April 2015

Ik was gewend om zelf aan het roer van mijn leven te staan, maar tijdens het behandelproces in 2015 nam het ziekenhuis die rol van me over en beheerde mijn agenda. Het was best even schakelen om de regie uit handen te moeten geven. Wat ik wel zelf kon doen was: goed voor mezelf zorgen door goed op mijn voeding te letten en in conditie te blijven. Met uitzondering van de eerste dagen na de kuur, heb ik geprobeerd elke dag naar buiten te gaan om een stuk te lopen. Ook al was het niet altijd makkelijk en moest ik me soms echt los sjorren van de bank. Maar als ik een stuk had gelopen, dan voelde ik me wel beter. En eigenlijk ook wel trots op mezelf als ik een rondje had gelopen. Het gaf me naast een goed gevoel, ook positieve energie.

Een ander dingetje waar ik zelf invloed op had, was mijn voeding. Ik wilde zo gezond mogelijk leven en mijn lichaam ondersteunen bij de behandelingen die ik in het ziekenhuis kreeg. Hippocrates zei ooit: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.” Bij de eerste vier kuren die ik kreeg, was mijn smaak niet echt anders en smaakte alles nog wel. Dit veranderde bij de wekelijkse kuren die volgden. Toen waren er echt dagen dat het een worsteling was, omdat zelfs gewoon water naar metaal smaakte.

Lees ook: 'Ik geef graag mijn pruik weg aan iemand die 'm goed kan gebruiken'

Op eigen initiatief vermeed ik zoveel mogelijk suiker en dronk ik geen alcohol. Alleen viel ik behoorlijk af en dat was niet de bedoeling. Het ziekenhuis adviseerde me om extra calorieën tot me te nemen. Een gevulde koek was volgens hen dan ook prima, alleen: dat druiste in tegen alles waar ik me goed bij voelde. Maar waar deed ik dan wel goed aan?

Dus toen begon mijn speurtocht op het internet. Wat een onzin en tegenstrijdige dingen kun je vinden. Ik dacht dat ik knettergek werd. Op een gegeven moment heb ik een paar nuttige boeken gevonden. (Gezond eten rond chemotherapie van José van Mil, Eten tegen kanker van Richard Béliveau en Het Dr. Houtsmuller Kookboek). Met behulp van deze drie boeken en mijn eigen gevoel, at ik waar ik me goed bij voelde. Ik leerde om op mijn eigen interne kompas te varen. En eigenlijk doe ik dat vandaag de dag nog steeds.

Reacties (0)