London is altijd een goed idee, een dagje Oxford er aan vast plakken maakt het nog leuker. Het is maar een uurtje met de trein van Paddington Station naar deze tot de verbeelding sprekend middeleeuwse stad. Een intrigerende plek om 24 uur door te brengen.
Maar welk hotel, welk restaurant en wat (colleges!) te bezichtigen? Vandaag deel ik mijn Oxford favorieten.

Malmaison Hotel Oxford
Malmaison Hotel Oxford

Slapen in Oxford

Wij kozen ervoor om achter de tralies te slapen... Dan natuurlijk wel de luxury, boutique stijl.
Het Malmaison Hotel was ooit een middeleeuws - dit woord blijft terugkomen als we het over Oxford hebben - kasteel dat vanaf de 18e eeuw dienst deed als gevangenis. Nu dus een boutique hotel waarbij de 23 kamers in de A-wing gerenoveerde cellen zijn. Waar niets spartaans meer aan is. Mooi ingerichte kamers met stijlvolle fluwelen gordijnen, knisperend bedlinnen, koffie- en thee faciliteiten, regendouche en luxe mini's in de badkamer en meer fijns.
Arriveer als de vijf in de klok zit, de perfecte tijd voor een GT aan de Mal bar.

Malmaison Brasserie Marco Pierre White Oxford
Malmaison Brasserie Marco Pierre White Oxford

Eten in Oxford

Het hotel heeft een goed restaurant, The Mal Brasserie. Er zijn regelmatig aanbiedingen voor dinner, bed and breakfast. Moeite waard om even te checken! Op de kaart staan klassieke gerechten met een moderne twist. Ook als je geen fan bent van Black Angus Steaks, valt er genoeg te kiezen. Zoals een heerlijke tartaar van tonijn met avocado, wasabi en soya sauce als starter en daarna een halve gegrilde kreeft. Om maar iets te noemen.

De volgende dag heeft ons eerste College bezoek zoveel indruk gemaakt, dat een uitgebreide Italiaanse lunch een goed excuus is om deze te verwerken. Het restaurant Marco Pierre White ligt midden in het centrum van Oxford. Niets Brits aan, maar erg lekker. Een bietensalade, verse pasta en een goed glas wijn als krachtvoer voor de middag wandeling.

Magdelen Merton College Oxford
Magdelen Merton College Oxford

Zien in Oxford?

In Oxford waan je je meteen in een andere tijd. De indrukwekkende middeleeuwse architectuur is er net zo ruim aanwezig als studenten. En toeristen. Het is geen hidden gem, dat Oxford. Wel heel goed te belopen en op die manier ze je het meest.
Onze eerste stop is Magdalen College (spreek uit Mawdlin), een van de meest prominente. Gesticht in de 15e eeuw en eens de thuishaven van royals, beroemde alumni en Nobel laureaten. Als in een King Edward VIII en Oscar Wilde. Fascinerend om daar rond te lopen op de versleten paden en door de prachtige tuinen. Vooral de binnentuin van het klooster met zijn ontelbare Annabellen is indrukwekkend. Je kunt een guided tour doen of zelf rondlopen.
Magdalen College ligt aan de rivier Cherwell, de ideale opstapplaats voor punting. Beneden bij de brug worden de bootjes verhuurd. Als het niet stortregent, zoals in ons geval. Rain check!

Steek na de lunch High Street over voor een bezoek aan de beroemde Bodleian Library, een van Europa's oudste en grootste universiteits bibliotheken. En Hogwarts Library in de Harry Potter films. Omdat er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen mag, is het verstandig van te voren tickets online te boeken.
Een kleinschaliger college maar minstens zo mooi is Merton College, terug naar de overkant van High Street. Het is de moeite waard om een guided tour door een van de studenten te doen en in alle rust alles goed te bekijken inclusief de historische bibliotheek. Opgericht in 1264, het is alsof de tijd hier daadwerkelijk heeft stil gestaan. De grasvelden, de kapel, de gebouwen en de bibliotheek: alles even mooi en verstild.

Shoppen in Oxford? Tenzij een college sweater met het opschrift Oxford University op de verlanglijst staat zou ik dat bewaren voor London. Oxford is geschiedenis, studenten en cultuur. Het geeft je het gevoel dat alleen er rondlopen je slimmer maakt. If only.

Karin Barnhoorn

Bodleian Library Merton College Oxford
Bodleian Library Merton College Oxford