Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM compenseerde de buien met zonnig geel'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima gaat voor geel op geel.Bij The Firm nemen ze het begrip hofrouw heel serieus. Van hoed tot schoen hulde Catherine, de prinses van Wales zich twee we...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima gaat voor geel op geel.

Bij The Firm nemen ze het begrip hofrouw heel serieus. Van hoed tot schoen hulde Catherine, de prinses van Wales zich twee weken lang in het zwart. Maar nu de draad weer is opgepakt, mogen ook haar mantels met een kleurtje weer in beeld komen.

Dinsdag was het zover. Tijdens een kennismakingsbezoek aan Wales droeg de kersverse prinses van Wales een felrode mantel van LK Bennett. Zoals gebruikelijk stond die haar weer fantastisch, maar eerlijk gezegd miste ik wel wat.

Deze outfit zou ieder ander namelijk ook aan kunnen doen naar kantoor. Van een royal wordt toch wel iets meer verwacht bij een officieel bezoek. Dat hoeft echt niet altijd een hoed met een kilo veren te zijn, maar dit is wel heel magertjes.

Zweden

In Nederland dragen de koninklijke dames bij de start van het parlementaire jaar een lange jurk en feestelijke hoed. In Zweden is het juist soberheid troef. Of nou ja, soberheid…

Tegenwoordig wordt zwart vooral geassocieerd met verdriet en bescheidenheid, maar een paar eeuwen terug werd kleding in de niet-kleur gezien als een statussymbool. Het kostte immers een fortuin om een lap zijde mooi, egaal zwart te krijgen.

Als verwijzing naar de vroegere Zweedse hofkleding dragen koningin Silvia en de prinsessen nu steevast zwarte kleding met witte accenten op hun ‘Prinsjesdag’. Victoria leek zo te zijn weggelopen uit een fotoboek over de jaren 50. Haar mantelpak met witte biezen is klassieker dan klassiek, maar door de leren stiletto’s vind ik het totaalplaatje toch lekker pittig.

Nederland

Dinsdag was het hondenweer, met harde regenbuien en sombere luchten. Het viel me op dat veel mensen hun kleding hierop hadden aangepast, ook qua kleur. Máxima deed juist het tegenovergestelde.

Tijdens een bijeenkomst over jongeren en sociale media droeg ze een felgeel broekpak van Zara. Die kenden we al van eerdere werkbezoeken, maar de combinatie met een felgele blouse nog niet.

Twinning!

Doordat de royals steeds meer online shoppen, komen er ook steeds vaker doublures voor. Prinses Mette-Marit droeg deze week bijvoorbeeld een wit gilet van Massimo Dutti, dat eerder dit jaar ook al werd gedragen door koningin Máxima. Zeg het maar: welke combinatie vind je mooier?

Pláátje

Zo’n tien jaar geleden zocht koningin Rania graag de grenzen van koninklijke mode op. Voor Jordanese begrippen althans. Tegenwoordig gooit ze het liever over de veilige boeg. Zo droeg ze vrijdag een feloranje jurk met hooggesloten hals en lange mouw. Wat een plaatje!

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress