Een film over het leven van Tina Turner. Wat zou er nog te vertellen zijn? We kennen het verhaal van de mishandelingen en de rise to stardom inmiddels wel. Maar ik was toch geraakt over het gebrek aan liefde in haar jeugd en over allerlei details die ik nog niet kende. Pijnlijk trof me ook hoe de nu 81-jarige ster zelf terugkijkt op haar leven en zegt: ‘Ik had een mishandeld leven, dat is wat het is.’

Martelingen

Op 1 juli gaat de film Tina in première en misschien denk je, zoals ik ook deed, dat zo’n film onmogelijk tot nieuwe inzichten kan leiden over de Queen van R&B. Maar ik had het mis. De film zingt al sinds ik ’m - ver vooruit - mocht zien, in mijn hoofd rond.

Tuurlijk ook de grote hits zitten weer op de raarste momenten in mijn hoofd, maar het zijn vooral de uitspraken van Tina Turner zelf die zijn blijven hangen.

Zoals over hoe Ike Turner haar 16 jaar lang mishandelde (zij noemt het martelen) en verkrachtte. ‘Het leven met hem was de hel,’ vertelt ze.

Gloeiendhete koffie

En hoewel ze dat leven en die gestoorde vent ontvluchtte (‘Boeddhisme redde me het leven, zegt ze’) kwam ze van zijn schaduw nooit meer af. Nadat ze haar verhaal in de jaren tachtig op schrift zette in het boek I Tina en het vertelde aan People Magazine, was er geen journalist meer die het er niet over wilde hebben.

Met de klok mee van linksonder naar boven: Michael Turner (zoon vanIke & Lorraine Taylor), Ike Turner, Jr. (zoon van Ike & Lorraine Taylor), Ike Turner, Craig Hill (zoon van  Tina & Raymond Hill), Ronnie Turner (zoon van Ike & Tina) in 1972.

Aan het woord komt ook Tina’s oudste zoon Craig, die in 2018 een eind aan zijn leven maakte en aan wie de film is opgedragen. Hij vertelt op archiefbeelden over zijn jeugd. Hoe hij er getuige van was dat Ike gloeiendhete koffie over Tina goot, hoe hij zich machteloos voelde en hoe ze helemaal niets en niemand had.

Geen liefde

Het is voor mij onvoorstelbaar, maar ze had werkelijk niemand, niet eens haar eigen moeder Zelma. Die verliet haar en haar zussen toen ze nog een tiener was. Haar vader had het gezin al eerder in de steek gelaten.

Ze kwamen geen van beiden terug. Tina zag haar moeder (hier links in 1990) pas weer toen ze eenmaal rijk en beroemd was. ‘Ik deed alles voor haar, maar nóg kon ze niet van me houden.’

Zegetocht

Word je vrolijk van de film? Tja, er zitten prachtige momenten in, schitterende beelden. Van vroeger en later.

Van Tina’s jaren met Ike, van haar zegetocht als vrouw van veertig die in de muziekwereld van de jaren tachtig knokt om een nieuwe carrière op te bouwen die groter wordt dan ze ooit had kunnen dromen. Maar rijk en beroemd worden was eigenlijk niet Tina’s droom. Ze wilde bemind worden, een gelukkig gezin.

De vier jongens die ze opvoedde (twee uit Ike’s eerste huwelijk, een uit haar eerste relatie en een van Ike en haar samen), zag ze bijna nooit omdat ze vier concerten per dag gaf en van hot naar haar reisde. ‘Ike wilde het zo.’

Tina in 1969

Die triestheid van zoveel verspilde jaren en zoveel pijn overheerst. Zeker op het moment dat de diva zegt: ‘Ik had een mishandeld leven, dat is wat het is.’

Wraak

Vrolijk word je wel van de momenten waarop Tina on stage, waar Ike haar niets kon doen, zoete wraak neemt en hem publiekelijk in zijn hemd zet. ‘I’ll tell you ‘bout my man, he’s a womanizer!’ En: ‘We women don’t seem to get wat we deserve: respect. We deserve respect!’

Blij word je ook van de manier waarop Erwin Bach (65) haar echtgenoot sinds 2013, over haar praat. Bij hem vond ze eindelijk die echte liefde (‘Mijn handen trilden toen ik voor het eerst naast hem zat’). En hij… hij voelt nog altijd vonken als hij bij haar is. ‘Maar ook als ik ergens anders ben, voel ik die nog. Ze zit in mijn hart en dat zal zo blijven.’

Tina is vanaf 1 juli te zien in de bioscoop en vanaf 12 juli op HBO, iTunes, Google Play en Pathé Thuis.

Foto's (c) Universal Studios, Getty Images

Reacties (0)

More content below the advertising

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”

Archief

More content below the advertising