Basel is voor ons vaak de routestop naar het zuiden in de zomer of hét ijkpunt dat de pistes bijna in zicht zijn in de winter. Zonde! Basel als bestemming heeft zo veel moois te bieden. Deze cultuurstad aan de Rijn leent zich perfect voor een tussenstop van minstens 24 uur. Of meer...

Basel
Basel

Slapen in Basel

Eerste stop is inchecken in het charmante hotel Krafft. Een 3* boutique hotel midden in het hart van de oude binnenstad. Vlak aan de oevers van de Rijn waar zich ook het terras bevind. Een heerlijke plek om de dag te starten en tijdens het ontbijt al de Baselse energie op te snuiven.
De kamers zijn niet heel groot maar goed ingericht en probeer vooral een kamer te boeken met Rijn-zicht. Het hotel is onlangs gerenoveerd, met 60 kamers, en is er goed in geslaagd de charme van het verleden vast te houden.

Basel te voet

Basel laat zich het makkelijkst per voet ontdekken. De straatjes in de oude binnenstad verschillen van niveau, goed voor de conditie, zeg maar. Basel is de oudste universiteitsstad van Zwitserland en het centrum wordt door de rivier de Rijn verdeeld in twee. Kleinbasel en Grossbasel.
Er zijn veel historische symbolen te vinden, om elke hoek doemt er weer een prachtig gebouw, fontein of huis op. Vooral het grote marktplein met het rijkversierde roodstenen stadhuis is indrukwekkend. De wandeling laat niet alleen historie zien maar neemt je ook mee langs boetiekjes, antieke boekwinkels of moderne designers en galeries.

Basel Marktplein
Basel Marktplein

Eten in Basel

Naast het restaurant in Hotel Krafft, heb ik twee tips. Lunch bij Volkshaus Basel aan de Rebgasse is de eerste. Dit moderne, hippe restaurant zit midden in het culturele hart van Kleinbasel. Perfect om na de stadswandeling de kuiten even rust te geven. Het heeft ook een binnentuin waar je heerlijk rustig zit bij mooi weer. Het eten is brasserie-achtig, er wordt gebruikt gemaakt van lokaal geproduceerde seizoens-ingrediënten. Je proeft dat er met liefde gekookt wordt met. Dit is echt een hotspot.

Volkshaus Basel
Volkshaus Basel

De tweede tip is meer voor 's avonds. Een reservering maken in Restaurant Schlüsselzunft is een aanrader. Dit fine-dining restaurant is gehuisvest in een van de oudste gildehuizen in Basel aan de andere kant van de Rijn, in Grossbasel. Een heerlijke plek om de dag en indrukken door te nemen onder het genot van een glas witte Fendant aan een met wit linnen gedekte tafel.

Schlusselfzunft Basel
Schlusselfzunft Basel

Wat te zien in Basel

Eigenlijk heb je minimaal twee dagen nodig. De keuze is namelijk zo enorm groot. Basel heeft de hoogste museumdichtheid van Zwitserland en staat internationaal hoog aangeschreven als kunststad. Denk aan Art Basel, de Fondation Beyler en het Kunstmuseum Basel. De laatste twee zijn een must om te bezoeken.

Fondation Beyeler
Fondation Beyeler

Fondation Beyeler huisvest de collectie van kunsthandelaar Ernst Beyeler. In de vijftig jaar dat hij kunsthandelaar gewerkt heeft was hij naast verkoper ook vooral een verzamelaar. Zijn collectie werd zo groot dat hij moest gaan zorgen dat er toekomstplan kwam voor zijn schilderijen en beelden. Aanvankelijk leek het een goed plan dat de hele collectie geadopteerd zou worden door het Kunstmuseum Basel. Tot dat de overheid met de suggestie kwam om een nieuw huis speciaal voor deze collectie te bouwen, een museum waarbij de collectie 100% tot zijn recht zou komen.

In het Kunstmuseum Basel  kun je eigenlijk al 24 uur doorbrengen... Het is fijn om hier meteen na het ontbijt naar toe te gaan en - om 10 uur open - te starten in een bijna leeg museum. De twee gebouwen - op loopafstand van elkaar -zijn al enorm indrukwekkend, alles is groot. De kunst komt goed tot z'n recht, vooral in de ruime vertrekken van de nieuwste hal. De collectie bestaat zowel uit prachtig werk uit de Renaissance als moderne kunst van Picasso, Mark Rothko. En alles wat daar tussen zit.

Basel is naast een cultureel historische stad ook een groene stad. De Botanische Tuinen, talrijke parken en de oevers van de Rijn nodigen uit tot wandelen en tot rust komen. Wat ik al zei, eigenlijk te veel keuzes voor 24 uur. Maar in ieder geval niet meer hard voorbij rijden. In dit geval is de reis de bestemming.

Fijn weekend,

Karin Barnhoorn

Kunstmuseum Basel
Kunstmuseum Basel