de tv-documentaire Vreemde Kostgangers, de naam waaronder Hennie Vrienten, Boudewijn de Groot en George dus, vorig jaar besloten te gaan samenwerken. Archiefbeelden toonden Hennie in zijn Doe Maar-gloriedagen, Boudewijn met lange lokken en wijde pijpen en George met scheurgitaar, haar tot op zijn billen en een openhangend shirt; een bijzonder prettig uitzicht. Met zijn inmiddels sneeuwwitte haardos heeft George nog altijd iets woest aantrekkelijks en dat Haagse randje als hij in het Nederlands zingt, is om van te smelten.

Verslavend

Ze zijn een instant succes, die Vreemde Kostgangers. De gelijknamige cd kwam zomaar op nummer één binnen in de Album Top-100. Single Touwtje Uit De Deur staat één op Spotify’s Viral 50, de lijst met meest gedeelde nummers in Nederland. Zelfs mijn beste vriend Raymond, een kieskeurig muziekconsument, is er lyrisch over. "Na enkele keren luisteren werkt dit verrassende drie-sterren-in-één-pakket verslavend. Muzikanten en tekstschrijvers pur sang aan wie de tand des tijds maar niet echt lijkt te knagen, met nummers die zomaar grote hits zouden kunnen worden, zoals Op weg naar jou en Horizon", appt hij me enthousiast.

Tips voor het weekeind… en daarna

Vreemde Kostgangers gaan in 2018 pas weer samen op tournee, dus tot die tijd moeten we het doen met de cd. Gelukkig is dat dus bepaald geen straf. Ga lekker luisteren dit weekeind of schaf ’m aan. Al is het alleen al voor het leuke boekje met teksten.

Op tv is de KPN-serie Brussel een aanrader. De reeks met o.a. Johanna ter Steege en Rik Launspach heeft iets aangenaam traags en zit steengoed in elkaar.

In de stemming voor een pittig avondje theater? Ga dan naar Who’s Afraid of Virginia Woolf met Carine Crutzen en Warre Borgmans. Vanavond in het DeLaMar Amsterdam, daarna op tournee door heel Nederland. In Maastricht danst Introdans zaterdag de prachtige voorstelling Monumentaal met drie nieuwe versies van beroemde balletten: Le Sacre du Printemps, L’Après-midi d’un faune en Firebird suite. En als je toch in de bruisende parel van Limburg bent, pak dan de tentoonstelling A Passion for Taschen mee in Museum aan het Vrijthof. 

Reacties (3)

More content below the advertising

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”

Archief

More content below the advertising