Ik hou van simpel en eerlijk eten. Liefst biologisch en zoveel mogelijk suikervrij en zonder al teveel moeite. Met suikervrij bedoel ik zonder geraffineerde suikers, in deze granola zit (biologische) agave siroop als zoetmaker.
De basis bestaat uit havermoutvlokken, noten en zaden. Je kunt eigenlijk alles wat je lekker vindt erdoor heen doen. Vandaag zijn dat cocosvlokken.
Ik heb ook verse blauwen bessen in huis, die voeg ik nog toe bij het ontbijt.
Hieronder het makkelijke recept. Waarschuwing, verslavend! Niet alleen lekker door de yoghurt of met amandelmelk maar ook gewoon om een handje te nemen als je langs de pot loopt.

suikervrije granola
suikervrije granola

Ingredienten suikervrije granola

250 gr.    havermout vlokken
50 gr.     geschaafde amandelen
50 gr.     pompoen zaadjes
50 gr.     zonnebloempitjes
50 gr.     hazelnoten
handje gecrushte walnoten
25 gr.     sesamzaad gemixt met 25 gr. lijnzaad
50 gr.    cocosvlokken of -schaafsel
60 gr.    cocospalm olie
80 ml.   agave of maple siroop
1/2        vanille stokje
eetlepel (rauwe) honing
halve eetlepel kaneel
bakpapier

suikervrije granola
suikervrije granola

Oven voorverwarmen op 175 C.
In één kom de cocosolie (gesmolten, gaat makkelijk boven kommetje heet water), schraapsel uit half vanille stokje en de honing/syroop mengen. In andere schaal de havermoutvlokken, zaden en (geplette) hazelnoten. De cocosvlokken/schaafsel er nog even niet bij doen.
Nu kun je kiezen: vieze handen of met een spatel alles  mengen. Ik hou wel van een beetje vieze handen.

granola
granola

Vervolgens het mengsel uitspreiden op een bakplaat met een laag bakpapier. 10 minuten bakken in het midden van de oven. Dan de plaat eruit nemen en even alles ‘omhusselen’ met 2 vorken. Goed verspreiden over de hele plaat is belangrijk. Dan weer bakken voor 7 minuten. Nogmaals de bakplaat uit de oven en dan pas de cocos  (of bijv. goji bessen) erover verspreiden en weer goed verdelen. Terug in de oven voor 10 minuten. Of totdat de granola goudbruin is. Voilà!

suikervrije granola
suikervrije granola

Belangrijk: goed laten afkoelen en dan pas in een bv. een glazen weckpot doen. Enige nadeel: je wilt nooit meer anders...

Vandaag maken voor een suikervrij zondagochtend ontbijt! Fijn weekend,

Karin Barnhoorn

suikervrije granola
suikervrije granola