Engels-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson is vooral bekend van zijn prachtige werk 'Before they pass away'. Ontelbare krachtige foto's van mensen in culturen die met uitsterven bedreigd worden. Hij maakt echt contact, wil weten wie wie is en wat belangrijk is in hun cultuur. Die verbinding zie je terug in zijn foto's, samen maken ze het perfecte beeld. Deze foto's zijn nog t/m 19 Juni te zien bij Galerie Rademakers in Amsterdam. Laatste kans dus!

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson

 

Jimmy Nelson’s VIP’s

Nelson (1967) eert wat vandaag nog is maar wat met grote waarschijnlijkheid morgen anders zal zijn. Hij staat al meer dan 30 jaar achter de camera. Samen met zijn vrouw Ashkaine Hora Adema heeft hij in de jaren '90 meer dan 3 jaar door China getrokken. Met een prachtig coffee table boek ‘Literary Portraits of China‘ als resultaat.
In 2010 is hij aan zijn ‘Before They Pass Away’ reizen begonnen. Het indrukwekkende bijbehorende boek – meer 120.000 exemplaren verkocht – is een van mijn favorieten, elke keer als ik het open sla ontdek ik weer iets nieuws. Vooral de details trekken mijn aandacht. Ik ben gefascineerd door de krachtige, trotse mensen die geportretteerd zijn. Samen met hun omgeving, kleding, juwelen en haarstijlen.
Je kunt echt zien dat Jimmy Nelson nauw contact heeft met de gemeenschappen waar hij verblijft, ongeveer twee weken bij elke unieke stam. Zij delen hun rituelen en tradities en dit vormt de basis van de krachtige beelden.

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson

Solo Expositie Jimmy Nelson bij Gallery Rademakers

In Amsterdam de komende week? Deze expositie is het omrijden waard. Galerie Rademakers ligt op het KNSM Eiland, vlak naast de  Sissy Boy interior winkel op de KNSM laan. Nog t/m  19 Juni te zien, de hele galerie is gevuld met de indrukwekkende (sommige heel groot) beelden. De foto's zijn ook te koop, vanaf 4.250 € voor een formaat van 70 x 100 in lijst. Erg populair want ik zag veel rode stippen...

Een cultureel weekend gewenst!

Karin Barnhoorn

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson