Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM is op de duurzame toer'

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een vintage jurk voor prinses Beatrix en héél veel repeats voor koningin Máxima.

Afgelopen week had het staatsbezoek van de Italiaanse president aan ons land plaats. Het programma begon met een plechtige welkomstceremonie op de Dam. Lees: uniformen, vaandels, muziek én een gloednieuwe partytent om het koninklijke gezelschap droog te houden.

Qua kleding viel het moment helaas een beetje tegen. De koningin droeg een bekende jurk van mosgroene zijde met daaroverheen een grijze wappercape van wol.

Sombere, sobere kleuren, en dat voor iemand die bekendstaat als de Rainbow Queen.

Máxima’s grijze hoed, ook wel een relevé genoemd, is overigens erg in trek. Het ontwerp van Fabienne Delvigne dook voor het eerst op in oktober 2013 en is sindsdien meer dan tien keer gedragen. Dat zal vast alles te maken hebben met de neutrale kleur.

Voor het staatsbanket koos de koningin opnieuw een eerder gedragen outfit uit. Dit keer een goudkleurige japon van Jan Taminiau, die met de hand versierd is met een degradé wybermotief. Voor wie dat niets zegt: de wybertjes op het lijfje zijn klein en worden richting de zoom steeds groter. Doordat zowel de stof als de kraaltjes een vrij matte uitstraling hebben, kwamen de juwelen extra goed uit. Ik was er bij en heb genoten van de zee van fonkelingen.

Máxima’s diadeem werd overigens in 1897, een jaar voor Wilhelmina’s inhuldiging, aan de koninklijke collectie toegevoegd. Dat gebeurde op initiatief van koningin Emma, die vond dat haar piepjonge dochter wel wat grandeur kon gebruiken. Als 18-jarige kwam zij immers op de Nederlandse troon. Het oorspronkelijke ontwerp van het diadeem had overigens elf opstaande parels, maar die versie hebben we bij Máxima nog niet gezien. Wel de versie zónder opstaande parels (links), en gisteravond voor het eerst de versie met vijf opstaande parels (rechts).

Prinses Beatrix prikte ook een vorkje mee, en deed dat in vintage. Haar jurk met een bovenlijfje van pailletten en bloemenkant dook voor het eerst op tijdens het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland in 1992. Dertig jaar geleden dus!

Begin deze week stonden er ook nog twee werkbezoeken in Máxima’s agenda. De koningin droeg bij beide gelegenheden een bekende robe manteau (jasjurk) van Natan. In de ochtenduren bleef een hoed achterwege, ’s middags niet.

Als je nu denkt ‘waar ken ik die outfit toch van?’, heb ik voor jou het antwoord: Amalia’s binnengeleiding bij de Raad van State, december 2021. Wat een verschil kunnen accessoires toch maken!

Wat ook nog in beeld kwam, was een bekende top van ponyhaar. Zou dat nu echt lekker zitten?

Voor de fotosessie dook Máxima opnieuw diep in haar walk-in closet. Daar stuitte ze op haar gebloemde mantel van Oscar de la Renta en een plissérok van vega-leer.

Het moge nu wel duidelijk zijn dat onze koningin echt op de duurzame tour is; nog nooit kregen we zo weinig nieuwe outfits te zien als dit jaar. Lees dit niet als een kritische opmerking - in tegendeel zelfs. Er hangt nog genoeg moois in haar kast om goed en verrassend voor de dag te komen.

Wie dat ook maar al te goed weet, is prinses Ariane. Voor de fotosessie leende ze een geruit jasje van haar moeder. Amalia’s groene broekpak komt uit de huidige collectie van Zara, het label achter Alexia’s jasje is nog niet bekend.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan