Maart 2015

Je leert op een gegeven moment een ritme in de chemokuur te ontdekken. De eerste week ben je behoorlijk vermoeid en ja, moet je ’s middags even rusten en ’s avonds op tijd naar bed. Na één week kon ik weer normale dagen maken en op een normaal tijdstip ’s avonds naar bed. Wel was me verteld dat er na een dag of acht een dip in je bloedwaarden plaatsvindt, waardoor je heel gevoelig bent voor elk virus. Halverwege de derde week moet je lichaam de dip verwerkt hebben en na controle en goed gebleken weerstand mag je op voor de volgende kuur.

De chemo breekt niet alleen het slechte in je lijf af, maar ook het goede. Je lichaam is daardoor heel kwetsbaar voor externe omstandigheden. Als ik terugblik op vorig jaar vond ik het feit dat je lichaam geen weerstand meer had, lastig om mee te dealen. Je bent niet bestand tegen de rondwarende griepvirussen. Pak je zo’n virus op, dan heb je niet een beetje last, maar dan walst het als een tsunami over je heen.

Lees ook: 'Met mijn pruik kon ik weer even de persoon zijn die ik was voordat ik ziek werd'

Wij leven in een cultuur waarin we gewend zijn elkaar bij elke ontmoeting een kus te geven. Op het moment dat je weerstand zo laag is, kan je door zo’n kus heel makkelijk iets oplopen en daar enorm ziek van worden. Wat ik ook geweest ben. Ik was blij met alle aanloop en bezoekjes, maar ik heb toen wel aan iedereen laten weten dat ik met het uitdelen en ontvangen van omhelzingen en kussen met uitzondering van mijn gezinsleden terughoudend was. Een ieder was van harte welkom en moest zich vooral omhelst en gekust voelen, maar dan toch echt figuurlijk. Dit vond ik best lastig om kenbaar te maken, maar gelukkig had iedereen er begrip voor.

Ik heb het vorige week al gehad over mijn pruik van echt haar van bruin schouderlang haar met highlights. Die pruik stelde mij in staat om me, als ik naar buiten ging, mezelf te zijn en niet als ziek nagestaard te worden. De pruik is geen medicijn, het maakt je niet beter, maar als ik hem droeg dan voelde ik me wel beter. En dat laatste gun ik een ieder die er nu mee te maken heeft, ook.

Ken jij iemand die nu door de chemo kaal is of wordt en wel een mooie pruik van bruin schouderlang haar met highlights wil dragen, maar daar helaas niet de financiële middelen voor heeft? Neem contact op met de redactie via nouveau.nl@sanoma.com en dan krijg je wellicht mijn pruik toegestuurd.

Reacties (0)