Vierentwintig uur in Lissabon is natuurlijk veel te weinig, deze historische stad heeft zoveel te bieden. Aan de andere kant laat Lissabon zich heel makkelijk omarmen en voel je je er al snel thuis. Het is twee uur rijden van ons huis in Algarve en we verruilen regelmatig even het platteland voor stadse energie. Hoge hakken vooral thuislaten, Lissabon is gebouwd op zeven heuvels...

Hotel Duque du Loule Lissabon
Hotel Duque du Loule Lissabon

Slapen in Lissabon

Een van mijn favorieten is Hotel Duque Du Loulé om de hoek bij de brede, groene Avenida Liberdade (met alle luxe winkels). Het hotel is net een jaartje open dus alles is fris en nieuw en vooral: stijlvol ingericht. Het ligt centraal en rustig - vanaf hier loop je alle kanten op, 20 minuten van de luchthaven en per taxi is de hele stad goed te bereiken. Denk aan 5€ per rit en genoeg taxi's beschikbaar, niet de allernieuwste auto's maar vaak met charmante Portugese oudere chauffeur die de stad als z'n broekzak kent.
De kamers zijn ruim, de bedden zijn groot en op de bovenste verdieping een hip terras met adembenemend uitzicht over de stad.

Lissabon Chiado
Lissabon Chiado

Eten in Lissabon

Het Portuguese leven draait om eten, dit begint met een uitgebreide lunch. Iedereen eet buiten de deur en graag de dagschotel, Prato do Dia. Er zijn ontelbaar veel kleine, lokale restaurants - soms aan de buitenkant nauwelijks zichtbaar - waar je rustig naar binnen kunt voor een gegrild visje met groenten, soepje vooraf en zoete rijstpudding toe (arroz doz). Vaak inclusief koffie voor 7,50 €. Als je in het hotel naar de -1 verdieping gaat, kom je buiten in de Rua de Santa Marta en vervolgens rechts de straat in loopt (onder de weg door) zijn er meteen twee van dit soort uitspanningen, Restaurante Andaluz (coração De Jesus) is mijn favoriet. Inclusief prachtige blauwe tegelwanden, azulejos.

Mercearia do seculo lissabon
Mercearia do seculo lissabon

Voor dag 2 voor de lunch naar mijn andere favoriet - of zeg maar rustig, mijn geheime tip -  Mercearia de Século, een unieke deli gelegen in een prachtige oude wijk in het centrum, Principe Real. Gerund door Fernanda Valente Suares, een voormalige antropologe en vertaler van Portugese kookboeken. Alles draait hier om liefde voor eten. En dat proef je.

A cevicheria Lissabon
A cevicheria Lissabon

's Avonds weer terug naar deze buurt, omgekleed en opgefrist na al het lopen in de stad, voor een trendy en culinair diner in A Cevicheria by Chef Kiko. Erg populair en erg lekker. Het is niet groot waardoor er buiten een rij staat, die eigenlijk heel gezellig is. Er is een open cocktailbar in het raam en iedereen staat zeer relaxed met een GT op z'n tafel te wachten. Reserveren is niet mogelijk maar een tip is om rond 19.15 te komen, wat extreem vroeg is voor Portugezen en dan heb je grote kans op meteen een tafel. Wij vinden het heerlijk - en noodzakelijk - om na het eten terug te lopen naar Duque du Loulé, ongeveer 30 minuten.

Mosteiro Jeronimos Pasteis de Belem
Mosteiro Jeronimos Pasteis de Belem

Wat te zien in Lissabon

De volgende ochtend met de taxi naar Belem, de wijk waar de ontdekkingsreizigers hun wereldreizen aan boord van de grote zeilschepen begonnen. Heerlijk langs de kade wandelen en over de Taag staren. Het bezoeken waard is het enorme middeleeuwse klooster Mosteiro dos Jerónimos, maar dat pas na een koffietje (bica) met pasteis bij Pasteis de Belem, de enige echte zeggen de Portugezen.
Wat ook de moeite waard is, is het Culturele Centrum van Belem. Een ultra modern gebouwencomplex, schuin tegenover het klooster, vooral even inlopen.
Daarna terug naar Principe Real voor de (late lunch) bij Mercearia do Século om vervolgens heerlijk door de stad en het oude deel Chiado te gaan wandelen. Vergeet niet om gebruik te maken van het trammetje om op het volgende niveau te komen.

Te kort, ik zei het al, maar ongetwijfeld voldoende inspiratie om meteen een volgende trip te plannen. Of er een dag aan vast te plakken.

Fijn Pinkster weekend, bom fim de semana.

Karin Barnhoorn

Lissabon
Lissabon